Csempe Fürdőkád, zuhanykabin Fürdőszoba

Hogyan őrizzem meg a zuhanykabinom újszerű állapotát egyszerűen?

Mint a fürdőszoba minden területe, a zuhanykabin is rendszeres tisztítást, olykor alaposabb takarítást igényel. Minden zuhanykabin, még a tisztítást könnyítő felülettel ellátottak is. 

Ha zuhanykabint vásárolunk, választhatunk valódi üvegből (biztonsági üvegből), vagy ún. műüvegből készültet, formától és gyártótól függetlenül igen nagy választék áll rendelkezésünkre a szakkereskedésekben. Amennyiben nem walk-in zuhanyzót tervezünk, hanem zuhanytálcát igénylő  zuhanykabint választunk, igyekezzünk a kabin gyártója által ajánlott tálcát megvásárolni a garancia, és az időtállóság érdekében.

biztonsági üvegből készült zuhanykabint vitathatatlanul könnyebb tisztítani, mint a műüveget. Az üveg felületen a vízcseppek és vízkőlerakódások könnyedén észrevehetőek, így mindenképp rendszeres odafigyelést igényel a látvány és a valóban könnyű tisztítás érdekében. Kerüljük a karcoló hatású tisztítószereket! Tisztítás után törölje szárazra a felületet egy jó nedvszívó képességű törlőkendővel.

A műüveg zuhanykabin szennyeződéstűrőbb felülettel rendelkezik, alkalmanként azonban szükséges az alapos tiszítás a makacsabb lerakódások elkerülése érdekében.  Kerüljük a maró hatású tiszítószereket, gondoskodjunk a kisebb foltok, lerakódások eltávolításáról idejében. Kerüljük a karcoló hatású tisztítószereket, dörzsi szivacsot!  Tisztítás után törölje szárazra a felületet egy jó nedvszívó képességű törlőkendővel.

Felületkezelt, vízkőtaszító zuhanykabin felületek is igényelnek tisztítást! A víz alapvetően lepereg e felületekről, alig képződik szennyeződés, vízkőlerakódás. Ezt a minimális lerakódott szennyeződést sokkal könnyebben, erős tisztító-, súrolószer nélkül is könnyedén eltávolíthatjuk rendszeres karbantartás, tisztítás mellett. A felületkezelt kabinokra fokozottan igaz, hogy soha ne használjunk semmiképpen se súroló, karcoló, maró hatású tisztítószereket.  Tisztítás után törölje szárazra a felületet egy jó nedvszívó képességű törlőkendővel.

A zuhanykabinok esetében gyakoriak a króm felületek, tükrök, és a zuhanykabinon belül és környékén a falburkolatok, azaz általában a csempe. Ezek a felületek vízzel és kímélő hatású tisztítószerekkel tisztíthatóak, tisztán tarthatóak. Kerüljük a savas, lúgos, maró hatású tisztítószereket, súrolószerket, és a dörzsi szivacs használatát. Tisztítás után törölje szárazra a felületet egy jó nedvszívó képességű törlőkendővel.

A tisztítási gyakoriságot illetően kétféle tisztítási módot különböztethetünk meg: 

  1. rutinszerű tisztítás: közvetlenül minden zuhanyzás után a zuhanykabint/falburkolat tiszta vízzel öblítse le, majd a vízcseppeket egy kézi gumilapáttal húzza le. Gondoskodjon a fürdőszoba szellőztetéséről.
  2. alapos tiszítás: a használat mértékétől és a víz minőségétől függően szükséges lehet hetente vagy havonta. A zuhanykabint/falburkolat kímélő hatású tiszítószerrel tisztítsa meg, majd tiszta vízzel öblítse le, ezt követően a vízcseppeket egy kézi gumilapáttal húzza le. Gondoskodjon a fürdőszoba szellőztetéséről.

A fürdőszobában olykor fertőtlenítő hatású tisztítószereket is alkalmazunk a megfelelő higiénia fenntartása érdekében. Válasszunk sav-, klór- vagy alkoholmentes változatot a felületek hosszútávú minőségének megőrzése érdekében. Kérjük ki a gyártó, szakkereskedő tanácsát bátran a választott termék esetén alkalmazható tisztítószerek megismerése érdekében.

Tipp: ha vegyszermentesen szeretne a fürdőszobájában vízkő-, és penészmentesíteni, a háztartási ecet a legkiválóbb választás. Bár a felszabaduló ecetszag nem kellemes, de az ecet könnyedén és maradéktalanul eltávolítja a vízkőlerakódást, penészfoltot, és mind ezek mellett még nagyon jól szagtalanít is – bár a takarítást egy alapos szellőztetésnek kell követnie, ha kibírjuk a takarítás ideje alatt az ecetszagot. Az ecet szinte bármilyen fürdőszobai felületre kerülhet, nem marja meg, nyomában fényesen csillogó felületet hagy. Öntsük egy kifogyott ablaktisztítós flakonba, spricceljük a felületre, hagyjuk pár percig dolgozni, majd egy szivaccsal töröljük át, ezt követően öblítsük át, töröljük át a felületet tiszta vízzel. Egy ecetes fürdőszobai takarítás után vegyszermentesen tiszta fürdőszoba az eredmény.

Read previous post:
Színek, trendek, hangulat a fürdőszobában

Az elmúlt években jelentkező fürdőszobai igények ismeretében megállapítható, hogy a fürdőszoba mára már nem csak a napi tisztálkodás színtere, sokkal...

Close