Egyéb Otthon, lakás Szerszám

Körfűrészek és a munkabiztonság

A körfűrészek rendkívül gyors vágásra képesek, különösebb megerőltetés nélkül.
A forgó főmozgást a fűrészlap végzi, így már csak egy előretoló, nem túl megerőltető mellékmozgás szükségeltetik a vágáshoz.

Különböző faanyagok, bútorlapok, lemezek egyenes vágására szolgáló faipari gépi berendezések, melyeket sorbanállás nélkül már interneten is könnyedén rendelhetünk.

 

A birtokunkba került körfűrész használatba vételnél nagyon fontos, hogy gondoskodni kell a biztonságos munkavégzésre alkalmas állapot megteremtéséről.
Fokozott óvatossággal és kellő odafigyeléssel egyszerűen vághatja méretre eltervezett munkalapját. Gondoskodjunk tehát a biztonságos munkakörnyezetről a környezetünk és önmagunk védelme, a baleset-mentes munkavégzés érdekében.korfuresz-ryobi

Körfűrészek típusai:

Vezetékes – Hálózati
Akkumulátoros

A körfűrészt is forgalmazó kéziszerszám gyártók nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságos szerszámgépek készítésére. A gondos tervezési munkát még körültekintőbb tesztelés követi, hogy megbizonyosodjanak a biztonságos használatról, valamint a vásárlókat pontosan tájékoztatni tudják a körfűrész teljesítményéről, használat közbeni jellemzőiről.

Néhány körfűrész márka (a teljesség igénye nélkül): korfuresz-milwoukee

 

A gyártók az előírásoknak megfelelően a termék dobozában mellékelik a használati utasítást, valamint a biztonságos munkavégzés érdekében támasztott elvárásokat, tanácsokat.

A védőeszközök, védőberendezések lehetnek például az alábbiak:

– füldugó, vagy fültok
– porvédő maszk (géptakarításnál, karbantartásnál különösen fontos a használata)
– ötujjas védőkesztyű (üzemzavar elhárításnál, bútorlapok rakodásánál szinte elengedhetetlen)
– önbeálló védősisak.
– hasító ék

A gép kezelője köteles a munkavégzés során rendeltetésszerűen használni az egyéni védő eszközöket. A körfűrészt védőberendezések nélkül üzemeltetni TILOS!
Ezek az elvárások, biztonsági óvintézkedések vonatkoznak a beállítási üzemre/próbavágásra is.

Faipari gépekkel is sokan dolgoznak munkahelyükön. Sokszor a munkáltatók nem fordítanak elég nagy figyelmet az egyébként elvárt munkaruházat, védőfelszerelés meglétére. Munkavédelmi előadáson, oktatáson a munkavállalókat tájékoztatják, azonban a szabályok betartását sokszor nem ellenőrzik, nem követelik meg. Figyeljünk hát magunkra munkagépek használata esetén a munkahelyünkön is, vegyük figyelembe a fentebbi, és az alábbi szabályokat, azok betartására törekedjünk.

Körfűrész – valamint egyéb munkagépek – használata esetén az alábbiakat tartsuk be:korfuresz-aeg

– zárt ujjú testhez simuló, jó állapotban levő munkaruhát viseljünk.
– zárt, a lábat jól tartó lábbelit húzzunk, tornacipő, szandál, papucs nem megengedett, balesetveszélyes.
– a munkavégzéshez elírt védőfelszereléseket (fentebb sorolva pl.) használjuk rendeltetés szerűen.
– hosszú haj esetén a hajat kössük be, teljesen fedjük be (kendőt, sapkát viseljünk).

Munka megkezdése előtt ellenőrizzük a védőfelszerelések meglétét, a körfűrész megfelelő működését, csak így kezdjük meg a munkát, kifogástalan működési jellemzőkkel rendelkező körfűrésszel.

Körfűrészek között is különböző árfekvésű termékeket találunk. A körfűrészek ára általában függ a márkától, teljesítménytől, percenkénti fordulatszámtól, vágási teljesítménytől, valamint az üzemeltetési módtól, hogy vezetékes vagy akkumulátoros üzemeltetésű-e a készülék.

Körfűrész választásnál a munka mértékéhez és a várható anyagvastagsághoz mérten döntsünk. A teljesítmény is fontos, de nem elsődleges szempont, a gép precíz kivitelét is alaposan vizsgáljuk meg, majd a kényelmi szempontok következnek. Minél design-osabb, igényesebb küllemmel rendelkezik a körfűrész, annál magasabb árra számíthatunk.

 

Read previous post:
Változatos és dekoratív – Zalakerámia Tuffo kollekció

A Zalakerámia Tuffo padlólap kollekció változatosságával, de emellett a minden egyes darabjára jellemző nemes megjelenésével számtalan variációt kínál számunkra mind...

Close