Ablak, árnyékoló Beltér Egyéb Otthon, lakás

Szellőztetés, klíma és az egészségünk a tetőtérben is

Otthonunkban és munkahelyünkön egyaránt fontos a rendszeres szellőztetés nyáron, még légkondícionáló berendezés mellett is, valamint a téli hidegben egyaránt. Az elhasználódott levegő károsan hat egészségünkre, rossz hangulatunk, idegességünk okozója is lehet, a számos egyéb káros élettani hatáson felül.

A jó közérzet meghatározója a levegő páratartalma, hőmérséklete, az oxigénben dús, friss levegő jelenléte. A megfelelő minőségű, akár rövid idejű szellőzés döntő tényező a beltéri klíma kialakításában, télen, nyáron egyaránt.

Nyári melegben, főként tetőtérben tapasztalhatjuk a “nehéz” meleg levegő kellemetlen hatását, így fokozottan figyeljünk oda a megfelelő szellőztetésre. A VELUX tetőtéri ablakok alkotórésze a beépített szellőzőnyílás, ami természetes módon gondoskodik a helyiség levegőjének cserélődéséről, a nélkül, hogy ablakot nyitnánk. A beépített szellőzőnyílást nyissuk meg, így a folyamatos levegőcsere garantált.

A levegő felmelegedése ellen védekezzük Velux külső hővédő rolóval, valamint az általános komfortérzet érdekében Velux belső fényzáró rolóval, valamint a Velux redőnyök is tökéletes megoldást kínálnak a tetőtérben.

Egy átlagos család egy nap alatt általában 10l párát termel. Ezt fokozza a beltéri ruhaszárítás, zuhanyozás, főzés, így szellőztetés nélkül igen magassá válik a páratartalom, mely kedvező élettér pl. a poratkák számára, valamint a penészgombáknak is, melyek számos allergiás megbetegedéshez vezethetenk.

velux_ablakAz alábbi tippek segíthetnek, mikor szellőztessünk feltétlenül – még télen is:
– reggel, ébredés után szellőztessük át a szobát
– lefekvés előtt szintén szellőztessünk
– főzéskor többször, és/vagy utána nyissunk ablakot a konyhában
– étkezés után szellőztessünk az étkezőben
– lehetőség szerint ne a lakásban teregessünk, ha mégis, szellőztessünk napjában többször
– takarítás után nyissunk ablakot, szellőztessünk
– irodánkat, munkahelyünket érkezéskor szellőztessük ki, tegyük ugyan ezt étkezés után, akár napjában többször. Távozás előtt érdemes egy rövid szellőztetést szintén beiktatni, hogy reggel frissebb levegő fogadjon.

Tetőtérben is használjuk ki a kereszthuzat adta lehetőségeket. A különböző tetősíkokon található ablakok egyidejű kinyitásával és a természetes légmozgások kihasználásával rövid idő alatt hatékonyan szellőztethet a szobában.
Vagy nyisson ki egy homlokzati ablakot, valamint egy tetőtéri ablakot, így a levegő hamar kicserélődik.

Szellőztessünk gyakran egészségünkért, építkezéskor vegyük figyelembe a szellőztetés fontosságát is a tervezés, a beépítésre kerülő ablakok kiválasztása során.

Read previous post:
Tetőtéri megoldások, gyakorlati tippek – Velux

Nagyon sok előnye van a tetőtéri otthonoknak, és megfelelő kiegészítőkkel a nyári nagy melegben is elérhető a kívánt komfort, nem...

Close