Kültér, kert

Kerti folyókák, és a vízelvezetés fontossága

Kertünk burkolatának tervezésekor ajánlott még a burkolás előtt megtervezni a víz, az esővíz elvezetését is, hisz ez egy fontos, és összetett feladat. A burkolat megfelelő vízelvezetését egyfelől a megfelelő lejtés adja, másrészt pedig a vízelvezető folyókák, csatornák, összefolyók.

A kerti, ház körüli burkolat kialakításának esetében az egyik legfontosabb, hogy megfelelő lejtést biztosítsunk, hogy a burkolt felületről ne a ház, hanem a ház falától el, a füves terület felé folyhasson le az esetleges csapadék. Ez a megoldás azonban önmagában kevésnek bizonyulhat egy egyszerre nagyobb mennyiségű csapadék lezúdulása esetén, valamint téli fagyok a felgyülemlett nedvesség hatására károsíthatják a burkolat szélét.

ACO-Hexaline-kerti-folyokaA kerti vízelvezető rendszerek megoldást nyújtanak, folyókák, csatornák, összefolyók megóvhatják hosszú távon a burkolatot a csapadék károsító hatásától.

Kerti folyókákkal, vonalszerű vízelvezetés esetén általában két irányú lejtést szoktak kialakítani. Folyókák alkalmazásával a vízelvezetés gyors, egyszerre nagy mennyiségű csapadék lezúdulása esetén is hatékony, ami – valljuk be – idén nyáron nem elhanyagolható szempont.

aco-hexaline-kerti-folyoka2Ha pl. kocsibejárónál szeretnénk folyókák alkalmazásával megoldani a vízelvezetést, vegyük figyelembe a folyóka terhelési osztályát.

Esztétikai szempontokból lehet lényeges a rács mintázata, általában többféle rács mintázatból választhatunk egy-egy folyóka típushoz.

Folyókák osztályozása:
– kétrészes folyókák: a klasszikus vízelvezetők, folyóka testből, és rácsból tevődnek össze
– egyrészes folyókák: a folyóka test és a rács egy rendszert alkotnak. Előnyük, hogy fizikai behatásra sem mozdulnak el.
– résfolyóka: 20 mm széles hasíték, a folyóka pedig ez alatt a rés alatt helyezkedik el.

Épületeink, kertjeink egyik legnagyobb ellensége a csapadékvíz, így a megfelelő vízelvezetésről való gondoskodás mind esztétikai, mind hosszútávú biztonságosság szempontjából fontos. A kerti vízelvezető rendszerek kiépítése, folyókák, csatornák használata segít abban, hogy biztonságos maradjon otthonunk.

Aco-Self-Euroline-folyoka

Read previous post:
Szellőztetés, klíma és az egészségünk a tetőtérben is

Otthonunkban és munkahelyünkön egyaránt fontos a rendszeres szellőztetés nyáron, még légkondícionáló berendezés mellett is, valamint a téli hidegben egyaránt. Az...

Close