Egyéb

Új színben az otthonunk 2.

Otthonunk megújulásának egyik legjobb módja, ha falfestésbe kezdünk. Válaszuk ki a szín, szerezzük be a szükséges eszközöket, és hozzá is kezdhetünk a munkához mi magunk is. Egy kis előkészület, némi rászánt idő, és élvezhetjük is megújult otthonunk kényelmét.

Az eszközbeszerzést követően a terep előkészítése az első lépés. Időigényes, de a megfelelő előkészülettel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Készüljünk elő a falfestést megelőző nap délutánján, így másnap akár végezhetünk is a munkával, otthonunk újra berendezésével.

festes21. falra szerelt képek, polcok eltávolítása
2. törékeny tárgyak elcsomagolása
3. bútorok kipakolása, vagy ha nincs ehhez elegendő megfelelő hely, húzzuk a helyiség közepére
4. takarófóliával takarjuk le a bent maradt bútorokat, padlót
5. ablakokat, ajtókereteket ragasszuk körbe.

Ha ezzel megvagyunk, készítsük elő a falat a festésre.

Az előkészítés fontos része, hogy javítsuk ki glettanyaggal az apróbb hibákat, repedéseket. A repedéseket mélyen kaparjuk ki, majd nedvesítsük be, így töltsük ki a glettanyaggal. Nagyobb repedések esetén töltsük ki glettanyaggal, amibe ágyazzunk hajszálvékony üvegszálszövetet, ezt fedjük glettel, majd a száradás után csiszoljuk simára a falsíkkal egyezően.

Ha régi, vastag festék van a falon, ezt érdemes lekaparni, majd újraglettelni az egész felületen. Ilyen esetben csak akkor kezdjünk mi magunk a munkához, ha csináltunk már ilyet, tapasztalattal rendelkezünk, ellenkező esetben hívjunk inkább szakembert, ugyanis a régi festékréteget le kell kaparni úgy, hogy előbb alaposan nedvesítsük át, majd spatulával kaparjuk le. Ez után a teljes felületet gletteljük át, majd a teljes száradást követően csiszoljuk simára.

Glettelést követően portalanítsuk a felületet, ezt követheti az alapozás, majd a falfestés.

festes-eszkozok1. készítsük elő a falfestéket, festőhengert, ecsetet (A híg festékekhez hosszú szálú, hurkoltat, míg a sűrű festékekhez rövid szörű plüss, perlon vagy bolyhos hengereket használjunk.)
2. húzzuk ki a sarkokat széles ecsettel
3. vigyük fel a festéket a falakra festőhengerrel
4. várjuk ki a száradási időt (általában 2-6 óra) ezt követően vihetünk fel még egy festékréteget, amennyiben szükséges.
A falfestékek teljes, foltmentes száradási ideje általában 24 óra.

Ha készen vagyunk a festéssel, várjunk néhány órát a bútorok visszapakolásával, otthonunk berendezésével.

Egy-egy új szín a falakon, hozzá illő kiegészítők, lámpák, dísztárgyak elhelyezésével feldobhatjuk otthonunkat, megújul környezetünk, így közérzetünk is javul a változással. Vágjunk bele bátran, még ha fárasztó is, munkánk gyümölcsét hosszú távon élvezhetjük megújult otthonunkban.

festes-nappali

Read previous post:
Új színben az otthonunk 1.

Ha megújult otthont szeretnénk, feldobhatjuk környezetünket új színekkel a falakon, valamint dekoratív kiegészítők használatával. Kisebb költségvetéssel is megújulhat a lakótér, a megfelelő...

Close