Beltér Festék Otthon, lakás

Falfestés

Változásra vágyunk otthonunkban, de nem szeretnénk a bútorokat lecserélni? Fessük át a falakat, akár magunk is. Bár fárasztó, és kitartást igényel, mégis a megfelelő előkészületekkel akár 1-2 nap alatt megújulhat otthonunk a falak színei által!

Első lépésként válasszuk ki a színt színkártya alapján, esetleg próbáljuk is ki a falon, nem látható helyen.
Mielőtt megvásárolnánk számoljuk ki, milyen mennyiségre lesz szükségünk, hány liter festéket vásároljunk. A termékek csomagolásán fel van tüntetve a falfesték kiadóssága ( liter / m2). A plafonnal is számoljunk!

Választhatunk gyárilag kikevert színű festéket, vagy színezhetjük a fehéret színezőpasztával. A pasztel színeknél elegendő, ha színezőpasztával színezünk, ekkor a  színező aránya maximum 15 % lehet.

Mielőtt vásárolunk, nézzük át a falakat, a repedéseket, amit glettanyaggal kell majd javítanunk!

Szerezzük be a szükséges szerszámokat is: glettvas, spakli – ha szükségesek -, ecset, festőhenger, teleszkópos nyél, ragasztószalag, takarófólia

Írjunk listát! vagy rendeljük meg interneten – utóbbival rengeteg időt és bosszúságot spórolhatunk meg.

 

A festőhenger kiválasztása: híg festékekhez hosszú szálú, hurkoltat, míg a sűrű festékekhez rövid szőrű plüss, perlon vagy bolyhos hengereket használjunk.)

 

Második lépés, a már igazán munkaigényes lépés. Készítsük elő a terepet!

Vegyük le a képeket, polcokat a falról, csomagoljuk el a törékeny tárgyakat. Pakoljuk ki, vagy húzzuk a helyiség közepére a bútorokat, takarjuk le takarófóliával.

Az ablakokat, ablakkereteket, ajtókereteket ragasszuk körbe ragasztószalaggal.

 

A fal előkészítése

A régi, vastag festékréteget sajnos le kell kaparni a falról, majd újra kell glettelni az egészet. Ebben az esetben érdemes szakembert hívni, idő és talán költséghatékonyabb. Ha mégis magunk végezzük a munkát, a régi festék lekaparását, a legkönnyebb ha  jól átnedvesítjük a réteget, majd vastag spatulával lekaparhatjuk könnyedén. Ezt követheti a glettelés, csiszolás.

Ha kisebb repedések, sérülések vannak a falakon, azt a festés megkezdése előtt javítsuk ki.
repedéseket ki kell tágítani, benedvesíteni, ezt követően a nyílásokat glettel ki kell tölteni. Ha nagy a repedés, sérülés a kitöltőanyagba ágyazott hajszálvékony üvegszálszövettel fedjük le, majd azt is simítsuk be glettel, majd száradás után csiszoljuk, portalanítsuk, és már festhető is.

 

zoldA fal festése

Ajánlott festőhengert használni, gyors és kényelmes. Előbb a sarkokat fessük széles ecsettel, majd a festéket hengerrel vigyük fel a falra.

A festékek látszólag gyorsan száradnak, azonban mindig tartsuk be a száradási időt, ami általában 2-6 óra. A teljes, foltmentes száradáshoz általában kb 24 óra szükséges.

 

Read previous post:
Megmaradt raklap felhasználása

Kreatív ötletekkel szeretnénk ma feldobni a kedves olvasót. Egy-egy építkezés, vagy akár felújítás során bizonyára Ön is tapasztalta, hogy maradt...

Close