Egyéb Kültér, kert

Megmaradt raklap felhasználása

Kreatív ötletekkel szeretnénk ma feldobni a kedves olvasót. Egy-egy építkezés, vagy akár felújítás során bizonyára Ön is tapasztalta, hogy maradt néhány raklap, ami leginkább csak útban van. Az EUR jelzéssel ellátott raklapok visszaválthatók, annak csak a vásárlás helyére való visszaszállításáról kell gondoskodnunk, de a jelzés nélküliek bizony megmaradnak hulladéknak a ház körül. Erre szeretnénk megoldást nyújtani néhány egyszerű, mégis kreatív ötlettel.

Általában az emberek többségének hirtelen jobb ötlet nem jut eszébe, mint, hogy kerti parti, bográcsolás, szalonna sütés alkalmával eltüzeli ezeket a megmaradt raklapokat, ám ha ez nem szimpatikus, vagy szeretnénk hasznos, időtálló megoldást találni, készítsünk például térelválasztót a kertbe.

raklap_terelvalasztoEzt a térelválasztót elhelyezhetjük például a főzőhely köré, ahol kis tároló polcokat is kialakíthatunk a raklapon, akár a tűzrakó hely felőli oldalon, akár a front-oldalon, ahol virágokat helyezhetünk el.  Ehhez mindössze annyi a dolgunk, hogy csiszoljuk, kezeljük, majd lefestjük, vagy lakkozzuk a raklapot a kívánt színre, az oldalára állítjuk, majd ami eredetileg a lábaiként funkcionált, azokra a tömbökre deszkát helyezünk (esetleg egy másik raklap egyik darabaját, lecét), ami tároló polcként, vagy virágtartóként funkcionálhat a későbbiekben. Készítsünk neki támasztó lábakat léc és csavarok segítségével, hogy stabil térelválasztót kapjunk. Térelválasztót beltérbe is készíthetünk raklapokból.

raklap_tarolTérelválasztó és kerti szerszám tároló egyben? Ez is megoldható raklapokból. Két raklapot egymásra erősítünk élével. Támasztó lábakat készítünk neki, valamint kialakítjuk a szerszámok akasztóját szögekkel, csavarokkal. Festjük, majd száradás után a helyére állítjuk.

Készíthetünk például ötletes, “dizájnos” biciklitárolót is garázsba, kertbe, vagy panel lakásban akár beltérbe vagy erkélyre is.

raklap_kanape

 

Ülőalkalmatosságot is egyszerűen készíthetünk. Két raklapot egymásra helyezünk, rögzítjük őket pl. egy-egy fém pánt segítségével a 4 sarkánál, így kb. 30 cm magasságot kapunk, általában kb. 80*120 cm ülőfelülettel. Akár készíthetjük egy raklapból is, lábakkal, vagy kerekekkel szerelve. Ezeket a raklapokat is csiszoljuk, festjük, majd méretben, színben hozzá illő szivacsot, párná(ka)t helyezünk el rajta. Készen is vagyunk.

Dohányzóasztalnak is kitűnő lehet. Szintén két raklapot rögzítünk egymásra és kész a megfelelő magasság. Üveglapot, falapot helyezhetünk a tetejére, hogy egybefüggő sík felületet kapjunk asztallapként. Csiszolás, festés után, a száradást követően már használatba is vehetjük.

raklap_ulokeKis asztalkánkat elkészíthetjük úgy is, hogy egy raklapra lábakat szerelünk a kívánt magasságig, majd asztallap, csiszolás, festés, és kész 🙂

A bátrabbak beltéri bútorban is gondolkodhatnak, az egyszerűtől a bonyolultabb, extrább megoldásokig rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre. Raklapból tökéletes bútor készülhet hétvégi házakba, nyaralókba, vagy akár otthonunkba is.

Rengeteg megoldási lehetőség, festékben színválaszték – csak a fantáziánk szabhat határt.

Korábbi bejegyzésünk elkészítési útmutatóval >>

raklap_bringatar

raklap_asztalka2

 

 

 

 

 

 

 

 

Amire szükségünk lesz:

csiszológép
fúró és csavarbehajtó vagy csavarhúzó
– festék (a kívánt színben), ecset
– mérőszalag, jelölő ceruza

 

Read previous post:
Falburkoló kövekről általában

Ma már otthonunk kül- és beltéri falainak burkolására számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy igazán meghitt, otthonos környezetet alakítsunk ki. A...

Close