Fürdőszoba Otthon, lakás

5+1 ötlet és tanács mosdó választáshoz

Ma már a csapból is dizájnötletek folynak, így a mosdó sem úszhatja meg szárazon. Lehet klasszikus vagy láthatatlan, állhat a saját lábán, helyet kaphat a pulton, a pultba süllyesztve, de készülhet akár a pult anyagából is. Összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelnünk.

A fürdőszoba talán leggyakrabban használt eleme a mosdó, hisz használjuk kézmosáskor, fogmosáskor naponta több alkalommal. Sokan most azt gondolják, hogy oké, egy fürdőszobai alapelem, miért kell a kiválasztásával foglalkozni? Bizony, ha nem tervezünk előre és az építkezés, felújítás során nem gondolunk rá, a legmegfelelőbb mosdó kiválasztása fejtörést okozhat. Nem mindegy, hogy végül elegendő hely jut e a csapnak, vagy hogy lesz e szükségünk asztalos munkára a pult miatt, vagy egyáltalán hagytunk-e elegendő helyet az áhított mosdó elhelyezésére.

Mosdó a falon

Mondhatni, hogy a fali mosdó az egyik legklasszikusabb, hisz a régi lakások, közillemhelyek ilyen mosdóval szereltek. Fali mosdó esetén hátsó része úgy van kialakítva, hogy fel lehessen erősíteni a falra, vagy esetleg a tartó konzolokat fúrjuk a falba és arra helyezzük a mosdónkat. A csapkiállás történhet a falból, vagy akár a mosdóra szerelhető csaptelep verzió is lehetséges. A műszaki adottságok megegyeznek a régmúlt korok alkalmazásaival, ám a mai falra szerelhető, vagy konzolra ültethető mosdók design-ja óriási különbséget mutat. Ez a megoldás is lehet légiesen könnyed, modern kisugárzású.

Marmy Bellagio

Lábon álló mosdó

Megáll a saját lábán… azaz a faltól „elszakadva” olyan kivitel is kapható, ahol a mosdó önállóan megáll a saját lábán. Designtól függően itt is akad bőven előkészület, hiszen ez esetben, ha ténylegesen lábon álló mosdóról beszélünk, akkor az átlagostól eltérően a fal helyett a padlóban van a víz elvezetése. Klasszikus mosdó kiállás esetén ezt a terméket csak nagy rombolás árán tudjuk megvásárolni, tehát tervezzünk előre!

Wellis Pillar Black

Mosdó a pulton

A mai modern fürdőszobák, és leginkább a lakberendezők közkedvelt eleme a fürdőszobában a mosdópult. Ez lehet csak a mosdó alatt, ám lehet, hogy egy teljes falhosszúságú. Ezt a pultot kell összehangolni a mosdóval, amire több megoldás is létezik.

Ebből az egyik, amikor a pultra kerül a mosdó. Ami az előkészületeket illeti, csak annyi a dolgunk, hogy biztosítani kell a pulton álló csaptelep esetén a vízbevezető csőnek a lyukat, valamint a lefolyó lyukat. Ezen felül ajánlott magasított csaptelepet választani, hogy a víz biztosan és kényelmesen a mosdóba jusson, ne a fürdőszobában mindenhová csorogjon.

Egyéb elhelyezési lehetőség természetesen a falból kiálló megoldás, valamit lehetséges mosdóra szerelhető csaptelep választása is, ekkor ennek megfelelő mosdót kell vásárolnunk.
Bármely típus is a szimpatikus, azt vegyük figyelembe a tervezéskor, hogy a pultra építhető mosdó esetében a mosdó tetejének 85-90 cm közötti magasságban érdemes lennie.

Sapho Murano

Mosdó a pultba süllyesztve

Nem csak a pultra tehetjük a mosdót, bele is süllyeszthetjük. A mosdó típusától függően ez lehet teljes vagy részleges süllyesztés is. A legfontosabb különbség, hogy itt nem csak egy lefolyónyi lyukat kell vágni, a teljes mosdónak kell helyet biztosítani. A csap elhelyezésre ez előzőekkel megegyezően három különböző megoldás létezik.

Laufen Pro mosdó

A pult és mosdó egyben

Ez esetben a pult és a mosdó nem válik szét, egy anyagból vannak. Egy sík, egy anyag, ami takaríthatósági szempontból megkönnyíti dolgunkat, mivel eltűnnek a kis elérhetetlen szögletek.

+1 Extravagáns design mosdók

Mint minden termék esetén, így mosdóknál is számos design termék kapható. Persze ezek a termékek jóval drágábbak hagyományos társaiknál, de ha valaki beleszeret egy ilyen alkotásába, megvásárolhatja és élvezheti az egyedi formák nyújtotta eleganciát a mindennapjaiban. A műszaki adottságainak nézzünk utána, és a vízvezeték szerelőt is tájékoztassuk e terveinkről, hogy a fürdőszoba képes legyen felkészülten fogadni az új design-mosdónkat.

Forrás: ujhaz.hu

 

Laufen Pro

Sapho Formigo

Read previous post:
Laminált padlólapok és jelölések

A jó építőanyagok felismerése tájékozottságot kíván. Nem árt tehát, ha van egy olyan jelrendszer, mely megkönnyíti az eligazodást a számunkra...

Close