Beltér Fürdőszoba Konyha

Laminált padlólapok és jelölések

A jó építőanyagok felismerése tájékozottságot kíván. Nem árt tehát, ha van egy olyan jelrendszer, mely megkönnyíti az eligazodást a számunkra is fontos építőanyagok útvesztőjében. Ez a laminált padlólapok esetében is rendelkezésünkre áll, így egy pillantással tájékozódhatunk adottságaikról.

Méretek és anyagszükséglet:
Bár szemre megegyeznek a laminált padlók méretei, a valóságban azonban kismértékben különbözhetnek egymástól. Ez a tény az anyagigény meghatározásakor a fontos tényező. Mivel a burkolás során igazodni kell a ferde falsíkokhoz, sarkakhoz, és egyéb tereptárgyakhoz, a helyiség tulajdonságaihoz, ezért mindig rátartással vásároljunk, min. 10-15 % plusz burkolóanyaggal számoljuk az anyagigényt.

Lapvastagság:
A laminált padló hordozórétegből és koptatórétegből áll, így ennél a burkolattípusnál a beépítési rétegvastagságok számításához nyújt segítséget az anyag vastagsága. Ez akkor lehet fontos szempont, ha két különböző felület (pl. csempe és laminált padló) kapcsolódását szintugrás nélkül szeretnénk megoldani, vagy esetleg a bejárati ajtó és a padló szintje közötti szintkülönbség alacsony. Laminált padlók esetében a vastagság a nem feltétlen a megbízhatóság és a tartósság meghatározója.

Patentrendszer:
Laminált padlót pattintással is egymáshoz rögzíthetjük, nem feltétlen szükséges a ragasztással fektethető változatot választanunk. Ez egyrészt egyszerűsíti, másrészt gyorsítja a laminált padlóburkolatok fektetését. Tehát ha gyorsan szeretnénk megoldani a burkolást, érdemes click rendszerű változatot választani.

Kopásállóság
A lapok kopásállóságát különböző mérési metódusokkal vizsgálják, melyek alapján AC-vel jelölt számértékekkel osztályozzák be azokat. Alacsonyabb számértékek, mint pl.: AC2 inkább hálószobai burkoláshoz megfelelő, de az AC4-es lapokat akár konyhai, sőt akár irodai felhasználásra is használhatjuk.

Felületi struktúra
Küllemre egy famintás laminált padlólap megszólalásig hasonlíthat a fára, ám az anyag hitelessége nem csak a látványban, hanem a tapintásban is rejlik. Válasszunk strukturált felületű laminált lapot, így garantálhatjuk, hogy a felület hitelesebben adja vissza a természetes fa érzetét.

Csúszásgátlás
Ha kiemelt fontosságú számunkra a biztonság, különösen érdemes lehet a csúszásmentes laminált padló változatok mellett döntenünk. Az ilyen logóval ellátott termék vásárlása esetén felelősségteljesen járhatunk el a saját-, és vendégeink biztonsága érdekében.

Fuga – Fózolás
Mára már látható fugával illeszthető laminált padlólapot is választhatunk, ami jobban kiemeli az időközben ugyancsak népszerűvé vált rusztikus mintázatokat. A 2V jelölés azt jelenti, hogy csak a lapok hosszanti oldala rendelkezik látható fugával, míg a 4V rendszer mindegyik oldala hornyolt.

Garancia
Figyelembe kell vennünk, hogy a használat során milyen igénybevételnek lesz kitéve a burkolóanyag. Mivel egy hálószoba burkolata jóval kisebb terhelést kap, mint pl. egy kávézóban, ezért a meghatározott garancia is két fokozatú. Lakossági felhasználás mellett hosszabb ideig, míg közületi felhasználás mellett ennél rövidebb ideig garantálható az anyag tartóssága.

Padlófűtés
A legtöbb laminált burkolat padlófűtésnél is alkalmazható, csak arra kell ügyelnünk, hogy a csomagoláson is fel legyen tüntetve a logó, mely a burkolólapok alkalmasságát jelölik. A hatékony hőátadás érdekében arra is ügyeljünk, hogy a burkolat alá kerülő lépéshangszigetelő lap is külön erre a célra alkalmas legyen.

UV érzékenység
A napsugárzás bizonyos burkolóanyagokat is képes kifakítani, így ha napsugárzásnak kitett területet burkolunk laminált padlóval, és ezt szívesen elkerülnénk, érdemes olyan burkolóanyagot választanunk, mely ellenáll az intenzív napsugárzásnak.

Antisztatikusság
A laminált lapok ellenálló kopórétegét is műanyag felület alkotja, a logóval nem rendelkező lapok hajlamosak sztatikus töltődésre, míg a logóval ellátottak nem.

Vízállóság
Ma már léteznek olyan laminált padlólapok, melyek teljesen ellenállnak a víznek, így fürdőszobába, vagy egyéb vizes helyiségbe is bátran burkolhatjuk.

5G
Azok a lapok, melyek az 5G jelölést hordozzák a csomagolásukon, különösen ütés és nyomásállóak.

Forrás: ujhaz.hu

Leggyakoribb jelölések

Read previous post:
3+1 szempont, mit vegyünk figyelembe laminált padló vásárlása előtt

A laminált padló népszerűsége sokoldalú felhasználhatósága, a könnyű burkolási munka, és egyszerű karbantartás miatt vitathatatlan. Választhatjuk otthonunk bármely helyiségébe, csak...

Close