Fürdőkád, zuhanykabin Fürdőszoba Otthon, lakás

A padlóösszefolyók, zuhanyfolyókák fontossága és szerepe fürdőszobánkban

Előljárójában: a padlóösszefolyó az a “szerkezet”, mely elvezeti a fürdőszobában a padlóra folyó nagyobb mennyiségű vizet is, megfelően lejtéssel kialakított padló esetén teljes egészében. Tehát a padlóösszefolyó nem más, mint egy, a padlóba épített, a csatronára kötött vízelvezető, dekoratív, rácsozott fedlappal.

Bár a fentebbi meghatározás nem szakkönyvből való, bízunk benne, közérthető, és minden kedves olvasó ráismer a pl. uszodák, vagy egyéb közületi vizesblokkok padlóján oly sokat látott – bár nem épp dekoratív – rácsozott fedlappal ellátott vízelvezető nyílásra. Természetesen ezektől a sokat látott padlóösszfolyóktól léteznek sokkal szebbek, design-os változatok, melyeket bármely otthoni fürdőszobában szívesen látunk.

A padlóösszefolyó, vagy zuhanyfolyóka fontos feladatot lát el a fürdőszobában, még akkor is, ha nem épp walk-in zuhanykabinnal szerelt a fürdőszobánk. Ugyanis a padlóösszefolyó szerepe, hogy elvezesse a padlóra kiömlő, kifolyó vizet, hogy ne ázzon a helyiség, és akár az egész otthonunk pl. csőtörés, vagy egy meghibásodott mosógép esetén.

A padlóösszefolyó elvezeti például a mosdóból, a kádból, vagy a zuhanytálcából kicsoruló vizet a fürdőszoba padlójáról, és szakszerű beépítéssel lehetővé teszi még azt is, hogy a fürdőkád alatt található, burkolt bűzelzáró dugulását bontás nélkül szüntessük meg.

A padlóösszefolyó lehet kör, vagy négyzet alakú, kisebb méretű, pl. egy épített zuhanykabin “zuhanytálcájának” lefolyójaként is funkcionálhat, de akár 1,5 m hosszúsággal is rendelkezhet, amikor már inkább zuhanyfolyókáról beszélünk. Beszerezhetünk íves kialakítású zuhanyfolyókát is, így íves zuhanyzónk is lehet zuhanytálca nélküli.

Hosszú zuhanyfolyókát beépíthetünk például tálcával nem rendelkező, vagy a padlóba épített tálcás zuhanykabin és a fürdőszoba száraz területeinek elválasztására, vagy a zuhanyzó vizének elvezetésére is. Walk-in zuhanykabin esetén a legideálisabb megoldás a zuhanyzás közbeni vízmennyiség gyors, és hatékony elvezetésére.

A zuhanyfolyókát, és padlóösszefolyót is időnként tisztítani kell. Bár bűzelzáróval ellátottak, a szennyeződés megtelepszik a fedlap és a padlóba épített elvezető találkozásánál, és az elvezetőben is, mely kellemetlen szagokat eredményezhet. Célszerű havonta kitsztítani belül is, és a lefolyórácsot is egy kefével. Ne használjunk lúgos, vagy savas tisztítószert, akár tönkre is teheti a padlóösszfolyónkat, de esztétikailag nagy eséllyel károsíthatja a felületet, főként a rács esetében.

Néhány igazán design-os példa e jelentéktelennek tűnő, mégis fontos szerkezet felhasználásáról:

Read previous post:
Sétáljunk be egyszerűen a zuhanyzóba – a walk-in zuhanykabinokról

Walk-in, azaz a besétálós zuhanykabin a minőség és elegancia megtestesítője. Nincs zuhanytálca, nincs ajtó, így nincs is rajtuk kopó alkatrész,...

Close