Fürdőkád, zuhanykabin Fürdőszoba Otthon, lakás

Fürdőszoba felújítás 10 lépésben

Először is leszögeznénk, hogy nem a szakemberek munkáját szeretnénk az alábbiakban pontokba szedni, hanem segítséget szeretnénk nyújtani ahhoz, hogy mivel érdemes számolnia, mit kell átgondolnia, mielőtt fürdőszoba felújításba kezd.

Számos oka lehet annak, hogy a fürdőszoba felújítását tűzzük ki célul: egyszerűen megérett a felújításra, vagy műszakilag idejét múlt, vagy “csak” új design-t szeretnénk, vagy akár az összes említett tényező közre játszik abban, hogy meghoztuk a fürdőszoba felújítás melletti döntést.

Ám mielőtt belevágnánk a sűrűjébe, alaposan gondoljuk át, tervezzük meg a célt, hogy milyen eredményt szeretnénk látni, tapasztalni.

Határozzuk meg a céljainkat a praktikum, a kényelem és a stílus terén is, vegyük számításba a rendelkezésre álló pénzösszeget, a rendelkezésre álló teret, ugyanis alapos tervezésre van szükség ahhoz, hogy az eredmény hosszútávon kielégítse igényeinket.

1. Először is határozzuk meg a célt – mit szeretnénk elérni?

Milyen design-t szeretnénk? Ebben nagy segítség lehet, ha az interneten, lakberendezési magazinokban szereplő fürdőszobák fényképeit nézegetjük.

Azonban mindenképp tartsuk szem előtt:

  • Hány ember fogja használni a fürdőszobát?
  • Mennyi időt töltünk a fürdőszobában reggel, délután és este?
  • Idősebb lakó, mozgásában korlátozott személy fogja-e használni a fürdőszobát?
  • Esetleg szépkorú lakástulajdonosként kezd fürdőszoba felújításba?
  • Mi az elsődleges, a kényelmes, és könnyű tisztíthatóság vagy a design?
  • Pihenési, kikapcsolódási, esetleg SPA élményt nyújtó fürdőszoba a cél?
  • Teljes felújítás vagy design frissítés a cél?
  • Milyen luxusélményt szeretne a fürdőszobájában?
  • Mekkora terület áll rendelkezésre?

2. A rendelkezésre álló pénzösszeg és az elképzelések szinkronba állítása.
Javasoljuk, hogy írjon listát, mit szeretne vásárolni, és a lista elemei mellé írjon kb. összeget, majd állítsa rangsorba a mindenképp szükséges, és a csak “jó lenne” darabokat.

3. Finomítsa az elképzeléseit, vagy másként fogalmazva álmodja meg a fürdőszobája stílusát, és ehhez válassza meg a szanitereket, egyéb berendezési elemeket. Gyűjtse össze az álmaihoz legközelebb álló fürdőszobák fotóit. A design fotókon sajnos nem mindig szerepel, de számoljon tárolóeszközökkel is! Szükség lesz rá a mindennapi használat során.

4. Hozzuk szinkronba az elképzelést és a rendelkezésre álló teret. Mérjük le, számoljuk ki, adjuk össze, milyen összegre lesz szükségünk álomfürdőszobánk berendezéséhez.

5. Álmodjuk meg a színvilágot, válasszuk ki, majd menjünk el szakkereskedésbe, nézzünk szét az interneten, és válasszuk ki a csempét, padlólapot és a szanitereket. A szaniterek kiválasztásakor figyeljünk a méretekre! A következő fürdőszoabi felszerelésre lehet szüksége: fürdőkád, mosdó, mosdó csaptelep, zuhany-, kádtöltő csaptelep, központi- és kiegészítő világítás, tükrök, tárolók – fürdőszobabútor, zuhanykabin, wc, kádparaván, fürdőszobai polc, egyéb kiegészítők (fürdőszobaszőnyeg, szappaadagoló… stb.). Még ne vásároljon azonnal!

6. Tervezzen egy darab papíron, készítsen vázlatot a berndezésről a fürdőszoba alaprajzára.

7. Válassza ki a kivitelező brigádot, kérjen felmérést, árajánlatot.

8. A tervünket, elképzelésünket alaposan beszéljük át a kivitelezővel, minden részletre kitérve! Mutassuk meg esetleg katalógusban a kiválasztott szanitereket, egyéb kiegészítőket, kérdezzünk bátran, ha elbizonytalanodnánk.

9. Kivitelezés – ekkor nincs teendőnk, a kivitelező brigát végzi a dolgát.

10. A kivitelezés elkészültével birtokba vehetjük fürdőszobánkat, és akkor következnek a mi “feladataink” hogy elérjük végső, eltervezett design-t: helyezzük el a fürdőszobai kiegészítőket, pipere és egyéb kellékeket.

Új fürdőszobánkkal akkor lehetünk elégedettek hosszú távon, ha ráfordítjuk a tervezéssel, átgondolással, és a színvilág, szaniterek, burkolatok kiválasztásához szükséges időt. Szükség esetén egyeztessünk többször szakemberrel is, eseleg kérjük ki lakberendező tanácsát, hogy a befektetett idő, és pénz valóban a vágyott eredményt hozza.

Read previous post:
Praktikum és design kisebb fürdőszobákban is

Építkezés, felújítás során a fürdőszoba kialakításakor, újratervezésekor össze kell egyeztetnünk igényeinket és a rendelkezésre álló teret is. Elsősorban a méretbeli...

Close