Beltér Fürdőszoba Otthon, lakás Tél

Mit tegyünk a lakás penészesedése ellen 5+1 lépésben?

Ősszel és télen a nyirkos hideg idő sajnos tökéletes környezetet teremt a penészgomba elszaporodásának otthonunkban, különösen azon sarkokban, zugokban, ahol lecsapódik a pára. Sajnos, ezek a gombaspórák szinte mindenhol jelen vannak, kérdés, hogy találnak-e táptalajt a szaporodásra? Védekezzünk ellene!

A penészgomba a lakásban az esztétikai problémán kívül egészségügyi okokból is veszélyt jelent, különösen allergiás egyéneknél. Védekezzünk hát ellene!

A penész elszaporodásának a magas páratartalom kedvez, azaz ha otthonunk páratartalma eléri, vagy netán meghaladja a 75%-ot, a penészedés szinte magától elindul.

Védekezzünk a penész ellen!

1. lépés: csökkentsük a páratartalmat rendszeres szellőztetéssel

Magas páratartalmat napi többszöri, de legalább napi kétszeri szellőztetéssel csökkenthetjük. Vegyük lentebb a fűtést, nyissuk ki az ablakokat, alaposan szellőztessük át az egész lakást, 5-10 percen keresztül, télen is!

2. lépés: álldó szobahőmérséklet

Ne kapcsolgassuk a fűtést fel-le, tartsuk otthonunk hőmérsékletét állandó 20-22 celsiusfokon.

3. lépés: penészfoltok eltávolítása

Ha már megjelentek az első, szerencsére még kisebb penészfoltok, haladéktalanul távolítsuk el, rendszeresen tisztítsuk a penészedésre hajlamos területeket penészedésgátló szerrel: hypo, gombaölő szerek, penészedésgátló lemosószerek valamelyikével.

4. lépés: fessük át a falat penészedésgátló adalékanyagot tartalmazó falfestékkel

Háztartási boltokban vásárolhatuk egykomponensű penészedésgátló falfestéket is, ám a háromkomponensű penészedésgátló termékek választása hatékonyabb lehet. Az első komponenssel tisztítunk, a második komponenssel alapozzuk a felületet, a harmadik koponens pedig maga a festékréteg, így hatékonyabb eredményt érhetünk el, hisz mindhárom komponens tartalmaz penészedésgátló adalékot. Választhatunk penészedésgátló adalékszert a festékhez, tapétához egyaránt.

Hosszú távú megoldást azonban a vakolatcsere, valamint a hőhidak megszüntetése jelent.

5. lépés: használjunk páramentesítő, párátlanító készüléket

Vásárolhatuk energiaforrást nem igénylő, nedvességet felszívó tablettával “működő” készüléket is 1-2 ezer forintért, vagy választhatjuk a kétség kívül hatékonyabb megoldást egy elektromos páraelszívó berendezés formájában.

+ 1 tipp:

Filléres megoldásként bevethetjük a minden háztartásban megtalálható, rendkívül jó nedvességfelszívó hatású konyhasót, illetve fehér rizst is, valamint a szódabikarbónát.  Utóbbi szagtalanításra is kiválóan alkalmas.
Egy-egy dekoratív edénybe, nagy üveg vázába öntsünk ki 1-2 kiló sót, vagy rizst, és helyezzük a legnedvesebb területekre otthonunkban. Kb. 2 hetente cseréljük, attól függően, mennyi vizet szívott fel. Fehér színe miatt hóra emlékeztető a látvány, így dekorálhatjuk pár szál szárított virággal, 1-2 “szikla” szerű kővel a tálat.
Pár száz forint befektetéssel kreatív dekorációnak tűnő praktikus “páraelszívót” készítettünk, mely hatékonyságban a fentebb említett energiaforrást nem igénylő páramentesítővel vetekszik, dekroatívabb megjelenésben.

A sólámpa használata szintén hasznos és dekoratív fegyver a túlzott pára ellen.

Párásodásra, penészedésre hajlamos otthonokban lehetőség szerint ne a lakásban teregessünk, szárítsuk a ruhát, hisz tovább fokozzák az amúgy is magas páratartalmat.

Read previous post:
A kert téliesítése

Ha eddig még nem tettük meg, ideje megkezdeni a kert téliesítését, ugyanis hamarosan erős, és tartós hajnali fagyokra kell számítani,...

Close