Kültér, kert Tél

A kert téliesítése

Ha eddig még nem tettük meg, ideje megkezdeni a kert téliesítését, ugyanis hamarosan erős, és tartós hajnali fagyokra kell számítani, melyet a cserepes és kiültetett, nem fagytűrő növényeink bizony megsínylenek.

Ha még kint vannak a nyáron dekoratív környezetet teremtő, nem fagytűrő növényeink, mint például a leander, a yukka, a muskátlik, ideje őket téli nyugovóra helyezni. Ezeket a dézsás, cserepes növényeket vigyük be a garázsba, picébe, vagy egyéb olyan helyre, ahol alacsonyabb hőmérsékleten, 8-10 fok körül, minimális fény mellett áttelelhetnek. Ez a leanderre különösen igaz. A yukka, ha befér, nyugodtan mehet a lakásba is, ám a leandernek a lakás melege nem megfelelő télire.

A muskátlit metszük meg, majd a töveket vegyük ki a földből, és ezeket a töveket szorosan egymás mellé helyezve fektessük le őket, fedjük be földdel, és helyezzük fagypont feletti, minimális természetes fénnyel rendelkező helyre, akár a lépcsőház is alkalmas lehet. Télen kevés nedvességet biztosítsunk a töveknek. Ha 3-4 évesnél idősebb a növény, érdemes újat vásárolni tavasszal, mert az öregebb muskátli már nem hoz annyi virágot.

A fagytűrő, ám már elvirágzott növényeket is metszük meg, takarjuk be avarral, vagy vegyük körbe kartonpapírral, hogy védjük a növényt. Ilyen a krizantém, a levendula, és például a törpe rózsa is. Vágjuk vissza a föld felett 10-20 centire, hogy a tavaszi kikelettől újult erővel pompázhasson kertünkben.

A pozsgás, fagytűrő kerti növények locsolását mérsékeljük erősen, elegendő már nekik a természetes nedvesség, különben elrohadhat a gyökerük.

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg az öntözőrendszer, a kerti csap(ok) téliesítéséről sem. Zárjuk el a fővezetéket, majd nyissuk ki az összes csapot teljesen, hogy távozhasson a csövekből a víz. A slagot tekerük fel lehetőleg úgy, hogy kifollyon belőle a pangó víz, majd tegyük olyan helyre, ahol nem fagyhat meg az esetlegesen benne maradt víz, különben a cső szétfagyhat. Ha “házi vízmű”, kerti kút szivattyúval látja el a kerti locsoláshoz szükséges öntözővizet, zárjuk el a vezeték felé vezető vizet, a tartályt teljesen engedjük le, a szivattyút is víztelenítsük teljesen.

Húzzuk össze az avart, helyezzük komposztálóba, hogy a tavaszi napsugarak akadálytalanul ejussanak a föld felszínre az gyönyörű, új pázsit képződéséhez.

A kert méretétől, a növényvilágtól függ, hogy a kert téliesítése mennyire időigényes feladat, de szánjuk rá a időt, hogy jövőre is gyönyörködhessünk a kert növényeiben.

 

Read previous post:
4+1 tipp: Készítsük fel otthonunkat a télre!

Lassan, de biztosan megérkezik az őszi, téli hideg időjárás, bár szerencsére még élvezhetjük a "vényasszonyok nyara" utolsó napjait. Ez egy...

Close