Beltér Festék Fürdőkád, zuhanykabin Fürdőszoba Otthon, lakás Szigetelés Tél

Penészedés – mit tegyünk ellene?

A penészedést egy gombafajta okozza a falainkon. Sajnos mindenhol jelen van, apró, szabad szemmel láthatatlan penész-spórák vannak mindenütt a levegőben. A falak penészedése akkor kezdődik meg, ha ezek a spórák megfelelő táptalajra találnak.  A penészgomba a légutak egészségére negatívan hat, nem csak esztétikai problémát jelent.

A penészgomba szaporodásának leginkább a magas páratartalom kedvez. Egy átlagos lakásban kb. 20-22 celsius fokos szobahőmérsékleten a páratartalom kb. 55-65 %. Ezt az értéket nagyban befolyásolja, hogy hogyan is élünk a lakásban,  a cselekedeteink, növényeink, a lakás mely helyiségéről van szó.

Főzünk, mosunk, tisztálkodunk, a fürdőszoba és a konyha levegőjénke a páratartalma magasabb. A szobanövények, sőt, a kisállítaink valamint a saját légzésünk is befolyásoló tényező a páratartalomra.

Rendszeres szellőztetéssel sokat javíthatunk a magas páratartalmú lakások életterén. Ha a páratartalom meghaladja a 75 %-ot, a penészedés magától is elindulhat.

A sarkokon és a különböző szintkülönbségeknél a fal és padlófelületek hőmérséklete is alacsonyabb, ezért itt könnyebben lecsapódik a pára, itt a penészgombák is könnyebben megtelepednek.

A penészedést elkerülhetjük tehát gyakori szellőztetéssel, a levegő szobahőmérsékleten tartásával, melegítéssel.

De mit tegyünk, ha már megjelent a penészedés?

A penészgombát is nehéz eltávolítani, mint minden gombát. A penészgomba a légutak egészségére negatívan hat, nem csak esztétikai problémát jelent, így igyekezzünk minél hatékonyabban fellépni ellene.

A következő megoldások javasoltak:

1) vakolatcsere – a leghatékonyabb megoldás, bár nem túl pénztárcabarát.

2)  hypo, penészgombaölő szerek, penészedésgátló adalék szerek – felületi megoldást nyújtanak.penesz_tisztitas

3) penészedésgátló lemosószerek, penészeltávolítók – festés előtt-után is alkalmazható lemosószerek

4) penészesedésgátló adalékanyagú festékek – biztosabb megoldás, mint a háztartási boltokban megvásárolható egykomponensű termékek.

5) háromkomponensű penészesedés gátló festékek

– az első komponens a tisztító anyag, ami behatol a vakolat mélyebb rétegeibe is

– a második komponens az alapozó réteg, ami teljesen sík felületet képez, így akadályozva meg a gombák felületbe való megtelepedését

– a harmadik réteg maga a festékréteg, ami szintén tartalmazhat penészedésgátló anyagot. (ez nem minden három komponensű terméknél igaz)

6) hőhidak megszüntetése – a leghatékonyabb megoldás. Hőhidak: a falak sarkai, áthidalók, külső falak nyílásai, betonkoszorúk. Ekkor külső hőszigetelés lehet megoldás, amennyiben az épület adottságai engedik. Sajnos műemlék épületeknél ez nem alkalmazható.

7) páramentesítő készülékek használata

Óvjuk családunk és saját magunk egészségét, szellőztessünk gyakran, szüntessük meg a penészedést!

Kültéri fa felülteinket is érdemes óvnunk a penésztől. Ezek főként az esős, párás, hűvös időszakokban hajlamosak a penészedésre. A megfelelő alapozás, fa felületekre ajánlott penészedésgátló alapozók használat segít, hogy hosszú ideig gyönyörködjünk természetes fa anyagú kültéri berendezéseinkben. Ezek az anyagok mélyen behatolva a fába tartósan védik az időjárás igénybevételével szemben, megvédenek a farontó gombák, a kék elszíneződést okozó gombák és rovarkártevők ellen is.

Read previous post:
Barkácsolás, fűrészelés: kézi fűrészek

Az elektromos fűrészeket/ fűrészgépeket követően áttérünk a kézi fűrészekre. A kézi fűrészeknél sem mindegy, hogy milyen munkát fogunk végezni velük....

Close