Fürdőszoba

Szaniter kislexikon

Az ideális szaniter termék kiválasztási sok kérdéssel járhat. Könnyebben eligazodunk a piac termékkínálatában, ha néhány fogalommal, terméktípus sajátosságokkal tisztában vagyunk. Az alábbi ismertetővel szeretnénk a segítségükre lenni.

Szaniterkerámia:
A “kerámia” (kerámiatermék) kifejezést általában a nem fémes összetevőkből álló, olyan szervetlen (de bizonyos szervesanyag-tartalommal rendelkező) anyagokra használják, amelyeket égetéssel szilárdítanak meg. Az agyag alapú anyagok mellett mára a kerámiák közé tartozik számtalan olyan termék is, amely csupán kis mennyiségben, vagy egyáltalán nem tartalmaz agyagot. A kerámiák lehetnek mázasak vagy mázatlanok, porózusak vagy zománcozottak. A szaniterek és műszaki kerámiák esetén gyakran többlépcsős kiégetési folyamatot alkalmaznak.

Antibakteriális felület:
Az ezüst-cink adalékanyag és a magas hőmérsékleten, egy lépésben végzett mázolási eljárás révén a porcelán bevonatban nem keletkeznek zárványok, légbuborékok. A felület ezáltal rendkívül sima, egyenletes lesz, az ártalmas baktériumok (pl. staphylococcus) megtelepedését több, mint 99,5 %-ban megakadályozza, valamint az egyéb szennyeződések megtapadásának is gátat szab, elősegítve a termék egyszerű tisztíthatóságát.

Csapfurat / csaplyuk: a csap helye a mosdón

Pultra ültethető mosdó: a mosdópultra helyezhető

Beépíthető mosdó: a mosdópulton kialakított vágatba helyezhető

Hátsó kifolyású WC:
Ez azt jelenti, hogy a szennyvíz a WC-csészéből hátsó irányban távozik. A panellakásokban igen elterjedt szerelési technika. Hátránya, hogy a bekötőcső a csésze mögött látszik, ha nincs burkolva.

Alsó kifolyású WC:
Ennél a típusnál a szennyvíz a WC-csészéből lefelé távozik. Előnye, hogy a lefolyó a WC-csésze alatt van és nem látható.

Falra szerelhető WC falon belüli WC-tartállyal:
Ennél a WC típusnál a tartály egy épített falban helyezkedik el, általában gyári keretben. Ezt a keretet rögzítik, majd körbeburkolják a falban. Ezután a falból kiálló szerelőcsavarokra szerelhető a WC-csésze. Ezek a csészék mélyöblítésűek. Burkolás után csak a nyomólap látszik, és a felszerelt WC-csésze. (Bevásárlóközpontok kedvelt típusa például.) Hátránya a magasabb árfekvés, és nagyobb hiba esetén a bontással járó munka és költség! Előnye az esztétikus kivitel, továbbá a kétlépcsős öblítésű nyomólap lehetőség (tehát, egyik gombbal kevesebb víz hagyja el a tartályt, míg a másikkal több).

Monoblokkos WC:
Ennél a WC típusnál a tartály oldható kötéssel, gumitömítéssel van rögzítve a számára kialakított helyre a WC-csészéhez. Összeszerelés után 1 egységet képvisel a tartály és a csésze. Hátránya, hogy a tartály csak a WC-csészén helyezhető el.

Mély öblítéses WC: a végtermék közvetlenül a vízben landol. Előnye a szagmentesség, könnyebb takaríthatóság. Hátránya a kissé kellemetlen visszafröccsenés.

Lapos/sík (Alacsony) öblítéses WC: a végtermék egy kiképzett panelra érkezik. Előnye, hogy nincs visszafröccsenés. Hátránya, hogy nem szagmentes, és talán nehezebben is takarítható.

Reméljük, rövid ismertetőnkkel segítségére lehettünk! Ha kérdése merült fel, tegye fel bátran hozzászólásban, válaszolunk!

Read previous post:
Kerámia burkolat kislexikon – csempe, padlólap fogalmak, információk

Felújítás, építkezés során bizonyára Önben is rengeteg kérdés felmerül a megfelelő burkolat kiválasztás előtt. Meleg burkolatot válasszak? Hidegburkolatot válasszak? Mit...

Close