Fürdőkád, zuhanykabin Fürdőszoba

Fürdőkád kislexikon

A folyamatosan növekvő piaci kínálatban egyre nehezebb eligazodni, melyik termék is az, ami számunkra ideális, mely kategóriában, milyen termékkínálatban keressük. Igaz ez a fürdőkádakra is. Míg régen egy dézsa volt, melyet fürdésre használtak, a tisztálkodást fő szempontnak tekintve, napjainkban a mindennapi használaton felül relaxációs igényeinknek is meg kell felelnie. Az alábbi fogalomgyűjteménnyel szeretnénk segítséget nyújtani, hogy egy-egy fogalom milyen termékkínálatot is takar, hogyan is keressük az elvárásainknak megfelelő fürdőkádat.

Aszimmetrikus fürdőkád: az aszimmetrikus forma jellemzője, hogy a téglalap alak egyik sarka helyén lekerekítés található. Egyrészt ez kiváló esztétikai megoldás, másrészt fürdőszobája szűkebb fordulóiba is teheti – olyan helyre ahová egy egyenes kád már nem fért volna.
Minden aszimmetrikus kád kapható balos és jobbos kivitelben, a hozzájuk tartozó előlapokkal együtt.

Egyenes kád: egyenes kádforma alatt értjük a “hagyományos” téglalap alapú kádakat – melyek persze formatervezésük révén sokszor egyáltalán nem hétköznapiak.

Sarokkád: A sarokba helyezhető kádak alakja megközelítőleg olyan, mint egy kör negyedrésze.

Beépíthető fürdőkád (akril): hagyományos, általában akril kád, sarokba, falhoz helyezhető, elő- és/vagy oldallapal vagy csempézéssel. A kád nem állítható a tér “közepébe”. Kivitelét tekintve lehet egyenes, sarok, vagy asszimetrikus sarokkád.

Térben álló kád (akril): alakját tekintve szögletes és ovális formákban is előfordul. Minden oldalról oldallapok takarják a kádtestet/lábakat.

Hidromasszázs kád: a víz és a levegő megfelelő összhangjával elért, vérkeringést fokozó testmasszázs a kád oldalfalában elhelyezett fúvókák segítségével. A kádakba beépített fúvókákból érkező vízsugár ellazítja a megfeszült izmokat és serkenti az endorfintermelést, amely a test természetes fájdalomcsillapítója. A víz áramlását villamosmotor hajtású, egyfokozatú centrifugál szivattyú biztosítja, amely ún. teljesen kiürítő rendszerű. Ezáltal elkerülhető, hogy minden beindításnál a korábbi maradék víz jusson vissza a kádba.

Akril: Az akril egyfajta speciális hőre lágyuló műanyag, amely ezáltal könnyen formázható, jól alakítható, könnyen megmunkálható ezért sok kádforma csak ebből az anyagból alakítható ki. Súlya csekély, könnyen szállítható és mozgatható. Az akrilból készült kádak jó tulajdonságai közé tartozik a könnyű tisztíthatóság, jó hőérzet (nem hideg), a benne lévő meleg víz lassabb kihűlése, és a praktikus formák miatti kényelem. Alapvetően kétféle akril termék található meg az üzletekben. A teljes anyagában akril, és az ABS-akrilból készült termékek.

ABS akril: az akril réteg csak néhány tized mm vastagságú, a többi ABS műanyag. Ezeknek hátránya, hogy a vékony akril réteg miatt alig javítható, míg a teljes anyagában akrilból készült kádaknál a mélyebb sérülések is könnyűszerrel kipolírozhatók.

Elő- és oldallap: kádak, zuhanytálcák oldalborítása. Anyagát tekintve akril. Megvásárlásával egyszerűsödik a fürdőkád vagy zuhanytálca beépítése, hisz nem szükséges az oldalakat csempével borítani. Az esetleges meghibásodásoknál (pl. dugulás) könnyen hozzáférhető a javítandó terület.

Read previous post:
Szaniter kislexikon

Az ideális szaniter termék kiválasztási sok kérdéssel járhat. Könnyebben eligazodunk a piac termékkínálatában, ha néhány fogalommal, terméktípus sajátosságokkal tisztában vagyunk....

Close