Festék Fürdőszoba Fűtés Otthon, lakás Tél

Védekezzünk a penész ellen otthonunkban

Az őszi, téli párás, nyirkos időjárás kedvez a gombafélék, így a penészgomba megtelepedésének, szaporodásának is, mely sajnos otthonunkat, lakóterünket is fenyegetheti. Sajnos, ezek a gombaspórák szinte mindenütt jelen vannak kis mértékben, kérdés, hogy találnak-e megtelepedésre, szaporodásra alkalmas felületet.

A penészgomba megtelepedése nem csak esztétikai problémát jelent, egészségünkre is ártalmas lehet, főként allergiás egyéneknél. A megelőzés a leghatékonyabb módszer ellenük.

A penész szaporodásának a magas páratartalom kedvez. Szobahőmérsékleten egy átlagos lakásban kb. 55-65 % a páratartalom. Ám ezt befolyásolja életvitelünk, növényeink, illetve, hogy a lakás melyik helyiségéről van szó, valamint hol történik a ruhaszárítás. Nem mindegy ugyanis, hogy fürdőszobát, konyhát, vagy egyéb szobát veszünk e téren górcső alá.

Ha a páratartalom eléri, vagy meghaladja a 75%-ot, a penészedés akár magától is elindulhat!

A megelőzés szempontjából első, és legfontosabb, hogy magas páratartalom esetén mindenképpen szellőztessünk rendszersen, napi kétszer minimum, de ajánlott a háromszor-, négyszeri szellőztetés. Nyissunk ablakot, vegyük le a fűtést, szellőztessük át otthonunkat legalább 5 percig, télen is.

A gyakori szellőztetés mellett tartsuk a hőmérsékletet állandó 20-22 celsiusfokos szobahőmérsékleten, akár melegítsük is a levegőt.

Ha már támad a penész, esetleg nagyobb felületen is, mindenképp körültekintően járjunk el, távolítsuk el, akadályozzuk meg az újbóli kialakulását.

Javasolt megoldások:
1. Tisztítsuk meg a felületet alaposan: hypo, penészgomba ölő szerek, penészedésgátló adalék szerek, penészedésgátló lemosószerekpenészeltávolítók
2. Falak festése:
a) penészesedésgátló adalékanyagú festékek – biztosabb megoldás, mint a háztartási boltokban megvásárolható egykomponensű termékek.
b) háromkomponensű penészesedésgátló festékek
– az első komponens a tisztító anyag, ami behatol a vakolat mélyebb rétegeibe is
– a második komponens az alapozó réteg, ami teljesen sík felületet képez, így akadályozva meg a gombák felületbe való megtelepedését
– a harmadik réteg maga a festékréteg, ami szintén tartalmazhat penészedésgátló anyagot. (ez nem minden három komponensű terméknél igaz)
3. Vakolatcsere
4. Hőhidak megszűntetése

Mindezeken felül és mellett használjunk párátlanító, páramentesítő készüléket a lakásban. A köztudatban pl. a StopPára kicsi, energiaforrást nem igénylő, nedvességet felszívó tablettabetéttel ellátott 1-2 ezer forintos “berendezés” terjedt el. Ez azonban kevéssé hatékony.
Sőt, filléres megoldással helyettesíthetjük: egy dekoratív tálba/edénybe öntsünk ki egy kiló asztali sót (kb 30 Ft költség), helyezzük a legnedvesebb helyre /helyekre, ellenőrizzük időnként a kirakott só-tálunkat, melyet kb. kéthetente cseréljünk – attól függően, mennyi vizet szívott már magába. Ez nem a legjobb megoldás, de hatékonysága vetekszik a vásárolt hasonló elvű készülékével, ám mindenképp költséghatékonyabb.
Az elektromos páraelszívó berendezések kétség kívül hatékonyabbak, ám borsos áruk miatt nem mindenki engedheti meg magának. Ezek a készülékek akár több tíz liter vizet (párát) képesek elszívni a páratartalomból, extrém esetben akár naponta.

Óvjuk otthonunk levegőjét, családunk egészségét gyakori, alapos szellőztetéssel, télen is!

Read previous post:
Biztonságos otthon fűtési szezonban is CO vészjelzővel

Otthonunkban is különböző veszélyeknek vagyunk kitéve, mely a fűtési szezonban fokozottabb. Hazánkban fűtési szezonban rengeteg szén-monoxid mérgezés történik, melyek megelőzhetőek...

Close