Beltér Fűtés Otthon, lakás Szigetelés Tél

6+1 tipp, hogyan spóroljuk a fűtési számlán

A fűtési szezon kezdetével bizony a kiadásaink is megnőnek, ahogy hűl az idő, egyre jelentősebb kiadásaink lesznek. A fűtési számlánk lehet alacsonyabb is a megszokottnál, néhány trükk betartásával. 

Néhány apróságon is érdemes változtatni ahhoz, hogy spóroljunk a fűtésszámlán.

1) Pénztárcakímélő szellőztetés
A szellőztetés télen is fontos, akármilyen hideg is van kinet. Ajánlott többször, rövid ideig kinyitni az abalakot, így a rövid idő alatt nem hűl ki a helyiség, ezért nem kell alacsony hőfokról, nagy energiafelhasználással felfűteni ismét.

2) Szigeteljük az ablakokat akár utólag
A műanyag ablakok esetében is idővel elérik a szigetelés, deformálódhat az ablak. Állítassuk be az ablakainkat időnként, és cseréltessük ki a bennük lévő szigetelőt.

3) Az ablakpárkány
Ha nem találunk időben szakembert, várnunk kell rá, addig is helyezzünk a belső prákányra, vagy dupla ablakok esetén a két ablak közé huzatfogót.

4) Párologtassunk
A fűtés szárítja a levegőt, ezért a lakás helyiségeiben a párologtatás áldásos eredményű lehet a hőérzet javítása érdekében. A páradús levegő egyébként is egészséges, mind e mellett pedig melegebb hőérzetet ad, így nem a fűtést fogjuk feljebb kapcsolni.

5) Indokolt fűtés és hőfokszabályozás
Napközben, ha nem tartózkodunk otthon, nyugodtan lejjebb vehetjük a termosztátot. No nem 5-10 fokkal, csak a néhány fokkal alacsonyabb hőmérséklet beállítás miatt napközben kevesebbet fog bekapcsolni a kazán, ám ha hazaérünk nem hideg lakásba érkezünk, és nem is kell 10 fokokat felfűtenie ismét a kazánnak. Ezen kívül például a konyhában nyugodtan elhagyhatjuk, vagy legalábbis mérsékeletjük a fűtést, hisz míg főzünk, ott tartózkodunk, a főzés miatt úgyis hipp-hopp bemelegszik. Az előszoba szintén nem igényel fűtést, alig tartózkodunk itt, ám ha mégis, akkor indulás vagy érkezés alkalmával néhány percre, amikor melegen vagyunk öltözve.

6) Cserélje le a függönyöket télre
A hő jelentős része az ablakokon keresztül távozik. Sötétedés után vastag függönyökkel borítva az ablakokat sokkal kellemesebbé varázsolhatja a helyiséget. A téli függönyök, nehéz szövetek csodákat tesznek, különösen, ha hőbéléssel rendelkeznek és többrétegűek. A vastag sötétítő függönyök nemcsak a hőszigetelésben mutatják meg jótékony hatásukat. Ha az otthonunkhoz illő meleg, és vidám színárnyalatot válsztunk, hangulatunkra, ezáltal hőérzetünkre is garantáltan jótékony hatású lesz.

+1 Megfelelő szigetelés
Az energiamegtakarítás kulcsa a megelelő hőszigetelés. A gázszámla úgy lesz alacsony, ha nem spórol a hőszigetelésen. Általában a hő 35%-a a homlokzati falon keresztül távozik, 15%-át a lábazaton és a földben lévő falakon keresztül veszítjük el. A tetőn keresztül 25%, a nyílászárókon keresztül 10-15% meleg távozik a házból. (forrás: hoszigetelesmindenkinek.hu)
Egy profi hőszigeteléssel akár 20%-ot is tudunk sprórolni a fűtésszámlán.

EPS (polisztirol) hőszigetelés: a legköltséghatékonyabb megoldás. Általában olyan esetben ajánlott, amikor nem kell nagy hangsúlyt fektetni a páraáteresztésre.

Ásványgyapot szigetelés: amikor a páraáteresztő képesség kiemelt szerepet kap – ezenk kívül hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Grafitos hőszigetelés: ez a megoldás 20-25%-kal szigetel jobban, mint a normál EPS hőszigetelés, a grafit adalék miatt. Akkor javasolt ez a megoldás, amikor a ház jellege nem teszi lehetővé a túl vastag hőszigetelést.

Read previous post:
Viastein Grando térkövek – a természet találkozása a formatervezéssel

A Viastein Grando térkövek nagyformátumú, azaz nagy méretű térkövek. Elegáns, és időtálló teret képeznek, melyek kifejezetten jól illenek a modern...

Close