Beltér Fűtés Otthon, lakás Tél

A megfelelő kandalló kiválasztása

Kályha, kandalló, egyéb fűtőberendezés, valamint a tüzelőanyag vásárlási szokásokat figyelembe véve a szeptember, október hónapokban van a fő szezon az egész évet nézve. Jön a tél, közeleg a fűtési szezon, mindenki szeretne a hideg idő beköszöntére a megfelelő fűtőberendezésekkel rendelkezni. Teljesen érthető okból.
Ha kandallóra esett a választás, hogyan is válasszuk ki a megfelelőt?

Számos szempontot figyelembe kell venni kandalló vásárlás előtt, a ház méreteit, elosztását, szigeteltségét, valamint a vágyainkat, az esztétikai szempontokat, illetve azt kell tudnunk már előre, hogy mire is szeretnénk használni majdan választottunkat.

Az utolsónak említett szempont akár döntő is lehet a kandalló kiválasztásnál.

kalyha-nappalibanHa például a kandalló vásárlás, kandalló használat célja az alkalmi hangulatteremtés, például karácsonykor vagy egy-egy hideg téli estén a romantikus hangulat fokozására szeretnénk használni, nem feltétlenül kell a legtakarékosabb üzemű kandallóra vagyonokat költeni. Alkalmi használatú kandallónak ajánlott elektromos kandallót, vagy a lemezkandallót – kandallókályhát – választani, alacsonyabb árfekvésük miatt.

Folyton égő, állandó használatra szánt kandalló esetén ne a készüléken spóroljunk! Válasszunk minél robosztusabb kivitelt, pl. öntvény kandallót, hisz anyaga, és komolyabb bélése tovább tartja a hőt, gazdaságosabb az üzemeltetése.

Ha már tudjuk, milyen használatra vásároljuk a kandallót, vegyük figyelembe otthonunk adottságait, a fűtendő légköbmétert. Általános érvényű, hogy 1 kW energia kb. 20 légköbméter fűtésére elegendő, ám ez függ például az épület fekvésétől, a nyílászárók állapotától valamint a szigeteléstől. A gyártók a kandallók műszaki adatlapján feltüntetik a készülék névleges teljesítményét, ami megmutatja, hogy normál üzemi körülmények között milyen teljesítménnyel tud fűteni a kandalló, és ez alapján kiválaszthatjuk a megfelelő terméket.

A mai magyar átlagos lakásokat és házakat figyelembe véve a közepes teljesítményigény jellemző, ami 50–60 watt/m3. Tehát számoljuk ki a fűtendő terület légköbméterét, majd ezt megszorozva az átlagos watt/m3 értékkel megkapjuk a szükséges teljesítmény értéket.

Vízteres kandallók esetén bonyolultabb a számítás, így mindenképpen érdemes szakemberre bízni a rendszer tervezését.

 kandallo-originalA kandalló kiválasztása előtt a kémény és kéménykivezetés adottságait is vegyük figyelembe! Kérjük ki mindenképp szakember tanácsát a kandalló kiválasztása előtt, esetleg terveztessük meg a rendszert szükség esetén, hogy befektetésünk valóban meghozza a kívánt eredményt.

Fontos szempont a lakás szigetelése, és a vele együtt járó, vagy éppen a miatta jelentkező nem megfelelő levegőáramlás! Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki szakember véleményét, válasszuk elektromos, vagy zárt égésterű kandallót.

Kandallóval fűteni napjainkban már nem kiváltság! Hangulatteremtő célra kandallót viszonylag olcsón vásárolhatunk, mely a romantikus hangulat biztosításán kívül tökéletes kiegészítő fűtést is tud biztosítani otthonunkban.

Meghitt, romantikus hangulat a hideg téli estéken, mely a kandallóban lobogó tűz látványa fokoz és teljesít ki igazán.

Read previous post:
Épített zuhanyzó – a fürdőszoba ékköve I.

Az épített zuhanyzók elterjedése lehetővé teszi a tökéletes álomfürdőszobák kialakítást, hiszen alaprajzuk, méretük és küllemük is száz százalékban a tulajdonos...

Close