Beltér Fűtés Otthon, lakás Tél

Biztonságban az ünnepek alatt

Az év végi ünnepek idején, karácsonykor fokozottan ügyeljünk otthonunk, családunk biztonságára. A szerteágazó feladatok közepette, és az ünnepi hangulatban könnyen elvész a figyelem, ezért már az előkészületek során ügyeljünk fokozottan a hangulatvilágítás, a gyertyák, égősorok biztonságos elhelyezésére.

Az ünnepek idején sajnos gyakoriak a lakástüzek a felügyelet nélkül hagyott gyertyák, csillagszórók, nyitott égésterű kandallók, és sokszor az elektromos dekorációs berendezések miatt. Az alábbiakban néhány tippel segítünk, hogy az ünnep valóban békében, meghitt nyugalomban telhessen.

A gyertyfény egy-egy helyiségben, vagy a karácsonyi vacsoránál varázslatos élmény, meghitt beszélgetéseket eredményez. Azonban figyeljünk a következőkre:
– a gyetyát tűzálló felületre tegyük, gyertyatartóra, tűzálló tálkára
– ha elhagyjuk a helyiséget, fújjuk el a gyertyákat
– lefekvés előtt mindig ellenőrizzük, nehogy égve maradjon akár egy gyertya is

A nélkülözhetetlen tartozék a karácsonyfa égősor, és az egyéb elektromos karácsonyi dekorációk. A fényük elkápráztat, megteremti a karácsonyi hangulatot, a csodákban való hitet.
Figyeljünk a következőkre:
– ellenőrizzük a megfelelő működést a felszerelés előtt (égősort, egyéb elektromos dekorációs berendezéseket is!)
– ne használjuk vizes helyiségben elektromos dekorációt – csak IP védelemmel ellátottat.
– ha elmegyünk otthonról, kapcsoljuk le az elektormos dekorációs eszközöket
– lefekvés előtt kapcsoljuk ki az elektormos égőket, dekorációs elemeket

Ha elektronikai eszköz közelében tüzet észlelünk, soha ne próbáljuk meg vízzel oltani! Használjunk poroltót, ha még mi magunk is meg tudjuk fékezni. Hasznos lehet vastag vászonnal letakarni a tüzet, így a tűztől elvonjuk az oxigént. Vigyázat! Ez kisebb tüzek esetén beválhat, de szükség esetén hívjunk tűzoltót, és haladéktalanul hagyjuk el otthonunkat.

Kandallóval fűteni valódi varázslat, a tűz látványa, a melegség, a tüzifa ropogása valósággal elvarázsolja a környezetet. Sokunk csak kifejezetten az év végi ünnepek alkalmával helyezi üzembe a dekoratív kandallót.
Kandalló használata esetén a következőkre ügyeljünk:
– ne maradjanak a kandalló közelében éghető anyagok (pl. szőnyeg)
– ne helyezzünk bútort a kandalló közelébe
– borítsuk a kandalló előtti területet tűzálló anyaggal ideiglenesen is!
– a tüzifát helyezzük távolabbra, hogy az esetlegesen kipattanó parázs nehogy lángra lobbantsa.

Kis odafigyeléssel szinte gyerekjáték a lakástűz megelőzése, és ezen a kis odafigyelésen múlhat, hogy odavész-e egy fél élet munkája, az otthonunk.

Read previous post:
Bartságos egyediség, kőhatású felületek a fürdőszobában

Napjaink modern lakberendezésének meghatározó szereplői a nagy méretű hidegburkolatok a fürdőszobában. A piaci trendekhez a gyártók is alkalmazkodtak, egyre bővülő...

Close