Beltér Fűtés Otthon, lakás Tél

Biztonságos otthon az adventi időszakban is

Az ünnepek körüli rohanás, az elvárás, hogy minden tökéletes legyen, szerteágazó feladatok, gondolatok, melyek eredményeként sajnos este megpihenve olykor figyelmetlenek vagyunk. Az adventi időszak, az ünnepi asztalon égve felejtett gyertya pedig nagyon is veszélyes.

Karácsony estéjén, a vacsorát követően meghitt családi beszélgetéseinkhez gyertyát gyútunk, mely fokozza az ünnepi hangulatot. Ebben az időszakban fokozottan figyeljünk rá, hogy felügyelet alatt legyen a gyertya, a kályha, kandalló és persze a karácsonyfa égősor is, nehogy kár, tűz keletkezzen. Éjszakára mindenképp érdemes kikapcsolni a karácsonyfa égőt is.

Télen, a fűtési szezonban és az ünnepi időszakban gyakoribb a lakástüzek száma, szinte minden napra jut legalább egy kisebb, vagy sajnos nagyobb tűzeset is.

Sokan azt gondoljuk, velünk ez nem fordulhat elő.

Természetesen az esélyünk a lakástűzre annál kisebb, minél jobban odafigyelünk az ünnepi gyertyára, kandallóra, kályhára, azok környezetére, valamint az elekromos eszközök megfelelő üzemére is.

A kandallóval, kályhával történő fűtés varázslatos hangulatot teremt. A lobogó tűz látványa, átható melegsége, a tüzifa ropogása elvarázsolja a környezetét. Azonban, ha nem figyelünk rá kellő képpen, veszélyes is lehet. Biztonságunk érdekében figyeljünk arra, hogy
– kályha, kadnalló közelében ne legyenek éghető anyagok, szőnyeg,
– közvetlen közelben bútorokat se helyezzünk el (legalább a téli időszakban), hisz a burkolatra pattanó kisebb parázs még kialaszik, ám a textil bútoranyagokat, szőnyeget könnyedén lángra lobbanthatja.
– gyertyát soha ne hagyjunk őrizetlenül! Oltsuk ki, ha kimegyünk a helyiségből
– este, lefekvés előtt mindig ellenőrizzük, hogy kioltottuk-e a gyertyát!

Az elektromos tüzek veszélye szintén megnövekszik az ünnepi időszakban. A meghibásodott karácsonyfa égő, egyéb ünnepi, vagy ajándékba kapott elektronikai eszköz tüzet okozhatnak.
Elektromos tüzet soha ne próbáljunk vízzel oltani! Használjunk poroltót, vagy vaskos vászonnal vonjunk el a tűztől az oxigént, takarjuk, fojtsuk le a tüzet. Nagyobb tűz esetén azonnal hívjunk tűzoltót, és hagyjuk el otthonunkat azonnal!

Kis odafigyeléssel szinte gyerekjáték a lakástűz megelőzése, hisz figyelmünkön múlhat, hogy odavész-e egy fél élet munkája, az otthonunk.

Read previous post:
Természetesség modern, nagyvárosi stílusban

Különleges, színátmenetes, natúr hatású padlólapok jól illenek a természetközeli anygokkal berendezett otthonokba éppúgy, mint a modern stílusú, design otthonokba. A...

Close