Beltér Fűtés Otthon, lakás Tél

Fabrikett használata

Ha még csak most ismerkedik a fabrikettel, mint fűtőanyaggal, első, és legfontosabb tudatnunk, hogy fabrikettel fűthetünk kályhában, kandallóban, vagy bármely olyan fűtőberendezésben, melyben fával vagy szénnel lehet fűteni.

Felhasználható háztartásban, de akár ipari fűtőanyagként is megállja a helyét.

 

Csak a kazánt gyártó cég által ajánlott berendezésben használják. A tűzteret legfeljebb csak 50%-os arányban szabad feltölteni!

fabrikett-kerti-sutobenA fabrikettet használhatjuk kerti-, vagy grillsütőben is, tiszta, kényelmes tüzelőanyag, hisz használatra kész állapotban vásárolhatjuk meg, nem kell aprítani, darabolni felhasználás előtt.

A fabrikett fűtőértéke kb 50%-kal nagyobb, mint a nyers tüzifáé, így megállapítható, hogy kb. fele annyi fabrikett felhasználása szükséges fűtéskor, mintha tüzifát használnánk. A fabrikett 2-3-szor nagyobb sűrűségű, mint a hagyományos tüzifa, nagyobb hatékonysággal ég, valamint hosszabb ideig izzik.

A fabrikett begyújtásához nem szükséges tűzoltó folyadékot használni, elegendő néhány papírgalacsin, amit begyújtva könnyen lángra kap a brikett. Begyújtható alulról, az általános, megszokott módon, de felülrő is begyújtható.

fabrikett-bukkA tűzgyújtást kis mennyiséggel ajánlott kezdeni, majd fokozatosan pakolni kell még rá a fabrikettet, a tüzet fokozatosan tápláljuk. Begyújtáskor nagyobb szellőzést kell biztosítani, majd ha már átizzott megfelelően, ég a tűz, kékes lánggal izzik, csökkenteni kell a szellőzést, hogy minél tovább fenntartsuk az izzó állapotot. Minél tovább izzik a fabrikett, annál tovább élvezhetjük kellemes melegét, a hőleadást.

A fabrikett önmagában is tökéletes tüzelőanyag, nem szükséges vegyesen használni fával. A keményfa brikett nagyobb sűrűségű a fától, lassabban ég, leginkább izzik, így máshogyan ég a fától, más, kisebb szellőzést igényel. Ezért ha mindenképp szeretnénk tüzifát is használni a fűtésre, a fával csak teremtsük meg a parázságyat, melyen a keményfa brikkett izzó égésének köszönhetően meghozza, és megtartja otthonunk melegét. Ekkor már mellőzzük a tüzifa használatát, hisz jóval nagyobb a nedvességtartalma, csak rontaná a brikett izzásának hatásfokát.

A brikett  felizzását követően (kékes lángon izzik) vegyük vissza a szellőzést, a tűztér túlzott szellőztetése esetén a fabrikett túl gyorsan ég el, nem biztosítja megfelelő ideig a megfelelő hőleadást.

Amennyiben csak fabrikettet használunk, többféle sűrűségű brikettet vásároljunk. Kezdjük a tűz begyújtását könnyű szerkezetű fabrikettel, melyek kisebb hőmérséklet is elegendő az égéséhez, majd az általa megteremtett parázságyra helyezzük a keményfa brikettet, melyeknek magasabb hőmérséklet szükséges az égéséhez, átizzásához.

fire-227291_640Általánosan megállapítható, hogy a fabrikett nagyobb hatásfokkal ég, hosszabb ideig izzik, mint a hagyományos tüzifa. Ha a napközbeni fűtést követően estére /éjszakára csak pl. 3 db-ot teszünk a tűzre, még 4-5 óra múlva is izzik a brikett, meleget ad a fűtőtest.

Égése során nagyon kevés salak, hamu keletkezik, mindössze 1-2 % hamu marad vissza (tűzifánál kb. 15-20% hamu, szénnél kb 30%). A bio fabrikett a keletkezett hamuja környezetbarát, tökéletes növényi tápanyag, akár a kiskertek trágyázásához is felhasználhatjuk.

A fabrikettet a fafeldolgozás során visszamaradt hulladékanyagból – faforgács – állítják elő, préseléses eljárással. Idegen kötőanyagot nem tartalmaz.

Jelenleg a legmagasabb minőségű a RUF brikett-présen készült szögletes fabrikett. A RUF brikettek általánosságban sokkal jobbak mint pl. a hengeres kialakítású, egyéb eljárással préselt termékek. RUF fabrikett tégla alakú brikettek 15*6*10 cm méretben.

Fabrikettet használhatunk tehát kályhában, kandallóban, akár kazánban, vagy bármely olyan fűtőberendezésben, ahol fatüzelés megengedett. Ezen felül ipari fűtőanyagként is megállja a helyét. Környezetbarát, égésterméke nem tartalmaz kéndioxidot, valamint a fabrikett víz és napfény hatására a környezetben lebomlik. Hamuja növényi tápanyag, tehát válasszuk bátran ezt a tüzelőanyagot környezetünk védelme érdekében.

Read previous post:
Dinamizmus és harmónia – Zalakerámia Sasso padlólapok

A Zalakerámia Sasso kollekció padlólapjai kivételesen kiegyensúlyozott kapcsolatban állnak egymással. A sötétebb és világosabb árnyalatok idillikus összhangot alkotnak. A Sasso...

Close