Beltér Fűtés Otthon, lakás Tél

Fűtés tisztán, kényelmesen biobrikettel

Bőven benne vagyunk már a fűtési szezonban, ám a leghatékonyabb fűtőanyagot nem késő megtalálni. Ha könnyen kezelhető, tiszta, magas fűtőértékű tüzelőanyagot keres, mely a környezetre sem káros, a biobrikett a legmegfelelőbb választás.

Ugyanis ez az egyszerű fűtőanyag könnyen és tisztán tárolható, kényelmesen használható, mivel már tüzelésre kész állapotban kerül kereskedelmi forgalomba.

A biobrikettek természetes anyagokból (faforgács, fapor, erdő-, és mezőgazdasági végtermékek) készülnek préseléssel, idegen kötőanyag felhasználása nélkül.

Környezetkímélő tüzelőanyag, CO2 semleges, mivel égése során csak annyi CO2 szabadul fel, kerül a levegőbe, amennyit az alapanyag növény élete során lekötött. A biobrikett víz és napfény hatására lebomlik, valamint az égésterméke (hamu) akár felhasználható a kiskertek trágyázására.

tarolo-kandallo-ruf-fabrikett

Tüzelőanyag tárolása

Brikettel fűteni a lehető legegyszerűbb és szinte legtisztább. Magas fűtőrétéke mellé állandó minőség társul, mind e mellett tüzelésre kész állapotban kerül forgalomba, szabályos méretű darabokban, melyet a felhasználás előtt nem kell már aprítani, darabolni. Szabályos méretének és formájának köszönhetően rendezetten tárolhatóak csomagokban, és raklapos mennyiségben is.

A biobrikettek nedvességtartalma nagyon alacsony, így könnyedén begyullad, könnyebben és nagyobb hatásfokkal ég, mint azonos mennyiségű tüzifa.  A biobrikettek fűtőértéke kb. kétszerese a tüzifának, alacsony hamutartalommal.

A napraforgóhéj brikettnek például a fűtőértéke 17 – 20 MJ/kg (az átlagos tűzifáé 13 – 14 MJ/kg, a gázé pedig 34 – 36 MJ/m3, tehát 2 kg AGRIKETT fűtőértéke 1 m3 gáz fűtőértékével ér fel), hamutartalma kicsi, hamuja környezetbarát, a kiskertek trágyázásához alkalmazható! Sűrűsége 1.000 – 1.400 kg / m3. Égési ideje kb. 3-5 óra.

fabrikett-bukk

RUF típusú bükk fabrikett

A RUF típusú fabrikett fűtőértéke átlagosan 19MJ/kg, égési ideje 2-3 óra. Alacsony a nedvességtartalma, kb. 6,8%, kis mennyiségű hamuja (kb. 2,25%) pedig teljesen környezetbarát, konyhakertünk trágyázására bátran használható.

Biobrikettel fűthetünk kályhában, kandallóban, vagy akár vegyes tüzelésű kazánban is.
Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a tűzteret max. 50%-ig szabad feltölteni!

brikett-napraforgo

Napraforgóhéj brikett

Napraforgóhéj brikettel például cserépkályhában úgy kezdjük meg a fűtést, hogy egyszerre a fánál megszokott mennyiség harmadát töltsük, és gyújtsuk be, nehogy túlhevülés legyen az eredmény. A levegőcsappantyút ne zárjuk be teljesen, míg a brikett teljesen el nem szenesedett.

Vegyes tüzelésű egyaknás kiskazánban napraforgóhéj britettből a tűztér 1/3 – 1/2-ig töltsük, így érhetjük el a legjobb tüzelési hatásfokot. Felülről gyújtsuk be a brikettet, biztosítsunk megfelelő szellőzést, kezdetben felső levegő adással, majd fokozatosan úgy kell beállítani, hogy csökkentsük a gyors égést, ám teljesen nem szabad elzárni a huzatszabályozót.

Mint minden fűtőanyagot, a biobrikett használatát is ki kell tapasztalni, hogy a lehető legjobb hatásfokkal használhassuk. Mindenképp megéri kipróbálni, hisz helytakarékossága és tiszta, kényelmes felhasználása mellett jóval magasabb fűtőértékkel és hosszabb égési idővel rendelkezik, mint a tüzifa, és nem utolsó sorban megspórolhatunk rengeteg bosszúságot a begyújtása során, hisz egyszerűen, könnyen begyullad. Próbáljuk ki bátran, tájékozódjunk a kereskedésekben.

Read previous post:
Hová akasszuk a fürdőszobában a törölközőt?

Bár a címben szereplő kérdés első ránézésre apróságnak tűnhet, ha jobban belegondolunk igenis fontos eleme a fürdőszobai tartózkodásnak a törölköző...

Close