Beltér Fűtés Otthon, lakás Tél

Gazdaságos, tisztán és kényelmesen használható fűtőanyag: a fabrikett

Még nem döntötte el, hogy mivel fog fűteni egész télen? Fogytán a fa tüzelő anyag otthonában, és a kereskedésekben? Ajánljuk figyelmébe a fabrikettet, ami egy kiváló adottságokkal rendelkező, mégis sokak által még ismeretlen fűtőanyag.

A fabrikett egy kényelmes és tiszta megoldás a tüzelésre, mely önmagában is teljes értékű tüzelőanyag, de kombinálhatjuk akár a tüzifával is.

A brikettek tisza és kényelmes mivolta abban rejlik, hogy egységes formájúak, ennek köszönhetően igen jól raktározhatóak, könnyen szállíthatóak, valamint használatra kész állapotban vásárolhatjuk meg, így nem kell aprítani, feldolgozni, így a miatt sem kell aggódnunk, hogy mennyit kell takarítani utána. Eláruljuk: semmennyit. Tárolhatjuk a kamrában, ám egy dekoratív kosárban elhelyezhetjük akár a szobában a kandalló mellett is az adott napra, vagy néhány napra elegendő mennyiséget.

A fabrikettek természetes alapanyagokból, préseléses eljárással készülnek, idegen kötőanyagot (ragasztóanyagot) nem tartalmaznak. A hagyományos tüzifától könnyebben és nagyobb hatásfokkal égnek. A tüzifához képest a sűrűségük 2-3-szor magasabb, eláltal a fűtőértéke kétszerese az átlagos tűzifának, és nagyon alacsony a hamuképződés fabrikettel történő fűtés esetén. A fabrikett hamuját összegyűjtve tavasszal akár kiskertek trágyázására is felhasználhatjuk, mivel természetes anyagról van szó.

A RUF típusú fabrikett fűtőértéke átlagosan 19MJ/kg, égési ideje 2-3 óra. Alacsony a nedvességtartalma, kb. 6,8%, kis mennyiségű hamuja (kb. 2,25%) pedig teljesen környezetbarát, konyhakertünk trágyázására bátran használható.

Napraforgóhéj brikettel például cserépkályhában úgy kezdjük meg a fűtést, hogy egyszerre a fánál megszokott mennyiség harmadát töltsük, és gyújtsuk be, nehogy túlhevülés legyen az eredmény. A levegőcsappantyút ne zárjuk be teljesen, míg a brikett teljesen el nem szenesedett.

Vegyes tüzelésű egyaknás kiskazánban napraforgóhéj britettből a tűztér 1/3 – 1/2-ig töltsük, így érhetjük el a legjobb tüzelési hatásfokot. Felülről gyújtsuk be a brikettet, biztosítsunk megfelelő szellőzést, kezdetben felső levegő adással, majd fokozatosan úgy kell beállítani, hogy csökkentsük a gyors égést, ám teljesen nem szabad elzárni a huzatszabályozót.

Biobrikettel fűthetünk kályhában, kandallóban, vagy akár vegyes tüzelésű kazánban is. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a tűzteret max. 50%-ig szabad feltölteni!

A kandallóval történő fűtés által nyújtott hangulat megfizethetetlen! Romantika, családias hangulat, meghitt baráti beszélgetések, melyek a kandalló ropogó tüze mellett még személyesebb élményt nyújtanak. Az otthon melege kandallóval tökéletes pihenést és nyugalmat biztosít otthonunkban, akár tüzifával, akár fabrikettel történő fűtés esetén.

Mint minden fűtőanyagot, a fabrikett használatát is ki kell tapasztalni, hogy a lehető legjobb hatásfokkal használhassuk. Mindenképp megéri kipróbálni, hisz helytakarékossága és tiszta, kényelmes felhasználása mellett jóval magasabb fűtőértékkel és hosszabb égési idővel rendelkezik, mint a tüzifa, és nem utolsó sorban megspórolhatunk rengeteg bosszúságot a  begyújtása során, hisz egyszerűen, könnyen begyullad. Nem is beszélve arról, hogy használatra kész, nem kell aprítani, feldolgozni, csak a kályhába rakni. Próbáljuk ki bátran, tájékozódjunk a kereskedésekben.

Read previous post:
Vízelvezetés a kertben, stílusosan

Nemcsak a fürdőszobában, az udvarunkaban, kertünkben is fontos kérdés a vízelvezetés mikéntje. A kerti utak, egyéb kerti burkolatok tervezésekor gondolnunk...

Close