Kültér, kert

Vízelvezetés a kertben, stílusosan

Nemcsak a fürdőszobában, az udvarunkaban, kertünkben is fontos kérdés a vízelvezetés mikéntje. A kerti utak, egyéb kerti burkolatok tervezésekor gondolnunk kell erre a fontos és összetett feladatra, hisz senki sem szeretné, ha kisebb árvíz (belvíz) alakulna ki a kertjében egy-egy kisebb-nagyon esőzés során.

Kertünk burkolatának tervezésekor ajánlott még a burkolás előtt megtervezni a víz, az esővíz elvezetését is. A burkolat megfelelő vízelvezetését egyfelől a megfelelő lejtés adja, másrészt pedig a vízelvezető folyókák, csatornák, összefolyók.

A kerti, ház körüli burkolat kialakításának esetében az egyik legfontosabb, hogy megfelelő lejtést biztosítsunk, hogy a burkolt felületről ne a ház, hanem a ház falától el, a füves terület felé folyhasson le az esetleges csapadék. Ez az alapvető megoldás azonban önmagában kevésnek bizonyulhat.

A kerti vízelvezető rendszerek, folyókák, csatornák, összefolyók megoldást nyújtanak, megóvhatják hosszú távon a burkolatot a csapadék károsító hatásától.

Kerti folyókákkal, vonalszerű vízelvezetés esetén általában két irányú lejtést szoktak kialakítani. Folyókák alkalmazásával a vízelvezetés gyors, egyszerre nagy mennyiségű csapadék lezúdulása esetén is hatékony, ami nem elhanyagolható szempont.

Természetesen a kocsibejárónál is szükség lehet vízelvezetésre. Ilyen esetben vegyük figyelembe a folyóka terhelési osztályát, hisz nem csak gyalogosan, hanem több száz kilós járművel is biztonságosan szeretnénk rajta közelkedni, és természtesen időtálló módon.

Design szempontjából a kerti folyókák esetében is van választási lehetőségünk. Viszont tény, hogy “csak” esztétikai szempontokból lehet lényeges a rács mintázata, a műszaki adottságokat a rács nem befolyásolja. Általában többféle rács mintázatból választhatunk egy-egy folyóka típushoz.

Folyóka testet – tehát a nem látványos, hanem a beépített része – többféle anyagból választhatunk. Lehet időtálló műanyag, acél vagy akár polimerbeton is. Választáskor a tervezett helyet (és terhelést), a kívánt burkolat típusát, és a folyóka műszaki adottságait vegyük figyelembe.

Épületeink, kertjeink egyik legnagyobb ellensége a csapadékvíz, így a megfelelő vízelvezetésről való gondoskodás mind esztétikai, mind hosszútávú biztonságosság szempontjából fontos. A kerti vízelvezető rendszerek kiépítése, folyókák, csatornák használata segít abban, hogy biztonságos maradjon otthonunk. A megfelelő kiválasztásában nyugodtan kérje ki a szakkereskedő véleményét.

Read previous post:
Stílus a zuhanyzóban a kövek erejével

Mit is várunk egy zuhanytálcától? Legyen design tekintetében maximálisan az otthonunk, a fürdőszobánk stílusához illő, legyen időtálló, anyagösszetétele nem csak...

Close