Beltér Fűtés Otthon, lakás

Kályha és kandalló – elsődleges fűtés vagy design elem?

Kályha, kandalló, egyéb fűtőberendezés, valamint a tüzelőanyag vásárlási szokásokat figyelembe véve a szeptember, október hónapokban van a fő szezon az egész évet nézve, ám idén a hosszan tartó jó idő hatására van, aki még most gondolkodik el azon, vajon szükséges-e kiegészítő fűtőberendezésben gondolkodnia.

Számos szempontot figyelembe kell venni otthonunk fűtésének megtervezése, kiválasztása esetén: a ház méreteit, elosztását, szigeteltségét, valamint a vágyainkat, az esztétikai szempontokat. Kiegészítő fűtőberendezésekre is gondolhatunk, melyek egyrészt a fő fűtőrendszert hivatottak kiegészíteni, támogatni, másrészt viszont hangulat-, vagy designelemei is lehetnek otthonunknak.

Egy kályha vagy kandalló kiváló hangulatfokozó design elem lehet a téli estéken, ám választhatunk olyan kivitelt is, mely az elsődleges fűtés biztosítását hivatott szolgáltatni.

Ha egy kályhát, kandallót például egy-egy téli, meghitt pillanat, hangulat fokozására szeretnénk használni, nem feltétlenül kell a legtakarékosabb üzeműt választani, sokkal inkább a külcsíny lesz a döntő. Alkalmi használatú kandallónak például ajánlott elektromos kandallót, vagy a lemezkandallót – kandallókályhát – választani, alacsonyabb árfekvésük miatt.

Folyton égő, állandó használatra, azaz elsődleges fűtés biztosítására szánt kályha esetén ne a készüléken spóroljunk! Válasszunk minél robosztusabb kivitelt, pl. öntöttvas kályhát, hisz anyaga, és komolyabb bélése tovább tartja a hőt, gazdaságosabb az üzemeltetése. A leghatékonyabb választás mégis egy vízteres kályha lehet.

Ha már tudjuk, milyen használatra szeretnénk kályhát vásárolni, vegyük figyelembe otthonunk adottságait, a fűtendő légköbmétert.

Vízteres kályhák esetén bonyolultabb a számítás, így mindenképpen érdemes szakemberre bízni a rendszer tervezését.

A megfelelő kályha vagy kandalló kiválasztása előtt a kémény és kéménykivezetés adottságait is vegyük figyelembe! Kérjük ki mindenképp szakember tanácsát, esetleg terveztessük meg a rendszert szükség esetén, hogy befektetésünk valóban meghozza a kívánt eredményt.

Fontos szempont a lakás szigetelése, és a vele együtt járó, vagy éppen a miatta jelentkező nem megfelelő levegőáramlás! Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki szakember véleményét.

Hangulatteremtő célra kandallót viszonylag olcsón vásárolhatunk, mely a romantikus hangulat biztosításán kívül tökéletes kiegészítő fűtést is tud biztosítani otthonunkban.

Read previous post:
Fűtsünk idén gazdaságosan, tároljuk a fűtőanyagot tisztán

Még nem döntötte el, hogy mivel fog fűteni? Már most fogytán van a fa tüzelőanyag? Nem szeretne állandóan takarítani a...

Close