Beltér Fűtés Tél

Milyen kandallót válasszunk?

Fűtési berendezés és tüzelőanyag vásárlásokat figyelve a szeptember és az október a fő szezon. Teljesen érthető okból, hisz közeleg a tél, a megfelelő fűtési berendezés biztosítja otthonunk melegét, kandallóval a barátságos, családias hangulatot. De milyen kandallót is válasszunk?

Fontos kérdés, hisz fűtőberendezést, kandallót hosszút távra vásárolunk, bármilyen céllal is tesszük ezt.

Ugyanis kandallót vásárolhatunk otthonunk design-ja, esztétikumának, hangulatának fokozása érdekében, vagy a központi fűtőberendezés szerepét is szánhatjuk neki.

A következő szempontokat figyelembe kell vennünk kandalló vásárlás előtt:

  • otthonunk elosztása, méretei, szeigeteltsége
  • a kandalló célja (hangulatkeltő eszköz vagy valódi fűtőberendezés
  • kéménykivitelezés adottságai

Nézzük is részletesebben:

Ha például hangulatteremtés a cél, a meghitt családi hangulatot szeretnénk fokozni a hideg téli estéken, vagy romantikus időtöltés elmélyítése a vágyunk, és ezért vásárolunk kandallót, nem feltétlenül a legtakarékosabb üzemű, méregdrága termékek között kell válogatnunk, hisz a kandalló használatára várhatóan időszakosan kerül sor. Így ajánlott lemezkadallót – kandallókályhát -, vagy elektromos kandallót választani, alacsonyabb megvásárlási áruk miatt.

Ha viszont a fő fűtőberendezés a kandalló lesz, ne spóroljunk a készüléken! Ajánlott minél robosztusabb kivitelű kandallót választani, pl. öntvény kandallót, hisz komoly bélése, és anyaga jó hőtároló, hosszabb ideig tartja a hőt, így üzemeltetése is gazdaságosabb.

Már tudjuk, milyen használati cél esetén milyen típusú kandallót érdemes választani.

Ez után otthonunk adottságait kell felmérni körültekintően.
Hazánk mai átlagos lakásait és házait tekintve a közepes teljesítmény igény jellemző, ami 50–60 watt/m3. Ebből számoljuk ki a fűtendő terület légköbméterét, majd ezt szorozzuk meg az átlagos watt/m3 értékkel, és megkapjuk a szükséges teljesítmény értéket. FONTOS! Vízteres kandallók esetén bonyolultabb a számítás, így mindenképpen érdemes szakemberre bízni a rendszer tervezését.

Általánosságban elmondható, hogy 1 kW energia kb. 20 légköbméter fűtésére elegendő, ám ez függ az épület fekvésétől, a nyílászárók szigeteléstől, valamint az állapotuktól.
A kandallók műszaki adatlapján megtalálható az adott kandalló teljesítménye, amiből tájékozódhatunk, melyik a megfelelő választás adott légköbméter esetén. Fontos megjegyeznünk, hogy ez az adat azt mutatja, hogy normál üzemi körülmények között hogyan teljesít az adott kandalló.

Kémény, és adottságai: ebben mindenképp kérjük ki szakember véleményét a kandalló megvásárlása előtt! Ha a kandalló lesz a fő fűtőberendezés otthonunkban, a legjobb döntést akkor hozzuk, ha szakemberrel megterveztetjük a rendszert, hogy befektetésünk valóban a kívánt eredményt hozza!

Otthonunk szigetelése, és a megfelelő levegőáramlás kandallóval történő fűtés esetén egyáltalán nem elhanyagolható már a kiválasztásnál sem. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki szakember véleményét, válasszuk elektromos, vagy zárt égésterű kandallót.

Bár a kandallóval való fűtés, vagy esetleg a hangulatteremtő kandallóhasználat ma már nem luxus, nem kiváltság. Viszonylag olcsón vásárolhatunk kandallót romantikus, vagy épp családias hangulatunk fokozására, mind e mellett pedig tökéletes fűtés kiegészítést is biztosítunk otthonunkban. Meghitt romantikus hangulat otthonunkban a hideg téli estéken a kandallóban ropogó tűz melegénél.

Read previous post:
Strapabíró padló garázsban, konyhában, kielégítő design-al

Garázsok, bevásárlóközpontok, vendéglátó helyek, konyhák, vagy egyéb, nagy fogalmú helyiségek burkolatának kiválasztásakor körültekintően kell választanunk padlólapot, hogy esztétikailag és műszakilag...

Close