Beltér Fűtés Otthon, lakás

Szeretne a fűtési számlán spórolni? Tippek következnek

Ismét aktuális a téli fűtési szezon, és az ezzel járó megnövekedő havi kiadások témája. Természetes, hogy mindenki szerete a leghatékonyabban fűteni, az otthon kellemes melegéérét, ám ha ismerünk olyan trükköket, mellyel költséghatékonyabban tudjuk ezt megtenni, mindenképpen kedvező hatású a hangulatunkra is. A téli fűtési számla lehet alacsonyabb is a megszokottnál! Tippjeink következnek.

Ahhoz, hogy spóroljunk egy kicsit a fűtési számlán, néhány apróságon kell csupán változtatnunk, vagy beépíteni a napi rutinunkba.

1) Az ablakok utólagos szigetelése
A műanyag ablakok vitathatatlanul igen jól tudak szigetelni, ám esetükben is idővel elérik a szigetelés, sőt, deformálódhat az ablak. A régi ablakok lecserélése előtt hívjunk szakembert, állítassuk be az ablakainkat időnként, és cseréltessük ki a bennük lévő szigetelőt.

2) Az ablakok szigetelés saját kézzel
Itt nem szakember által végezhető szerelési munkára gondolunk! Sokunkkal megesik, hogy vagy nem gondolkodtunk előre, vagy nagyon sokat kell várni egy-egy szakemberre. Addig is helyezzünk a belső prákányra, vagy dupla ablakok esetén a két ablak közé huzatfogót, ami lehet kifejezetten erre a célra készült, és vásárolható szivacs, vagy más anyagú párna, vagy akár pokrócot, vastag frotír törölközőket is használhatunk. Nem túl szép, de hatékony ideiglenes megoldást nyújthat.

3) Szellőztetés takarékosan
A szellőztetés télen is fontos, akármilyen hideg is van kinet. Hogy takarékoskodjunk, ne szüökjön el a mindenképp “szükségesnél” több meleg, ajánlott többször, rövid ideig kinyitni az abalakot, így a rövid idő alatt nem hűl ki a helyiség, ezért nem kell alacsony hőfokról, nagy energiafelhasználással felfűteni ismét.

4) Párologtassunk
Mivel a fűtés szárítja a levegőt, a hőérzetünk is megtéveszthet minket, hidegebbnek érezhetjük a lakás levegőjét, mint amilyen valójában. Fázunk, így természetes, hogy feljebb kapcsoljuk a fűtést. Párologtassunk, hisz a magasabb páratartalom, a párologtatás áldásos eredményű lehet a hőérzet javítása érdekében. A páradús levegő egyébként is egészséges, és ha aroma diffúzort használunk, aromacseppeket is adunk a párologtató vízhez, a hangulatuk is fokozódik a kellemes illat hatására.

5) Indokolt fűtés és hőfokszabályozás
Sokan ha nem tartózkodnak otthon, szinte teljesn lekapcsolják a fűtést. Ez azt eredményezi, hogy hazaérkezvén fel kelle kapcsolni, és a majdnem teljesen kihűlt lakás hatalmas energiafelhasználással felfűtjük ismét. Nyugodtan lejjebb vehetjük a termosztátot néhány fokkal, ha nem tartózkodunk otthon, de ez ne érjen el akár 10 fokot is, csak valóban néhány foknyi csökkenést állítsunk be. Ezen kívül például a konyhában nyugodtan elhagyhatjuk, vagy legalábbis mérsékeletjük a fűtést, hisz míg főzünk, ott tartózkodunk, a főzés miatt úgyis hipp-hopp bemelegszik. Az előszoba szintén nem igényel fűtést, alig tartózkodunk itt, ám ha mégis, akkor indulás vagy érkezés alkalmával néhány percre, amikor melegen vagyunk öltözve.

6) Téli függönyök
A hő jelentős része az ablakokon keresztül távozik. Vastag sötétítő függönyökkel borítva az ablakokat, mivel felfogja az esetleges apró réseken beáramló hűvös levegőt, sokkal kellemesebbé varázsolhatja a helyiség hőmérségkletét. A téli függönyök, nehéz szövetek csodákat tesznek, különösen, ha hőbéléssel rendelkeznek és többrétegűek. A vastag sötétítő függönyök nemcsak a hőszigetelésben mutatják meg jótékony hatásukat. Ha az otthonunkhoz illő meleg, és vidám színárnyalatot válsztunk, hangulatunkra, ezáltal hőérzetünkre is garantáltan jótékony hatású lesz.

+1 Megfelelő szigetelés
Az energiamegtakarítás kulcsa a megelelő hőszigetelés. A gázszámla úgy lesz alacsony, ha nem spórol a hőszigetelésen. Általában a hő 35%-a a homlokzati falon keresztül távozik, 15%-át a lábazaton és a földben lévő falakon keresztül veszítjük el. A tetőn keresztül 25%, a nyílászárókon keresztül 10-15% meleg távozik a házból. (forrás: hoszigetelesmindenkinek.hu)
Egy profi hőszigeteléssel akár 20%-ot is tudunk sprórolni a fűtésszámlán.

EPS (polisztirol) hőszigetelés: a legköltséghatékonyabb megoldás. Általában olyan esetben ajánlott, amikor nem kell nagy hangsúlyt fektetni a páraáteresztésre.

Ásványgyapot szigetelés: amikor a páraáteresztő képesség kiemelt szerepet kap – ezenk kívül hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Grafitos hőszigetelés: ez a megoldás 20-25%-kal szigetel jobban, mint a normál EPS hőszigetelés, a grafit adalék miatt. Akkor javasolt ez a megoldás, amikor a ház jellege nem teszi lehetővé a túl vastag hőszigetelést.

Read previous post:
Vidám lámpák a gyermekek öröméért

Ha kisfia - vagy épp kislánya - szereti a focit, a Globo Lemmi kollekciót neki alkották meg. Természetesen bohókás, focirajongó...

Close