Beltér Fűtés Otthon, lakás Tél

Ünnepi veszélyek – avagy kerüljük el a lakástüzet!

Az ünnepek közeledtével mindannyian rohanunk, feszültebbek, figyelmetlenebbek vagyunk. Ám az ünnepi hangulat megteremtése érdekében gyertyát gyújtunk, hangulatfényeket kapcsolunk, és ha máskor nem is, begyújtunk a kandallóba. Szerteágazó gondolataink közepette azonban legyünk most is körültekintőek, például ne hagyjunk égő gyertyát őrizetlenül, figyeljük a kandalló környezetére.

Az egész éves hajtás, rohanás a karácsonyi ünnepek idejére teljesedik ki. Sokszor a munka, a mindennapok rohanó életvitele, a ünnepi tervek, a szervezés, az ajándékok megvásárlása teljesen leköti figyelmünket. Az esti pihenés érdekében a kandalló mellé kuporodunk a fotelba, forró teát kortyolgatva, gyertyát gyújtva próbálunk teljesen ellazulni, megpihenni.

adventi-koszoru5A teljes nyugalom érdekében, mielőtt lehuppannánk lazulni a kedvenc fotelunkba, álljunk meg egy percre, és ellenőrizzük a gyertyát, a kandalló környezetét, nehogy baj történjen.

Télen, a fűtési szezonban, főként a téli ünnepsorozat alatt sajnos gyakoribb a lakástüzek száma. Persze mind azt gondoljuk, velünk ez nem történhet meg. Természetesen ez így is van, az esélyünk egy lakástűzre annál kisebb, minél jobban odafigyelünk a környezetünkre.

Néhány, talán apróságnak tűnő dolog, melyre fokozottan figyeljünk oda az esetleges lakástűz megelőzése érdekében:
– égő gyertyát soha ne hagyjunk őrizetlenül
– a gyertyát mindig helyezzük olyan alátétre, mely nem gyullad könnyedén
– a kandalló, kályha közvetlen közelébe ne helyezzünk bútorokat
– a kandalló, kályha közelébe ne legyenek éghető, könnyen gyulladó anyagok, pl. szőnyegek
– csillagszórót ne hagyjuk őrizetlenül

falszin-karacsony3A kályhával, kandallóval való fűtés felér egy varázslattal. A lobogó tűz látványa, a tüzifa ropogása, a belőle áradó melegség különleges varázslattal tölti be a helyiséget. Ám veszélyeket is rejt magában.

Ügyeljünk arra, hogy az égő gyertya, kályha, kandalló felügyelet alatt legyen, a karácsonyfa égősort se hagyjuk éjszakára működésben, nehogy tűz keletkezzen. A gyertyát mindig oltsuk el, ha kimegyünk a helyiségből, lefekvés előtt inkább ellenőrizzük kétszer, mint egyszer sem.

Az égő tűzzel járó hangulatteremtő eszközök, fűtőberendezések mellett sajnos az elektromos tüzek veszélye is megnövekszik az ünnepi időszakban. Az ajándékba kapott elektronikai eszközök, egy-egy meghibásodott karácsonyfa égő sajnos szintén tüzet okozhat. Ha elektronikai eszköz okozta tűzzel állunk szemben, soha ne próbáljuk vízzel oltani! Azonnal áramtalanítsunk lehetőleg, és poroltó berendezést használjuk az oltásra, esetleg vaskos (nem műszálas!) vászonnal próbálkozzunk, ami a tűz letakarásával elvonja az oxigént, amennyiben nem nagy tűzről van szó. Kisebb tüzek esetén beválhat, azonban nagyon vigyázzunk, hívjunk inkább tűzoltót, és azonnal hagyjuk el a házat. Családunk és saját testi épségünk legyen a legfontosabb!

Kis odafigyeléssel a lakástüzek nagy százaléka megelőzhető, figyeljünk hát oda otthonunkra, legyünk körültekintőek, hisz egy apró figyelmetlenség is eredményezheti, hogy elvész egy fél élet munkája. Legyünk körültekintőek az ünnepek alatt is! Óvjuk családunk és saját magunk testi épségét!

Read previous post:
Tippek a rendezett fürdőszobáért

Egy jól szervezett, rendezett képet nyújtó fürdőszoba létrehozása minden bizonnyal kihívást jelent a háztartásokban. De szerencsére néhány ötlet és termék...

Close