Kültér, kert Szerszám

A fűnyírókról

Rég esett már szó blogunkban szerszámokról, szerszámgépekről. Bejegyzésünkben a fűnyírókról szeretnénk összefoglalót, segítséget adni, hogy könnyebb legyen a megfelelő kiválasztása. Bár munkagépről van szó, reméljük, a bevezetőnkben hivatkozott szerszámgép kifejezés senkit nem zavar meg.

Választhatunk elektromos vagy benzin motoros fűnyírót, ezeken belül pedig választhatunk oldalt kidobós vagy fűgyűjtős modellt is, vagy mulcsolós megoldással működőt, ami aprítja a füvet, úgy dobja a gyepre. Utóbbi akkor ajánlott, ha nagyon rövid részt szeretnénk a gyep magasságából vágni.

Egyes kivitelek képesek 3 említett működési mechanizmust is követni: oldalt kidobós, vagy fűgyűjtő, vagy mulcsolás. Ha rövid mennyiségű füvet vágva a géppel visszajuttatjuk azt a talajra, az természetes trágyaként jut vissza a talajba, gyorsan lebomlik, a gyepet védi a kiszáradástól, és gátat szab a nem kívánatos gyomnövények gyors növekedésének. Azonban ne felejtsük el, hogy túl nagy hosszúságú levágott fű a gyepen hagyva inkább káros, mint hasznos, és még esztétikailag is hátrányos.

A benzin motoros fűnyírók teljesítményét lóerőben, az elektromos fűnyírók teljesítményét Watt-ban mérik.

Az elektromos fűnyírók egyik legnagyobb előnye, hogy működése halk, nincs benzinszag, olcsóbb a működtetése a benzines társainál, bár a kábellel bíbelődnünk kell, mindig igazgatni, hogy véletlenül át ne vágjuk azt. Szinte bármilyen dőlésszögben vághatunk vele, egyszerű az üzembe helyezése is. Viszonylag kis terület karban tartására ajánlott, hisz a kábel hossza, még hosszabbítót használva is határokat szab.

funyiroA benzinmotoros fűnyírók esetében nincs kábel, nem kell semmit igazgatnunk, nincsenek határaink a  munkaterületen való működést illetően, viszont sajnos a hangerő igen magas. Nagy teljesítmény és a szabad mozgás a legnagyobb előnyei. A gyártó előírásait viszont szigorúan tartsuk be szállítás és üzemeltetés közben.

Benzines fűnyírók között megtalálhatók oldalt kidobós és fűgyűjtős modellek is, valamint kézi működtetésű és kerékmeghajtással működők.

Talán a legolcsóbb megoldás a benzinmotoros fűnyírók oldalt kidobós modelljei. Ezeknek ugyan kényelmetlensége, hogy ha túl hosszú füvet vágunk, mindenképp össze kell gereblyéznünk azt. Ha rövid a levágott fű, az sorokba kidobott levágott füvet szétgereblyézhetjük, szétteríthetjük a pázsiton, ezzel biztosítva a természetes trágyázást (fentebb).

Olcsóak, és a célra tökéletesek a benzines fűnyírók. Tökéletes vágás – se több, se kevesebb. Praktikusak, korszerű mechanikai kialakítással.

 

Read previous post:
Laminált padló előnyei

A laminált padlók egyik kiemelkedő előnye a korszerű gyártási technológiák, strapabíró kivitelezés mellett a hatalmas szín és mintaválaszték. Rendkívül aprólékosak,...

Close