Beltér Fűtés Otthon, lakás Tél

4+1 tipp: Készítsük fel otthonunkat a télre!

Lassan, de biztosan megérkezik az őszi, téli hideg időjárás, bár szerencsére még élvezhetjük a “vényasszonyok nyara” utolsó napjait. Ez egy tökéletes időjárás, hogy még vidáman, élvezve a nap sugarait, felkészítsük otthonunkat mind design, mind praktikum tekintetében a hűvös, hideg időre.

Otthonunkban nyáron inkább a hűvösre vágyunk, így nem véletlenül részesülnek előnyben a könnyű, áttetsző textílikák, vékony pamut anyagok, és a világos, “hideg” színek, mint a zöldes, kékes árnyalatok, világos pasztell színek. Ám ahogy beköszönt a hideg időjárás, sokkal jobban érezzük magunkat, ha meleg színek vesznek körül.

Mielőtt elmenekülne a kedves olvasó, nem őszi lakásfestére invitáljuk 🙂

Az alábbiakban néhány ötlettel segítünk otthonunk kellemesen meleg hőérzetének megteremtésében.

1. tipp: Cseréljük le a textíliákat meleg színárnyalatúakra, bundás-plüssös anyagokra

Elő a nehezebb, vastagabban szőtt függönyökkel, hisz a hőszigetelést is pozitívan befolyásolják! Válasszunk meleg színárnyalatokat, fényáteresztőnek nagyon jó választás a sárgás-barnás árnyalatok, melyek a napsugarak áteresztésekor az egész helyiséget meleg fénybe öltöztetik. A sötétítő függöny is lehet sötétbarna, vagy akár vöröses barna, sőt, akár borvörös is! Aki a mintás darabokat részesíti előnyben, csodálatos őszi hangulatú, lehulló leveleket ábrázoló drapériákat is találhat sötétítő – vagy dekorációs – függönynek. Jó választás lehet a vidám, színes-mintás sötétítő függöny is, feldobja az egész helyiséget.

2. tipp: Helyezzünk az ablakpárkányra huzatfogó “kígyót”

Különböző formájú, méretű és színű ablakpárnákat/huzatfogó párnákat vásárolhatunk szinte bármelyik bevásárlóközpontban, áruházban. Ezek zöme mosható, vagy mosható, cserélhető huzattal vásárolhatjuk meg. Rendkívül praktikus darabok, hisz az esetleg nem megfelelő ablakszigetelés esetén felfogják a huzatot. Ki-ki maga döntse el, hogy olyan ablakpárnát szeretne, ami beleolvad a környezetbe, tehát az ablakkeret színével egyező, alig észrevehető fényáteresztő függöny mögött, vagy épp dekoratív, színes darabot is választhat, mely feldobhatja a hűvös őszi estéket a praktikuma mellett. A bejárati ajtó belső oldalára is érdemes elhelyezni egyet. Nézzünk egy-két ötletet:

3. tipp: Öltöztessük át a díszpárnákat, kisbútorokat

A derékaljak, díszpárnák huzatát is cseréljük meleg színárnyalatúra, ám ügyeljünk arra, hogy illeszkedjen a szín a kanapé, egyéb bútorok, és a függöny színéhez! Bátran használjuk plüss huzatokat a párnákra; vagy szőrme hatásút, vagy akár a selymes fényű, az aranyló barna, a barnás-vörös is kitűnő választás.

A dohányzóasztal, az ebédlőasztal egy domináns színű asztali futóval máris más hangulatot teremt.

4. tipp: Készüljünk fel a fűtési szezonra

Bár már javában benne vagyunk az őszben, mivel olykor kifejezetten nyárias meleg volt, sokunknak még most jut eszébe, hogy bizony nemsokára fűteni kell. Talán hamarabb is, mint gondolnánk. Nézessük tehát át szakemberrel a fűtőtesteket, kazánt, kályhát, kéményt, hogy kellemetlen meglepetések nélkül kezdhessük meg a fűtést szükség esetén. Ezzel práhuzamosan távolítsuk el a fűtőtest közevetlen közelébe ideiglenesen elhelyezett bútorokat, dekorációs elemeket, növényeket.

Szeretne kandallót a nappalijába? Még nem késő! Gondolja át, milyen céllal szeretne kandallót vásárolni, egyeztessen szakemberrel a megfelelő kiválasztásáért. A kandalló kiválasztásban, az elsődleges lehetőségek felmérésében segítségére lehet korábbi cikkünk»

+ 1 tipp: Őszi dekoráció

Az üde színek helyett a hűvös időben kellemesen hatnak hőérzetünkre az ősz jellemzői színei otthonunkban is. A mélyebb színárnyalatok, a borvörös, az okkersárga, az olivazöld, az aranybarna, a mogyoró, vagy akár az éjkék árnyalatok melegséggel töltenek el. Válasszuk bátran bármelyik, a berendezésünkhözz illő színt egy-egy asztalterítő, kanapéhuzat, díszpárna, takaró… stb. csere esetén.

Az őszi dekorációt magunk is elkészíthetjük. Gondoljunk erre a hétvégi séták,  kirándulások alkalmával. Egy-egy növénynyomatokkal készített kép, a kirándulás alkalmával gyűjtött őszi kincsek mind-mind feldobják otthonunkat. Járjunk nyitott szemmel, a lehullott, megsárgult levelek, tobozok, makkok, kiszáradt növények mind-mind csodálatos, természetközeli dekorációs elemek lehetnek otthonunkban.

Read previous post:
Téliesítsük a fürdőszobát

Bár a tél az egyik legcsodálatosabb évszak, a vele járó rövid nappalok és hosszú éjszakák, valamint a hideg hőmérséklet nagy...

Close