Kültér, kert

Az áldásos kert

A családi házak, iker-, és sorházak óriási előnye, és áldása a saját kert, ahol a hétköznapok során is pihenhetünk, friss levegőt szívhatunk, ahol szuper grillpartikat, szalonnasütéseket rendezhetünk, a gyerekek pedig önfeledten, és biztonságban játszhatnak.

A kertek azonban nem természetüknél fogva szépek, és bizony rengeteg munka van velük, főleg az elején. A tavasz érkezése jó alkalom arra is, hogy elkezdjük olyanná formálni a kertünket, ahol igazán jól érezzük magunkat.

Azt meg kell hagyni, hogy a „kert” szó hallatán mindenkinek egy kicsit más jut eszébe. Sokunknak elsőre a konyhakert/haszonkert jut eszébe, ám akinek van, oda nem pihenni, “lábat lógatni” jár. 🙂

A terasz-kert, “parkosított udvar” kialakításával kapcsolatos építőipari és kertépítési munkálatok spektruma igen széles, ugyanúgy, mint a hozzájuk szükséges építőanyagok és kellékek választéka. A kert adja meg otthonunk természettel való kapcsolatát. Ahogy a minőségi építészetnek, úgy a vele harmonizáló kertépítésnek is megvannak a megfelelő elemei. Legyenek ezek az építőelemek fából, kőből, betonból, vagy egyéb anyagokból, mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kertünk a társasági élet és pihenés kellemes helyszínévé válhasson.

A stílusos és praktikus kert tudatos tervezéssel megvalósítható, és nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk. Ha részekre, zónákra osztjuk a kertet, egyszerűbben meghatározhatjuk, milyen anyagokat alkalmazzunk, és hova, mekkora növényt ültessünk, hisz a dísznövények, esetleg gyümölcstermők a kerthez szorosan kapcsolódnak.

1) A bejárati zóna kialakítása
Fontos szempont, hogy megfelelő burkolattal rávezessük az embert a ház bejáratára. Erre a területre középmagas növényeket, esetleg sövényt, lépcsők esetén növénytálcákat, növényedényeket tervezhetünk. Fontos a csúszásmentes, könnyen tisztítható burkolat és a megfelelő világítás kialakítása. Gondoljunk arra is, hogy a bejárat feletti előtető pedig megvéd az időjárás viszontagságaitól.

Semmelrock, Appia Antica kombi

2) A pihenés, kikapcsolódás központja
Ez általában a nappalihoz kapcsolódó terasz rész, amely lehet fedett is, vagy csak növényekkel védett terület. A napsugarak erős sugárzása elleni védelem érdekében ide telepíthetünk nagyobb fákat, bokrokat, és mivel általában ez a déli, fényes oldal, sok-sok virágzó növényt. A terasz burkolata legyen természetes hatású kültéri burkolat, vastag gres padlólap, térkő, de lehet akár pl. WPC (műanyag-fa kompozit anyag) burkolat is. A teraszra kényelmes ülőbútorokat válasszunk, és amennyiben itt alakítjuk ki a kerti sütőt, mindenképpen gondoskodjuk könnyen tisztítható, esztétikus kerti étkezőasztalról és székekről. Egyszerű, finom hangulatvilágítást is tervezzünk.

Kerti pihenő, 2cm-es greslap, laptartó rendszerrel burkolva

3) A kerti sütő és környéke
Ma már sokféle épített és mobil kerti sütő vásárolható, amennyiben lehetséges, még a tervezésnél figyeljünk oda, hogy a kerti sütő környékére vezessük ki az áramot, és kerti mosogatót is érdemes tervezni. Könnyen tisztítható és tűzálló burkolatot tegyünk, a megvilágítás legyen közvetlenebb, a megfelelő távolságra ültetett növényzetet pedig kavicsággyal válasszuk el a sütő környékétől.

Kerti sütő, Fabrostone

4) Gyerekek játék-tere
Esztétikus kialakítása kertünk különleges színfoltjává válhat. Akár egyedi, akár vásárolt termékekkel rendezzük be, figyeljünk az összhangra, a színek harmóniájára is. Bátran alkalmazhatunk élénk színeket. A homokos, füves részek arányával játszva kevés burkolt felületet tervezzünk. Tároló kialakítására nagy szükségünk lehet, hiszen így gyorsan elpakolhatjuk a szétszórt játékokat. Ez lehet akár csak egy láda is, de beépíthetjük a kialakított játszóházhoz kapcsolódóan is. A hinták, csúszdák környékét burkoljuk gumilappal a biztonság érdekében. Kerüljük a szúrós, bogyós növények telepítését, és a díszkertet se ide tervezzük. Strapabíró, könnyen megmászható, erős fákat, növényeket válasszunk.

Gumilap burkolat

+1 tipp:
Gondolkodjunk konyhakertben is, ma már készen vásárolhatunk magaságyást külöböző stílusban, melyek segítségével felidézhetjük akár a nagymamáink konyhakertjében töltött időt, megismertethetjük gyermekeinkkel a zöldségtermesztés alapjait, és nem utolsó sorban saját zöldséget, fűszernövényeket is fogyaszthatunk belőle. A magaságyás kis helyet foglal, és kímélőbb az ember derekára nézve, mint a hagyományos zöldséges ágyás a konyhakertben.
Konyhakert kialakítására, és/vagy a magaságyások elhelyezésére válasszunk napos területet. Tervezzünk a víz megfelelő közelségbe történő elvezetésével, akár csepegtető öntözőrendszerrel.

Magaságyás

(Felhasznált forrás: ujhaz.hu)

Read previous post:
Fényűző luxus a csempézett felületeken

Különleges csempét választott, és unalmasnak tartja hozzá az átlagos fugázót? Válassza a Mapei Mapeglitter, vagy Metalic fugázóanyaghoz adható fényes porpigmenteket,...

Close