Kültér, kert

Hogyan tervezzük meg kertünket?

Kertünk tervezésekor az első lépés, hogy meghatározzuk annak funkcióját, vagy az egyes területek funkcióit. A kerttervezéskor a természet szépségeit, és a technika nyújtotta lehetőségeket próbáljuk összhangba hozni, hogy az eredmény funkcionálisan és design tekintetében is megfelelő legyen.

Első lépésként meg kell határoznunk, mit szeretnénk, mi a kertünk fő funkciója, ugyanis, hiába néz ki fantasztikusan, ha a parktikum nem valósul meg.

Lisszabon kerti sütő

Határozzuk meg, hogy kertünk fő célja a pihenésünk kiszolgálása, vagy épp a családi, baráti szabadban sütés-főzés számára is szeretnénk praktikus, kényelmes területet kialakítani, valamint fontos, hogy ha konyhakertet is szeretnénk, azt hogyan, hová alakítjuk ki.

Ma már általánosságba elmondható, hogy a legtöbb kertbe tervezünk keti sütögetőt, kerti étkezőt, akár nyárikonyhát, és egy kisebb (esetleg nagyobb) veteményes is szerepel a terveinkben. Gyermekes családok estén a játszótér területével is számoljunk.

Ha egy, vagy akár több autóval rendelkezünk, akkor az autónk parkolóhelyét, a garázshoz vezető utat is tervezzük meg.

Sokan szeretnek a szabadban barkácsolni, így a hobbi-, barkács tevékenységek helyét, valamint a szerszámok tárolásának helyét is tervezzük meg egy szerszámtároló formájában. Utóbbiban a veteményesünk gondozásához használt kerti szerszámok helyéül is szolgálhat.

Az egyes, eltérő funkciójú területeket akár el is választhatjuk egymástól virágládákkal, vigáredényekkel, vagy akár virágrézsű kiépítésével, ha a terepviszonyok ezt indokolják is.

Fontos azonban, hogy ne akarjunk több funkciót kiszolgálni, ha a kertünk adottságai, azaz a méret ezt nem teszi lehetővé. Ne zsúfoljuk túl a kertet, hisz így félő, hogy semminek nem lesz elegendő hely, és az összkép zavarossá válhat.

Read previous post:
Kerttervezés 5 lépésben – a konyhakert fortélyai

A tökéletes kert kialakításának kulcsa a gondos tervezés. Sokan olyan szerencsés adottságokkal rendelkeznek, hogy behunyják a szemüket, és egy egész...

Close