Kültér, kert

Kerttervezés 5 lépésben – a konyhakert fortélyai

A tökéletes kert kialakításának kulcsa a gondos tervezés. Sokan olyan szerencsés adottságokkal rendelkeznek, hogy behunyják a szemüket, és egy egész új világot látnak maguk előtt. Másoknak azonban egy papír, ceruza szükségeltetik, hogy megtervezzék, megálmodják az új kertjük. Tartozzunk is bármely csoporthoz, az alábbi támpontok segítségünkre lesznek.

1. A terület felmérése

Mint mindennek a tervezése, a kerttervezés is a felméréssel kezdődik. A kertünk adottságait fel kell térképeznünk a továbblépéshez. Vegyük számba az árnyékos és a napos területeket, ezek arányát, a már meglévő közlekedőket, valamint azokat a fákat, egyéb növényeket, melyeket már nem tudunk áthelyezni. Kezdéshez ezeket rajzoljuk is szépen fel a papírlapunkra.

2. Álmodjuk meg, mit szeretnénk

A papírlapunkon és a fejünkben is megjelenő szabad helyek alapjábn neki is láthatunk a tervezésnek.
A kerti pihenő, terasz helyét az árnyékosabb helyekre ajánljuk tervezni, míg a tűző napra szárazságtűrő növényeket, virágokat tervezzünk. Az idényzöldségek, a konyhakert helye pedig a félárnyékos terület legyen.
Menjünk ki a kertbe, mérjük le ezeket a területeket, rajzoljuk be a lapunkra a leendő ágyások helyét is. Az egyes területek elkülönítéséhez haszálhatunk köveket, alacsony kerítéseket, ám ha a konyhakertet a ma oly divatos magaságyással tervezzük, igen látványos lehet fa, vagy tégla kerettel a kivitelezése. A hozzávaló faanyagot, vagy téglát beszerezhetjük bármely tüzépen. Fontos megjegyeznünk, hogy a magaságyások rétegrendjéről érdemes előre tájékozódni szakirodalomban, hogy valóban hatékony és jól termő talaj legyen az eredmény.

Kiváló elválasztó elem lehet beton növényedényekből, melyek jól elkülönítik pl. a terasz területét, és még rendkívül dekoratív megoldást is kínálnak, hisz beültethetjük a válaszelemet gyönyörű virágokkal, sziklakerti növényekkel is.

3. Tervezzük meg, mit ültessünk

Már nagyjából látjuk, hol, mekkora, milyen területek állnak rendelkezésünkre. Ezekre a terültekre az ágyások száma, mérete alapján gondoljuk ki, milyen zöldségeket, gyümölcsöket szeretnénk termeszteni, valamint milyen csodaszép virágokat szeretnénk ültetni.
Kikérhetjük kertész tanácsát, a talajszerekezet valamint a napos órák száma alapján milyen növények ajánlottak az egyes területekre.
A kerti pihenőre, teraszra nyugodtan tervezhetünk cserepes, vagy dézsás növényekkel is.

4. Növénytársítások

A virágok, zöldnövények, hasznonnövények estén figyeljünk oda az ültetési távolságra, valamint, hogy milyen növény mellé mit ültetünk. Az alacsonybb növényeket érdemes az ágyás elülső területére, míg a magasan növőket a hátsóbb részekbe ültetni. Vegyük figyelembe fajtán belül is a növény majdani helyigényét. A bokorsodó növények között hagyjunk nagyobb távolságot. Kövessük az ültetési útmutatót, amit általában a csomagoláson is megtalálunk.

5. Beszerzés

A kész tervünk már megvan, jó estben a listát is megírtuk, hová, milyen növényt, vagy éppen dekorációs, elválasztó elemet szeretnénk. A kész listánkkal már csak meg kell vásárolnunk a palántáinkat. Csodaszép és különféle paradicsom, paprika palántákat vásárolhatunk a piacokon, míg a borsót, babot, sőt, a kár a tökféléket azonnal helyre is vethetjük április végén. Azonban a magok vetésekor vegyük figyelembe az időjárást, valamint az adott fajtára vonatkozó forgalmazói ajánlást, melyet a csomagoláson találunk. A csomagolási információkból az ajánlott vetési időn túl azt is megtudhatjuk, mennyi idő múlva várhatjuk a termést, a befektetett munkánk gyümölcsét.

A papírlapra rajzolt terven túl ma már számos kerttervező alkalmazás is elérhető, melyet mobilteleonunkra, vagy épp számítógépünre is letölthetünk. Ezek segítségével grafikus terveket készíthetünk leendő hobby és konyhakertünkről.

Jó kertészkedés, kiváló termést kívánunk!

 

Read previous post:
Üdítő zuhanyzó megoldások

Egy frissítő zuhanyzás üdítő érzést nyújt a meleg időben, sőt, reggel, ébredés után különösen nagy szerepe van abban, hogy frissen,...

Close