Kültér, kert Otthon, lakás

Hogyan válasszunk kerítést?

Egy házépítés, vagy felújítás után érdemes nagy figyelmet fordítani a kertünket körülvevő kerítésre is! A házunk külső designja nagyban befolyásolhatja, hogy milyen típusú kerítést építsünk. 

A kerítés szó hallatán sokaknak a térelválasztó szerepe jut eszébe, viszont esztétikai funkciója is lehet, amivel házunk megjelenését, értékét is könnyen növelni tudjuk. A kerítés építése során elsősorban a házunk védelme, és a privát tér megteremtése a cél.

Felmerül a kérdés, hogy milyen kerítést építsünk, és milyen legyen a kerítés anyaga? Az sem elhanyagolható, hogy mennyit szánunk rá, azaz mennyi pénzből szeretnénk az egészet kihozni.

A kerítés megoldások közül a számunkra megfelelő típust kiválasztani nem éppen a legegyszerűbb feladat; hagyományos vagy modern, tartós vagy ideiglenes kerítés megoldások közül is választhatunk, a lehetőségek tárháza végtelen. Viszont, ha sikerül megtalálni a házunkhoz és igényeinkhez legjobban passzoló kerítést, akkor sokáig a kertünk dísze lehet, amit évekig élvezhetünk.

Mi mindent érdemes átgondolni kerítés választásakor? Mutatjuk: 

  • ha időtálló kerítést a cél, először ajánlott eldönteni, hogy nyitott vagy zárt legyen a házunkat elkerítő térelválasztó. Általánosságban elmondható, hogy kétféle ember van, az egyik tábor ragaszkodik a zárt kerítéshez, hiszen így teljesen elszigeteltté és priváttá válik a kertjük. Akik a nyitott kerítés típust választják, azzal kell számolniuk, hogy az értékesebb tárgyak és magánszférájuk egyes elemei láthatóvá válnak a külső szemlélők, szomszédok vagy potenciális betörők számára. A nyitott kerítés előnye lehet, hogy a virágoskertünket és a házunk külső design elemeit többen szemügyre tudják venni.
  • befolyásoló tényező, hogy a helyi építési szabályzat szerint milyen kerítés elemek és formák megengedettek lakóhelyünkön. A döntés előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a helyi önkormányzatnál.

Miután eldöntöttük, hogy milyen típusú megoldást választunk a lehetőségeink közül, már csak a megfelelő szerkezetet és anyagokat kell kiválasztanunk.

Kerítés típusok:

Kovácsoltvas kerítés:
Rendkívül strapabíró, köszönhetően a fém és acél elemek minőségi megmunkálásának, összeolvasztásának. Mutatós, grandiózus látványt nyújt. Erős szerkezete és kivitele jobb védvonalat biztosít, mint például egy fakerítés, design szempontjából egyedi kisugárzást kölcsönöz otthonunknak. Nyitott kerítéstípus, hisz rácsos kialakítása miatt könnyedén belátni az utcáról udvarunkra. Fontos a megfelelő fémkezelés, festés, hisz ennek hiányában mamar megjelenhet a rozsdásodás, ezért rendeszeres karbantartást igényel.
Tökéletesen sima, egyenletes talajt igényel, lejtős területekre, hegy-, domboldalba nem ajánlott.

Fakerítés:
Az örök klasszikus, ami szinte bármilyen stílushoz jól illeszkedik. Sokféle fa típusból választhatunk, így egyedi kivitel is megvalósítható. Környezetbarát megoldás, hisz a fa újrahasznosítható alapanyag. Minőségi, és költséghatékony megoldás, könnyen kezelhető, így izlésünkhöz alakítható, festhető, lazúrozható, amit pár évente el kell végezni. Sérülékenysége miatt ha strapabíró megoldást keresünk, nem a fa kerítés az ideális választás.

Horganyzott fém kerítés:
Rendkívül strapabíró, tömör és időtálló. Egyszerű és gyorsan kivitelezhető megoldást kínál. Azt meg kell említenünk hogy költségesebb, mint egy átlagos fém, vagy fa szerkezetű kerítés, és nagy súlya miatt nehezebben rögzíthető.

Drótkerítés:
Vitathatatlanul a legköltséghatékonyabb megoldás. Tekercsben vásárolható meg, könnyen szállítható. Megfelelő rögzítés esetén időtálló, strapabíró. A telek belső  területeire ajánljuk, rengeteg pénzt és időt takaríthatunk meg vele. Utcafronti megoldásnak nem ajánljuk.

WPC kerítés:
Utcafronti kerítésnek, kapunak épp úgy ideális, mint a telek belső területein. Táblás kiszerelésben kapható, így egyszerű és gyors a szállítás és az építés is. WPC kerítéssel a modern megjelenés garantált. Környezetbarát megoldás, és bonyolultabb adottságú helyeken is használható. Azt meg kell jegyezzük, hogy a költségesebb kerítéstípusok közé tartozik.

Kő kerítés:

Semmelrock Castello kerítéselem

Ha kedveli a vidéki hangulatot, a kő kerítés az ideális választás. Időtálló, strapabíró, és esztétikus megoldást kínál. Akár kültéri világítés is be-, vagy ráépíthető. Építése komoly szakértelmet igényel, ám akár kovácsoltvas elemekkel kombinálva garantáltan egyedi, szép megoldást kapunk, mely otthonunk értékét emeli minden értelemben.

A Semmelrock Castello kerítéselem kollekcióval megvalósíthatók a kívánt formák és alakzatok. Szélesség és magasság nem probléma. Az antikolt felület patinás hatását tovább fokozzák a melírozott színek. A kő kerítések tökéletes és esztétikus megoldást kínálnak akár utcarfonti kerítésnek, akár udvarunk, kertünk belső térelválasztóinak is.

Természetesen a kerítés típusok esetén azt is figyelembe kell venni, hogy hová tervezzük a kerítést. Egy kerítés ugyanis lehet:

  • utcafronti
  • telken belüli
  • háromoldali, vagy hátsó fronti kerítések
  • design kerítés

A számunkra megfelelő kerítés kiválasztása bonyolultabbnak is bizonyulhat, mint amilyennek elsőre gondoltuk. Ha már tudjuk, hogy lakóhelyünkön mik az elfogadott építési szabályok, bele is vághatunk az igényeink szerinti válogatásnak.

Ha a házunk külső designja már készen van, akkor a kerítés stílusát, anyagát és színét sokkal könnyebb lesz kiválasztani úgy, hogy az illeszkedjen a házunk megjelenéséhez.

Fontos azt is figyelembe venni, hogy a kiválasztott kerítés típus ellátja-e az elvárt feladatát, illeszkedik-e mindennapjainkba.

Ezenfelül, érdemes a biztonság kérdését is figyelembe venni. Kerítés típusonként is megvannak azok az elemek, amelyek elősegítik ezt, például a kerítés tetejére elhelyezett tüske vagy lándzsahegy rendszerek. Ezek esztétikailag nem adnak hozzá az összeképhez, de javítják otthonunk biztonságát.

Az építési szabályzat, otthonunk megjelenése, a kerítés karbantartási igénye, felépítésének ideje és folyamata, valamint az anyagi vonzata is mind befolyásolhatják, hogy melyik kerítés típus lehet tökéletes a számunkra. Ahány ház, annyi kerítés.

Miután sikerült kiválasztani a térelválasztó típusát, szerkezetét és kiviteli anyagát, nincs más hátra, mint egy megfelelő szakember felkutatása, aki megépíti álmaink kerítését. Amennyiben már a tervezési szakaszban felvettük a kapcsolatot a kivitelezővel, érdemes a kiválasztási folyamatban is tanácsot kérni a konkrét építési helyszín tekintetében, hogy a lehető legjobb és -időtállóbb megoldást válasszuk.

Forrás: ujhaz.hu

Semmelrock Castello

Semmelrock Castello

Semmelrock Castello

Read previous post:
Felújítás költségkímélően

Ha a felújítás már halaszthatatlanná vált, ám szeretnénk a lehetős legolcsóbban, ám stílusosan megoldani, a funkcionális anyagokra és berendezésre kell...

Close