Kültér, kert

Itt a tavasz, nyakunkon a fűnyíró szezon

Alig volt tavasz, máris meleg az idő, a nedves talaj és a napsütés kedvez a fű gyors növekedésének, így már-már kapkodva, ahogy időnk engedi, el kell kezdenünk a kert, az udvar rendezését, a fűnyírásra is időt kell fordítanunk. De mit tegyünk, ha nincs fűnyírónk? Hogyan válasszunk?

Választhatunk elektromos vagy benzin motoros fűnyírót, majd ezeken belül pedig választhatunk oldalt kidobós vagy fűgyűjtős modellt is, akár mulcsolós megoldással működőt, ami aprítja a füvet, úgy dobja a gyepre. Utóbbi akkor ajánlott, ha nagyon rövid részt szeretnénk a gyep magasságából vágni.

Figyelembe kell vennünk a terület méretét is a megfelelő fűnyíró kiválasztásnánál:
A kert mérete és adottságai alapján kell eldöntenünk, hogy mekkora vágószélességű, és milyen motorral rendelkező fűnyírót válasszunk. Elsőre azt gondoljuk, hogy minél nagyobb a vágószélessége a gépnek, annál jobb. Igen ám, azonban ha sok keskeny, szűk rész, már-már csapásokon kell haladnunk, érdemes kisebb vágószélességű gépben gondolkodni. Viszont ha nagy, akadálymentes a szabad terület, akkor minél nagyobb a fűnyíró vágószélesség, annál jobb.

Ajánlás:
30-35 cm vágószélességű fűnyíró 200-300 m2-ig,
40-45 centis vágásszélességű fűnyíró 500-600 m2-ig
51 cm-s vágásszélességű fűnyíró 600-1000 m2-ig

Nagy méretű, és/vagy egyenletlen terület esetében érdemes önjáró fűnyírót vásárolnunk. Sőt, elgondolkodhatunk a benzinmotoros fűkasza vásárlásán is. Utóbbi indokolt akkor is, ha sok fa, virágágyás, kerti dekoráció található a területen.

Benzines vagy elektromos fűnyírót válasszak?
A döntést eslősorban terület mérete határozza meg.
200-300 m2 területig érdemes elektromos fűnyírót választani, ezt akár még a hölgyek is könnyedén kezelnek, eltolnak a területen. Környezetbarát, csendes működéssel dolgoznak, az elektromos kábelre kell odafigyelnünk, át ne vágjuk a fűnyíróval, és ez kicsit zavaró, akadályozó tényező lehet. Vásárláskor vegyük figyelembe a gyártói ajánlást, hogy mekkora területre ajánlott az adott gép, teljesítménye alapján.

5-600 m2 felett a benzines fűnyíró választása ajánlott. Gyorsan dolgoznak, általában nagyobb fűgyűjtő tartállyal rendelkeznek, és az önjáró típusok a dombos terülteken is könnyen kezelhetőek, akár elhanyagolt területeken is használhatjuk őket. Hátrányuk, hogy igen hangosak, nehezek, és környezetkárosítóak.

Ma már akár akkumulátoros fűnyírót, és/vagy fűkaszát is választhatunk. Ezekkel kisebb-, és nagyobb területeken is egyaránt szabadon mozoghatunk, szépen, csendesen, környezetkímélően dolgoznak. A választásnál mindenképp vegyük figyelembe a gyártói ajánlást. Érdemes pót akkumulátort vásárolni hozzá, hogy mindig legyen feltöltött csere aksi, ne e miatt kelljen félbe hagyni a munkát.

Ma már a legtöbb fűnyíró modell rendelkezik fűgyűjtő tartállyal, ami óriási előnyük, hisz így nem kell a gereblyézésre időt pazarolni. Ezek a fűnyíró modellek a levágott füvet egy gyűjtőedényben gyűjtik össze, mely a gép hátulján, a tolókar alatt helyezkedik el, melyet a nyírás során időnként üríteni kell. Nagyobb területek vágása esetén kényelmetlen lehet, hisz a tartályt rendszerint üríteni kell, hamar megtellik. Jobb megoldás nagy, vagy elhanyagolt terület esetén az oldalt kidobós fűnyító, ezzel haladósabb a munka.

Érdemes befektetnünk egy kisebb vagy nagyobb fűszegélynyíróba is, így a járda szélek mentén, fák, virágoskertek körül nem kell a fűnyíróval ügyeskednünk, hogy le tudjuk vágni megfelelően a füvet.

Bár a megfelelő fűnyíró kiválasztásához sok mindenre kell gondolnunk, de megéri az odafigyelést, hisz a jó gépválasztás a befektetett munkánkkal gyönyörű gyepet eredményez otthonunk, nyaralónk, hétvégi házunk körül. Bízunk benne, rövid cikkünk segítségére lesz.

 

 

Read previous post:
Miért hasznos a gotextília a kertrendezésnél?

A geotextília hasznos és praktikus társunk lehet, ha díszkaviccsal, murvával szeretnék például a kerti utakat kialakítani, hisz nem szép látvány,...

Close