Kültér, kert

Miért hasznos a gotextília a kertrendezésnél?

A geotextília hasznos és praktikus társunk lehet, ha díszkaviccsal, murvával szeretnék például a kerti utakat kialakítani, hisz nem szép látvány, ha a kavicsaok között felüti a fejét a gyom. A geotextília segít ezt megakadályozni.

Esztétikus, hangulatos látványt varázsol a kertbe a fakéreggel, díszkaviccsal, gyöngy- vagy kulé kaviccsal, esetleg murvával történő dekorálás vagy burkolás. Azonban ezen burkolatok talajjal történő keveredése táptaljt biztosít a fű, gyom számára. Ha nem szabunk neki gátat, időigényes és folyamatos munkával tudjuk csak megőrizni a kavicsos dekoráció, a kavics-, fakéreg burkolat szépségét.

A látvány és a minőség praktikus megőrzésére használjunk a burkolandó terület “alapozására” elválasztó rétegként geotextíliát, ami meggátolja a gyomok megjelenését.

Mi az a geotextília? Merülhet fel a kérdés.
A geotextília egy talajvízzel, talajjal érintkező, hőre lágyuló műanyag textil, ami elválassza pl. a különböző talajrétegek keveredését, és/vagy a díszkavicsot, murvát a talajtól.

A geotextília a talajrétegek elválasztásán felül otthonunk számos területén hasznos társ lehet:
– védelem: pl. megvédi a vízszigetelő fóliát, tófóliát a mechanikai sérülésektől.
– elválasztás, erózió elleni védelem: talajrégegek elválasztása, díszkavics, fakéreg burkolat elválasztása a talajtól, vízáteresztéssel
– erősítés: laza talajrétegek alátámasztásának elősegítése

Otthoni felhasználás esetén általában nincs szükség nagy mennyiségű geotextíliára, és nem is szükséges nagyon drágát választani, az alacsonyabb árfekvésűek is tökéletesen megfelelnek.

Néhány ötlet, mikor lehet hasznos a geotextília használata a kertben:

Gyomok, gazok ellen térburkolat, kavics-, fakéreg, murva dekoráció esetén.
Kerti utak, pihenőhelyek, kerti sütő környékére is használhatjuk e kerti burkolat típust, ami alá szinte elengedhetetlen a gyomok kinövését meggátoló réteg, a geotextília.

Térkő burkolat alá
Megakadályozza a gyomok, gazok fejlődését az által, hogy eltakarja a fényt. Minezek mellett segít megakadályozni a térkő sűllyedését, hepehupásságát. A geotextília ugyanis megakadályozza a térkő alapjának és a talajnak a keveredését, valamint eloszlatja a talajra nehezedő terhet.

Kerti tavak
Érdemes a tófólia alá geotextíliát helyezni a fólia védelme érdekében, a kavicsélektől, növények gyökerei által okozott szúrásoktól való védekezés miatt.

Haszonnövény védelem
Például jó szolgálatot tehet a geotextil a gyönyörű epertermés elősegítésében, hisz megóvja  a gyomoktól, valamint esőzés, locsolás esetén a felverődő portól.

Esővízszűrésre is igen jól használható.

Rágcsálók ellen geotextíliával:
talajfelszín alá helyezett geotextília durva felülete elriaszthatja például a vakondokot is.

A geotextília sokoldalú felhasználást tesz lehetővé otthununkban, hasznos kiegészítő kertépítés, kerti utak, kerti pihenő kialakítása esetén is.

Read previous post:
Időtálló burkolat a fa természetességével a kertben

Egyre népszerűbbek napjainkban a fa burkolatok, ám ezek nagy odafigyelést igényelnek kül-, és beltérben egyaránt. Azonban a Fabrosotne által kínált...

Close