Kültér, kert Világítás

Kerti világítás – ötletek, tanácsok a kellemes hangulat megteremtéséhez

A kerti világítás szerves része környezetünknek, gondos tervezést kíván, még ha nem is szerepel az elsők között a házépítés, felújítás során. A kerti lámpákat mindannyian szeretjük, hisz nem csak praktikusságukért vagyunk hálásak, ezek a világítótestek teszik széppé, hangulatossá a kertben töltött nyári estéinket.

A kerti lámpák tehát esztétikai szempontból is szerves részét képezik otthonunk, kertünk, teraszunk megjelenésének, az ott töltött idő minőségének.

Kerti lámpák, kültéri lámpák vásárlásakor először is oda kell figyelnünk arra, hogy megfelelő védettséggel rendelkezzen választottunk a környezeti hatások ellen. Minimum IP 44-es védelem szükséges kültéri világítás esetén, ami a fröccsenő víz, rovarok, apró törmeléktől való védelmet már biztosítja, ám a legjobb, ha magasabb ez az érték.
Kültéri lámpák kapcsolóinak elhelyezésére is figyeljünk oda, esőtől védett helyre helyezzük el.

kulteri-lampa-palma

Kültéri lámpák tárháza: Palma lámpák

A kerti lámpák, kültéri világítótestek egyre nagyobb tárháza óriási választékot kínál, többféle típus közül választhatunk, szinte bármely stílusban.

A kerti lámpák megvásárlását mindenképp előzze meg a tervezés, akár rajzoljuk meg vázlatosan, hogy a kert mely részeire, milyen lámpatestet szeretnénk.

Íme néhány ötlet a tervezéshez:

Közlekedő útvonalak megvilágítása
Közlekedő utak, járdák kivilágítása történhet többféle módon, például a legegyszerűbb a földbe leszúrható, napelemes solar lámpákkal. Ezek a lámpák nappal nem, azonban éjjel jól megvilágítják a járdát. A közlekedő útvonalak megvilágításának nem csak esztétikai, sokkal inkább gyakorlati szerepe van, elvezet a kaputól a ház bejáratáig, vagy a teraszig biztonságban.

kulteri-vilagitas-kozlekedo-ut

Közlekedő utak megvilágítása

A közlekedő utakat megvilágíthatjuk álló lámpákkal, magas kandeláberekkel vagy alacsonyabb talpas lámpákkal is, valamint a ház mellett elvezető útvonalon kültéri fali lámpákkal, vagy akár kültéri függesztékekkel.
Alacsonyabb állólámpáknál figyeljünk arra, hogy olyan típust válasszunk, mely felfelé nem világít, így nem zavarja a szemünket, ám az utat jól megvilágítja. Igaz ez a magas állólámpákra, kandeláberekre is.

Világítás a teraszon
A terasz megvilágítására szintén többféle lehetőség közül választhatunk. Kültéri függesztékkel, és /vagy fali lámpákkal is megoldhatjuk a megfelelő világítást, vagy választhatunk kültéri mennyezeti lámpát is.

Mennyezeti lámpát szerelhetünk fel a házba vezető nyitott folyosóra, fedett teraszra is.

A kertünk több pontján helyezhetünk el világítótesteket, szinte csak a fantáziánk szabhat határt. Ezek lehetnek például:

  •  álló lápák, melyek kandeláber, vagy alacsony állványú lámpák,
  • lehetnek földbe süllyesztett, ún. taposólámpák, vagy
  • akár elrejthetjük magát a világítótestet a egy-egy növény rejtekébe, ezzel fokozva a desgint, s kiemelve kedvenc növényünket a sejtelmes nyári éjszakában.
kulteri-vilagitas-melbourne-led

Melbourne kültéri LED lámpák

Manapság már kültéri világítás esetén sem kell lemondanunk a LED lámpák nyújtotta előnyökről, kerti világításra választhatunk kültéri LED lámpát, melyek minimum IP44 védelemmel rendelkeznek.

Ha igazán kényelmes és biztonságot nyújtó megoldást keresünk, válasszunk mozgásérzékelővel ellátott kültéri lámpát. Ha viszont már megvannak a tervek, esetleg a kültéri lámpák kiválasztása, vagy esetleg a megvásárlásuk történt még “csak” meg, vásároljunk mozgásérzékelőt, és utólagosan is beszerelhetjük.

Válasszuk is bármely típust, a vásárlás előtt gondoljuk át, tervezzük meg elképzeléseink szerint a kivitelezést, esetleg kérjük szakember segítségét, sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. A kerti világítás kiépítése is nagy munkával jár, a kábeleket le kell fektetni, ezért fokozottan ajánlott a tervezésre időt fordítani, hisz ki szeretne minden nyáron felásott kertet látni a nem megfelelően megtervezett és kiépített kerti világítás miatt?

Tervezzük meg, vásároljunk be, pl. az OtthonDepo.hu webáruházban, és élvezzük a kényelmet, az új lámpáink nyújtotta kellemes környezetben.

kulteri-vilagitas-terasz

Terasz megvilágítása függesztékekkel

kulteri-lampa-fuggesztek

Kültéri függesztékek a házba vezető úton

Read previous post:
Zalakerámia Carneval kollekció megújulva – Pazar konyhai dekorok

A Zalakerámia Carneval csempe és padlólap család már régóta jól ismert a nagyszerű variálhatóságáról. Az egyszínű fal- és padlóburkolók számtalan...

Close