Kültér, kert Otthon, lakás

Készítsünk magaságyást egy új anyagból

A magaságyások építése a nyugat-európai országokban széles körben elterjedt, mára már hazánkban is egyre gyakrabban alkalmazzák a kerttulajdonosok. A magaságyás lényege, hogy a kultúrnövényeket „kazettákban”, körülbelül asztalnyi magasságban lehet termeszteni, ami egy praktikus és kényelmes megoldás.

Magaságyásba ültethetőek haszon-, és dísznövények egyaránt a családi házak konyhakertjeiben, parkosított udvari területeken is. Sőt, akár ott is termeszthetünk magaságyásban, ahol egyébként a talaj adottságai ezt nem tennék lehetővé.

Durisol magaságyás

A magaságyásba történő haszon-, és dísznövény ültetés iskolákban, szociális otthonokban is dekoratív, vagy épp hasznos, praktikus megoldást nyújt a növények ültetésére.

Jó tudni, hogy a magaságyásban nevelt növények erősebben fejlődnek, gyorsabban nőnek és rövidebb időn belül hoznak termést, mint a hagyományos módon termesztett példányok.

Durisol magaságyás

A gyorsabb növekedés és érés következtében a vegyi növényvédelem szinte szükségtelen. Magaságyásban a vegyes növényi kultúrák is jól fejlődnek egymás mellett. Egyedi kialakítása révén a magaságyás formákat kis felületeken, akár olyan helyeken is létre lehet hozni, ahol egyébként növények termesztésére nem lenne lehetőség.
A megoldás nagy előnye abban van, ahogy ez a rendszer lehetővé teszi a növények ápolását anélkül, hogy hajolni, guggolni kellene. Gondozhatjuk növényeinket egyenes testtartással, vagy akár ülve is. A vegyes növényállományok esetében a növények gyorsabban nőnek, erősebben fejlődnek és ezért nincs szükség vegyi növényvédelemre, ami egyenes út a biotermékekhez.

Magaságyást készíthetünk szinte bármiből, ám nem mindegy a megépítésébe, bélelésébe befektetett munka és idő mennyisége.

A Leier Durisol magaságyás elemek könnyű és hatékony építési megoldást kínálnak arra, hogy rövid idő alatt elkészítsük saját magaságyásunkat kertünkbe. A Durisol elemekből álló magaságyás összeszerelésével akár a laikusok is megbirkóznak. Nincs szükség alapépítményre, alapozásra, hőszigetelésre vagy fóliás bélelésre. Alulra durvább rétegek (gally, levelek) kerülnek, majd zöld nyesedék következik, végül a választott virágfölddel lesz teljes az ágyás. Jöhetnek is a növények, akár ugyanazon a napon.

Durisol magaságyás lehetséges alakzatok:
Alapforma: A magaságyást két végén kivágott és furattal ellátott gerendaszerű elemekből szereljük össze. Így gyorsan és könnyen össze lehet állítani a keretszerkezetet.
Egyedi formák: Természetesen más alakzatokat is, akár különböző magasságokban össze lehet állítani az elemekből. A változatoknak csak a fantázia szab határt.

Miért jó a Durisol magaságyás

  • Természetközeli megoldás
  • Nincs szükség kiegészítő hőszigetelésre
  • Egyszerűen összerakható
  • Nincs bonyolult fóliás bélelés
  • Nem kell alépítmény, illetve alapozás
  • Az alaprajz rugalmasan alakítható ki
  • Az anyag sötét színárnyalata jól elnyeli a nap melegét
  • Egyszerűen létrehozható formák
  • Az anyag nem korrodálódik

A Durisol természetes alapú építőanyag tulajdonságai:
• jó páraáteresztő képesség
• fagyállóság
• a környezetvédelem aktív támogatása
• CO2 felvevő képesség
• önműködő víztelenítés
• tűzállóság
• a nyersanyag és a hulladék 100%-os körforgása
• a termék nem tartalmaz műanyagot
• csekély súly

A Durisol magaságyás összeszerelési lépései:
1. lépés: A talaj kiegyenlítése vízmérték és lécek segítségével.
2. lépés: Az elemek összeállítása, míg a magaságyás el nem éri a kívánt formát.
3. lépés: Az elemek összeszegelése a legfelső elemtől a legalsó felé haladva. A szegek anyaga horganyzott acél, így rozsdásodással nem kell számolni.

A magaságyás rétegei: 

1. Az első, letaposottan 20 cm vastag réteget lassabban korhadó, vastagabb faágak alkotják, érdemes ezeket apróra összevágni, könnyebb letaposni.
2. A következő réteg gyorsabban korhadó kerti hulladékokból áll. Venyigék, gazok, nádak, széna, és minden, ami még ősszel, vagy tavasszal kigyomlálásra került. Ez a két réteg lassú rothadása hőt ad át a felsőbb rétegeknek.
3. A harmadik réteghez vagy gyeptéglákat ásunk ki és fordítunk fejjel lefelé, vagy fűnyírás utáni nyíradékot öntünk bele, a tetejére pedig pár ásónyi kerti földet szórunk, illetve ha van, fenyőkérget.
4. A negyedik, már termőréteghez érett komposzt szükséges. Akár házi, akár vásárolt komposztról beszélünk, bármi megfelel. Keverjünk bele egy kis szalmás szarvasmarhatrágyát.
5. A legfelső réteg kerti termőtalajból áll. Elkeverhetjük palántafölddel és egy kis fahamuval, biohumusszal a lényeg, hogy morzsolódós és gazdag legyen.

Forrás: leier.hu

Read previous post:
Ökologikus építési rendszer a Leier-től: Durisol

Az építőanyagok tárháza igen gazdag, azonban otthonunk értékállóságát és minőségét az építőanyag fajtája és minősége határozza meg. Építőanyag választásával hosszútávú...

Close