Otthon, lakás

Ökologikus építési rendszer a Leier-től: Durisol

Az építőanyagok tárháza igen gazdag, azonban otthonunk értékállóságát és minőségét az építőanyag fajtája és minősége határozza meg. Építőanyag választásával hosszútávú döntést hozunk, így olyan minőségi építőanyagot kell választanunk, ami több generáció számára hosszú évtizedeken át biztosítja az egészséges és minőségi életteret.

Már 1932-ben megjelent egy akkor új, természetes építőanyag holland szabadalomként, Durisol néven, melyet azóta is alkalmaznak az építőipar különböző területein, mára már világszerte. Magyarországon a Leier cégcsoport rendelkezik a Durisol termékek kizárólagos gyártói, forgalmazói és márkanévhasználati jogával.

De mi is az a Durisol?
Nagyon-nagyon leegyszerűsítve, a Durisol röviden egy betonból és mineralizált faforgácsból készült építőelem, mely széles körben felhasználható otthon és ipari építésben is.

Tehát a Durisol anyag nem más, mint híg betonnal átitatott – mineralizált – faforgács, ami egy formába sajtolva megszilárdulása után, egy, az időjárási viszontagságoknak, de még a tűznek is ellenálló anyag, melynek kicsi a fajsúlya, így rendkívül könnyű vele dolgozni.

A Leier Durisol rendszer a fa és a beton által kínált összes előnyt egyesíti:
Kiváló hő- és hangszigetelő, nagyon jó hőtároló, így télen őrzi a meleget, és nyáron meggátolja otthonunk felmelegedését.
– Az elemek technológiai összetétele kiváló páraelvezetést biztosít. A páratartalom kiegyenlítése terén is hatékony, így a helyiségben lévő hőmérséklet és páratartalom egyensúlyi állapota egészséges klímát és kellemes érzetet biztosít.
A Leier Durisol elemek NEM nedvszívóak, így hőszigetelő képessége még alacsony hőmérsékleten és magas relatív páratartalom mellett sem változik. Ez a tulajdonság, valamint a betonmagban jelentkező magas hőfelhalmozódás jelentős megtakarítást eredményezhet a fűtés terén.
– A Leier Durisol rendszer a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is alkalmazható: fagytűrő, ellenáll az időjárási viszontagságoknak.
– a Durisol termékek 85%-ban fából állnak, azok mégis teljesen tűzállóak (REI 180-as besorolással)!

A Durisol előállítása

A Leier Durisol termékek természetes puhafából készülnek, de lehet a fafeldolgozás maradékanyaga is. Speciális eljárással a faforgács mineralizálása által, cement és víz hozzáadásával készülnek a falazó elemek.
A száradást követően már csak a méretre csiszolás, az áttörések kialakítása van hátra. A Leier Durisol falazóelemek több falvastagsághoz és eltérő tulajdonságokkal készülnek, így sokféle épülethez használhatók, akár többszintesekhez is.
Ha megfelelően történt a falazás, a Leier Durisol falazóelemek üregei pontosan egymás fölött helyezkednek el, így a betonmag egy hálós szerkezetet alkot. Az így létrehozott falazat a Leier Durisol anyagból álló külső borítással – szükség szerint vasalással ellátva – nemcsak statikai szempontból optimális, hanem szívóssága és rugalmassága következtében igen gyakran alkalmazzák földrengés által veszélyeztetett területeken is.

A Durisol falazóelem otthon és a kertben:

Durisol magaságyás

  • Durisol magaságyások: praktikusak, könnyen összeállíthatóak, többféle formában építhetőek.
  • Durisol bortároló(rendszerek): a boros palackos biztonságosan tárolhatóak, egyszerően összeállítható rendszer, optikailag megnyerő külső, egyéni kialakítási módok.

Hol alkalmazható a Leier Durisol falazóelem-rendszer?

A Leier Durisol rendszer az építőipar szinte minden területén alkalmazható: családi házak, többszintes lakóépületek, alacsony energiaigényű épületek, passzív házak, közösségi épületek, ipari létesítmények, mezőgazdasági építmények, liftaknák építésére.

Időhatékony építési megoldás: a Durisol kéregfal

Durisol kéregfal

A nagy felületű, emeletmagas kéregfalelemek – az adott esetben szükséges falazóelem-típusból – a gyártóüzemben készülnek úgy, hogy az egyes Leier Durisol falazóelemeket egymásra ragasztják.
Ezáltal a Leier Durisol elemek optimális épületfizikai tulajdonságai (hőszigetelés, hőtárolás, zajcsillapítás és a páradiffúzió) megmaradnak.
Időmegtakarítás: A kéregfalelemek elhelyezése kb. 0,15 óra/m2 időt igényel, beleértve az elemek betonnal való kitöltését.
Nincs vágási hulladék: Nem szükséges a raktározás, illetve az esetleges vágási hulladék elhelyezése.
Emeletmagas betonozás: A Leier Durisol kéregfalelemes építési mód lehetővé teszi, hogy az emeletmagas elemeket egy lépésben töltsék ki betonnal. Ez lényegesen leegyszerűsíti a logisztikát az építési helyszínen (kevesebb betonozási művelet).

Forrás: leier.hu

Read previous post:
Mire jó a dekorkavics?

Mióta ember az ember, igénye van arra, hogy környezetét egyre szebbé és szebbé tegye, ehhez pedig felhasználja a természet adta...

Close