Otthon, lakás

A karácsony szelleme, otthonunk biztonsága

Karácsony, és szilveszter közötti ünnepi időszakban a szerteágazó feladatok közepette, és az ünnepi hangulatban könnyen elvész a figyelem, ezért már az előkészületek során ügyeljünk fokozottan a hangulatvilágítás, a gyertyák, égősorok biztonságos elhelyezésére.

Az ünnepek idején sajnos gyakoriak a lakástüzek a felügyelet nélkül hagyott gyertyák, csillagszórók, nyitott égésterű kandallók, és sokszor az elektromos dekorációs berendezések miatt. Ezek az eszközök, dekorációs elemek vitathatatlanul emelik az ünnepi hangulatot, azonban ha nem figyelünk eléggé, könnyen veszélyforrássá válhatnak.

A gyertyfény egy-egy helyiségben, vagy a karácsonyi vacsoránál varázslatos élmény, fokozza az ünnepi hangulatot. Kis odafigyeléssel a biztonságunkat is megőrizhetjük:
a gyetyát tűzálló felületre tegyük, gyertyatartóra, tűzálló tálkára
ha elhagyjuk a helyiséget, fújjuk el a gyertyákat
– lefekvés előtt mindig ellenőrizzük, nehogy égve maradjon akár egy gyertya is

A karácsonyfa égősor “alapfelszerelés” karácsonykor. Nem beszélve a szebbnél szebb egyéb elektromos, világító dekorációról. A fényük megteremti a karácsonyi hangulatot, a csodákban való hitet.
Figyeljünk a következőkre:
– ellenőrizzük a megfelelő működést a felszerelés előtt (az égősort, és egyéb elektromos dekorációs berendezéseket is!) nincs-e rajtuk sérülés, deformáció.
– felhelyezés előtt helyezzük áram alá, próbáljuk ki
ne használjuk vizes helyiségben elektromos dekorációt – csak IP védelemmel ellátottat.
– ha elmegyünk otthonról, kapcsoljuk le az elektormos dekorációs eszközöket is
– lefekvés előtt kapcsoljuk ki az elektormos égőket, dekorációs elemeket

Ha elektronikai eszköz közelében tüzet észlelünk, soha ne próbáljuk meg vízzel oltani! Használjunk poroltót, ha még mi magunk is meg tudjuk fékezni. Hasznos lehet vastag vászonnal letakarni a tüzet, így a tűztől elvonjuk az oxigént. Vigyázat! Ez kisebb tüzek esetén beválhat, de szükség esetén hívjunk tűzoltót, és haladéktalanul hagyjuk el otthonunkat.

Kandallóval fűteni rendkívül hangulatos. A tűz látványa, a melegség, a tüzifa ropogása valósággal elvarázsolja a környezetet. Ám tűzveszély forrása lehet, ha nem vagyunk körültekintőek.
Kandalló használata esetén a következőkre ügyeljünk:
ne maradjanak a kandalló közelében éghető anyagok (pl. szőnyeg)
– ne helyezzünk bútort a kandalló közelébe
borítsuk a kandalló előtti területet tűzálló anyaggal, ideiglenesen is!
– a tüzifát helyezzük távolabbra, hogy az esetlegesen kipattanó parázs nehogy lángra lobbantsa.

Ha körültekintőek, figyelmesek vagyunk, gyerekjáték a lakástűz megelőzése. A figyelmetlenségnek nagy ára lehet. Legyünk körültekintőek, óvjuk otthonunk és családunk békéjét az ünnepek alatt.

Boldog karácsonyt kívánunk!

 

Read previous post:
Az arany luxusa a zuhanyzóban

Elsőre sokak számára ijesztő lehet az arany színű zuhanykabin, talán némi giccset is feltételez, ám a cikkünkhöz társított fotók önmagukért...

Close