Beltér Burkolat Csempe Fürdőszoba Konyha Kültér, kert Padlólap

6+1 tanács a burkoláshoz

Ahhoz, hogy konyha, fürdőszoba, vagy otthonunk bármely helyiségének burkolata hosszú időn át szemetgyönyörködtető legyen, érdemes megfogadnunk a burkoló szakember(ek) tanácsát, ezért már a csempe, padlólap, fuga… és az egyéb, esetlegesen szükséges anyagok vásárlása előtt egyeztessünk a burkolóval.

Az alábbi tippek, tanácsok segítenek a felkészült beszélgetésben

1) Először is mérjük fel a burkolandó terület méretét, ugyanis erősen ajánlott a burkolólap mennyiségét egyszerre megvennünk!
Ügyeljünk arra, hogy azonos gyártási dátumú, kaliberű, és tónusú burkolólap legyen – ezzel elkerüljük az esetleges színárnyalat-, és/vagy méretbeli különbségeket. (Ezek az adatok a burkolat dobozán szerepelnek.)
A vágási veszteségre kalkuláljunk +15 %-ot (tehát 15 %-al nagyobb mennyiséget vegyünk a burkolandó felületnél).

 

2) Padlólap műszaki paraméterei:
válasszunk a tervezett igénybevételnek megfelelő kopásállóságú és csúszásmentességű burkolólapot.

3) Burkolandó felület adottságai:
– nedvszívó vagy erősen nedvszívó felületeknél (pl. alapvakolatok) mindig használjunk megfelelő alapozót.
– Nem nedvszívó, zárt, tömör felületeknél (pl. fémmel zsaluzott felület) burkolása előtt használjunk tapadásjavító (pl. Haftemulsion) vagy kvarcszemcsés (pl. Kontakt B) alapozót.
Meglévő burkolatokra történő burkolásnál a régi burkolat alapos tisztítását követően alkalmazzunk tapadásjavító kvarcszemcsés alapozót.
Gipszkartonok burkolásakor mélyalapozót kell használni mindig (pl. Tiefengrund).

4) Vízszigetelés (pl. fürdőszobák, teraszok, erkélyek burkolása)/kenhető szigetelés
– A kenhető vízszigetelést legalább kettő rétegben készítjük. Tartós vízterhelés esetén javasolt legalább három rétegben felhordani.
– A kenhető vízszigetelésekre történő burkolásnál minden esetben C2 besorolású emelt minőségű ragasztót használjunk. Ebben az esetben – különösen kisebb helyiségekben – javasolt a teljes felületre ugyanezen besorolású ragasztót használni.
– A kenhető szigetelés alkalmazásakor a sarkokban, hajlatokban tartósan rugalmas hajlaterősítő szalagot javasolt beépíteni. (pl. Mapei Mapeband PE 120)

5) Ragasztástechnika
Csemperagasztó: mindig a burkolólap méretéhez, és a tervezett igénybevétel figyelembevételével válasszunk ragasztót.
– A vékonyágyas ragasztókat max. 5 mm-es rétegvastagságban szabad felhordani,
ha a padlón ennél nagyobb egyenetlenséget tapasztalunk, akkor önterülő padlókiegyenlítőt használunk. A padlókiegyenlítők alá minden esetben alapozni kell, a gipszes padlókiegyenlítőt a kiszáradás után, a burkolatragasztás előtt szintén alapozni kell.
– A cementkötésű ragasztó és fugázó soha nem tökéletesen vízzáró, ezért a vizes helyiségekben külön vízszigetelő réteget kell felhordani.
A padlót célszerűen teljes felületén szigetelni úgy, hogy az oldalfalra is felvisszük kb. 15 cm magasságban a szigetelőanyagot. Az épített zuhanyzó teljes belső felületét vízszigeteléssel látjuk el, a kádak, mosdók környezetében kb. 30 cm-re túlnyúló sávot alakítunk ki.

6) Fugázás, fugaszélesség
Kerámia burkolólapok csak fugával burkolahtóak (az élvágott – retifikált – padlólapok esetén is), a fuga mérete a burkolólap oldalhosszúságától, a felületfűtés típusától függ, beltérben min. 2 mm, kültérben min. 3 mm legyen a fugaszélesség.
Kültérben és beltérben nagyobb igénybevételnél (pl. iskola, előtér, bevásárlóhelyek.), válasszunk emelt minőségű fugázóanyagot.
– A szükséges fugázóanyag mennyiségének kiszámítása (tájékoztató érték, minden értéket mm-ben kell megadni): Öszszeadjuk a lap hosszúságát és szélességét majd ezt a számot osszuk el a hosszúság és szélesség szorzatával, a végső eredményt úgy kapjuk meg, hogy a kapott értéket megszorozzuk a lapvastagsággal, fugaszélességgel és 1,6 állandó számmal. Az eredményt kg/m2-ben kapjuk meg.

+1 tipp: A tartósan rugalmas fuga, azaz szilikon szükségessége
A kerámia burkolatoknál tartósan rugalmas fugákat (pl. szaniter szilikon) kell kialakítani a felmenő falak és a padló találkozásánál, minden negatív sarokban, az ajtószerkezet és a kerámia csatlakozásánál, két egymás melletti helyiség közötti nyílásban a padlón, beltérben 40 m2-nél, kültérben 12 m2-nél nagyobb egybefüggő felületeken, a kerámia burkolat és a szaniterelemek csatlakozásánál.
– A rugalmas fugázásnál vegyük figyelembe a burkolandó felület geometriai jellemzőit. (dilatáció kialakítása szükséges, beltérben a szélesség-hosszúság arány 1:3, kültérben az arány 1:2)

Read previous post:
Mennyezeti ventilátoros lámpa kiválasztása

A mennyezeti ventilátor igen kedvelt és praktikus designelem, hisz dekoratív és már-már különleges megjelenése mellett kellemes klímát biztosít a helyiségben...

Close