Kültér, kert Otthon, lakás Padlólap

A kert kialakítása

Kertünk életterünk meghatározó része tavasztól késő őszig, így minden szerencsés ember, akinek van saját kertje, igyekszik azt úgy kialakítani, hogy jól érezze magát benne. Sajnos egyre kevesebb időnk van kertészkedni, és ha szabadidőnk engedi is a kertben tartózkodást, leginkább pihenni szeretnénk.

Ahhoz, hogy tényleg jól érezzük magunkat a kertünkben, alaposan meg kell terveznünk a kialakítást. Figyelembe kell vennünk, mennyi időnk jut majd az ápolásra, mire szeretnénk használni, milyen gyakorisággal, mi is az, ami igazán közel áll hozzánk? Mekkora terület áll rendelkezésre, hogyan szeretnénk felosztani? Ha ezeket a kérdéseket megválaszoljuk Önmagunknak, máris előrébb léptünk. Ne feledkezzünk meg a kerti pihenő betervezéséről sem! Kialakításánál felhasználhatjuk felesleges raklapjainkat is. Ebben segítségükre leszünk következő blogunkban.

A tervezés után a következő lépés a tereprendezés. Ez történhet gépi, vagy akár kézi erővel. Kétségtelen, hogy a munkagéppel történő tereprendezés időhatékonyabb.

A meglévő növények megmentésére, átültetésére is oda kell figyelni, valamint ki kell tisztítani az elvadult, elburjánzott régi növényeket. Tervezzünk be színes, virágos részeket, valamint zöld, árnyékos területet is.

Kertépítési munkák során a régi növények mellé új telepítések kerülnek. Exif_JPEG_422
A füvesítés leggyorsabban gyepszőnyeggel kivitelezhető. Készítsük elő a területet, szabjuk be a területre, légmentes tömörítsük a talajhoz, hogy mielőbb begyökeresedjen. Ne feledkezzünk meg az alapos áztató öntözésről sem.

Telepítsünk öntözőberendezést, hogy a későbbiekben időt, munkát tudjunk spórolni.

A fenyőkérges részeket el kell választanunk a füves résztől, a gyeptől.

Különböző szegélymegoldások alkalmazhatók az egyes növényi részek elválasztására. A természetes szegélyt akár fű is adhatja. Nincs plusz szegélyezési költség, viszont évente igazítani kell, sok időt, odafigyelést igényel az ápolása.

Az épített kerti szegélyek hosszabb távú megoldást nyújtanak, azonban itt sem mindegy, milyen típust választunk.
A dróttal összefűzött fa megoldást már általában nem használjuk, nehéz rögzíteni, hamar elrohad. Választható még a palló, mely süllyeszthető, szinte alig látszik, fűnyírónak sem zavaró, de ennek is hátránya, hogy hamar elrohad.

Ajánlott kerti szegélykövek, beton járdalapok, térkövek, kerti padlólapok, beton gyeprácskövek használata, melyek időtálló megoldást nyújtanak. Aki nem szereti a szürke beton színt, vagy nem illene a kertbe, választhat különböző színek közül. Masszív, időtálló fajta, kevesebb idővel rendelkezőknek leginkább ezek a típusok ajánlottak.
Megfelelően kialakítva, süllyesztve akár a szegélyvágás is elhagyható.
kerti_piheno
A növényi részek kialakítása, járdalapok, kerti szegélyek elhelyezése után már csak a
kerti bútorok helyre rakása maradt hátra.

A kerti búrotok a helyükön, és már nincs más dolgunk, mint hátra dőlni, és gyönyörködni a saját kertünkben.

 

 

Read previous post:
Gyerekszoba – vidám kuckó

Nem is gondolnánk, mi mindennek kell megfelelnie egy gyerekszobának. Legyen biztonságos, de mégis az a gyermekünk játszótere. Legyen kedves, vidám,...

Close