Kültér, kert Otthon, lakás

Kerti bútor raklapból egyszerűen

Bizonyára sokaknak eszükbe jutott már építkezés, felújítás után, hogy vajon mit is kezdjen a megmaradt raklapokkal. Legtöbben feldarabolva eltüzelik egy-egy kerti főzés esetén, vagy egyszerűen tönkremegy egy eldugott kerti zugban. Pedig akár kerti bútorként is használhatjuk!

És íme a raklapok új élete 🙂

Először is pár szót a raklapokról. A szabványos raklapok általában a következő méretekben fordulnak elő: 120 x 80, 120 x 100 és a 80 x 60 cm. Leggyakoribb az un. EUR raklap, ami 120*80 cm-es. Ennek egyutas változata megegyező méretű, ám teherbírása, áruszállításra való felhasználhatósága eltérő. De nem kell aggódni, az egyutas raklapok is minimum 6-800 kg-ot bírnak.

A raklapok jellemzően fenyő-, vagy nyírfából készülnek.

Első dolgunk, találjuk ki, tervezzük meg, milyen bútort is akarunk készíteni? Ha például ülőgarnitúrát szeretnénk, annak magassága általában 30-55 cm, mélysége (ülőfelület) kb. 60 cm.

raklap_ulokeEgy átlagos raklap magassága kb. 15 cm. Ha két raklapot egymás tetejére teszünk, meg is van a kívánt minimum ülőkemagasság. Számoljunk a szivacsok, párnák magasságával is, hisz nem a raklapra ülünk közvetlenül. Tehát, két raklap egymás tetejére, plusz a szivacs, párna, és kész is van a kényelmes magassága az ülőkének. Viszont az átlagos EUR raklap esetén is 120 cm széles, de 80 cm mély ülőkét kapunk. Tervezzünk rá vastagabb szivacs háttámlát, színes párnákat, és rendben is van az ülőfelület. A háttámla párnák nélkül akár szabadtéri sziesztázásra is alkalmas, ha két ülőkét összetolunk. 🙂

Ha asztalt szeretnék raklapból, vegyük figyelembe a székek magasságát. Legyen 75 cm szabad tér az asztallap alatt, hogy kényelmesen beférjünk alá a székkel.

Dohányzóasztaloknál a rendelkezésre álló tér a legmeghatározóbb. A kerti ülőgarnitúránkhoz készíthetünk dohányzóasztalt két raklap egymásra rakásával, vagy esetleg lábakat készíthetünk egy raklapnak fából, csavarozhatunk rá kerekeket.

raklap_kerti
Az egymásra rakott raklapokat például fém pántokkal rögzíthetjük egymáshoz, hogy ne mozdulhassanak el.

Ez eddig egyszerű, megterveztük, de sajnos még ezzel nem vagyunk készen. Jöhet a festés. A raklapok előkészítése időigényes feladat és nem is olyan egyszerű.

 

A következő lépéseken menjünk végig, hogy az eredmény tökéletes, időtálló legyen:

1. Raklap bútor tervezés
2. Méretre vágás – a bemutatott ülőkénél ez a lépés akár el is hagyható
3. Csiszolás – géppel, vagy kézzel is csiszolhatjuk. Kéziszerszám használattal gyorsabban végzünk.
4. Alapozás – jó minőségű fa alapozót használjunk
5. Festés, dekoráció – jó minőségű, lehetőleg időjárás álló fa festéket vásároljunk

Ha a bútorunkhoz nem kell vágni, a meglévő, vagy vásárolt raklapunk a terveinknek megfelelő méretű, bele is vághatunk a csiszolás-alapozás-festés hármas munkálataiba. Kitartás és sok idő kell hozzá, de megéri.

A festés talán a legkellemesebb feladat. A jól előkészített felületen szinte gyerekjáték. A színeknek, mintáknak csak kézügyességünk és a fantáziánk szabhat határt.

A kész, megszáradt bútor(ok)ra már csak a szivacsot, párnákat kell ráhelyeznünk, és használhatjuk is a kemény munkát követő megérdemelt pihenésre.

Végezetül néhány kedvcsináló darab:

raklap_kert raklap_piros raklap_kek
Read previous post:
A kert kialakítása

Kertünk életterünk meghatározó része tavasztól késő őszig, így minden szerencsés ember, akinek van saját kertje, igyekszik azt úgy kialakítani, hogy...

Close