Beltér Burkolat Csempe Fürdőkád, zuhanykabin Fürdőszoba Konyha Otthon, lakás Padlólap

A tartósan álomszép fürdőszoba a helyes fugázáson múlik! 3+1 tipp

A frissen felújított fürdőszoba vitathatatlanul mindannyiunk álma. Nincs vízkő, nincs kosz, nincs penész a fugákban. Igen ám, sajnos sokszor előfordul, hogy ez az állapot kis idő elteltével megszűnik, ugyanis a helytelen kivitelezés miatt a fuga kipereghet, foltosodhat, sőt, penészedhet is. Ezek a jelenségek mindannyiunk rémálma az új, álomszép fürdőszobánkban.

Jó hírünk van! Néhány alapszabály ismeretében, és alkalmazásával elkerülhető a fugák idő előtti elszíneződése, penészedése, kipergése.

De miért is fontos a jól kivitelezett, szakszerű fugázás?

A fugázó megerősíti, hogy a csempék és járólapok biztosan tapadjanak, miközben megakadályozza, hogy a nedvesség, a víz, a lecsapódó pára és a szennyeződés beszivárogjon a burkolat mögé.

1. Előzd meg a fuga foltosodását!

A fugába beszívódó pára, nedvesség a fürdőszobában is fellelhető porral, kosszal találkoza elszínezi, foltossá teszi a fugát.
Kerüld el! Válassz olyan fugázóanyagot, ami nem nedvszívó, hanem vízlepergető, könnyen tisztítható. Ilyen például a savaknak is jól ellenálló Mapei Kerapoxy Easy Design fugázóanyag, mely többféle színben elérhető, így a csempéhez jól illő színváltozatot érdemes választani.

Mapei Kerapoxy Design fuga

2. Előzd meg a fuga penészedését!

A fugázóanyag helyes kiválasztása a kulcsa a fuga penészedésének megelőzéséhez. Válassz vízlepergető, és penészedésgátló tulajdonságokkal rendelkező fugázóanyagot! A kényes helyeken való penész megjelenését e két tulajdonság akadályozhatja meg. A Mapei Ultracolor Plus fugázó e követelményeknek tökéletesen megfelel, ráadásul gyorskötésű, gyors száradású tulajdonságokkal rendelkezik, és többféle színben elérhető.

Kerapoxy design fuga (mapeglitter)

3. Kipereg a fuga? A kivitelezésnél el kell kerülni az esélyét!

A fuga kipergésének az oka, hogy a burkolólapok közül a csemperagasztót nem távolították el a fugázás előtt megfelelően, és így a fugázóanyag nem tud megfelelően tapadni a burkolathoz és a résekbe. A fugázást csak 1 nappal a ragasztást követően kezdjük meg, ugyanis ennyi idő kell, hogy a ragasztó megszáradjon, és könnyen és tökéletesen eltávolítható legyen a résekből.
A helytelen fugázás azon túl, hogy kipergést okozhat, a fentebb említett foltosodást, és a penészgombák könnyű megtelepedését is okozhatja.

Ha megjelenik a penész, mielőbb cselekedjünk, hisz nem csak esztétikai, hanem egészségügyi problémához is vezethet a penész jelenléte otthonunkban.

+ 1 tipp: Őrizd meg a fugák tisztaságát hosszú időn át! (Nem csak a fürdőszobában)

A fürdőszoba felújítása a szakszerű csempézéssel, fugázással megalapozott, és a friss, új kisugárzást a rendszeres takarítással őrizhetjük meg.
Ehhez hatalmas segítség a Mapei fugázó impregnálószere, az Ultracare Grout Protector, mely nagyban javítja a cementes fugázók nedvszívó képességét, és ezáltal megakadályozza, hogy a tiszta fugák gyorsan újra piszkosak legyenek. Mivel talán a fugák tisztítása a legmacerásabb a része egy fürdőszoba tisztításának, úgy gondoljuk, ez a szer hamarosan nagy kedvenc lesz!
Az Ultracare Grout Protector előnyei:
– Nem változtatja meg a felület megjelenését, színét, illetve fényét, és nem képez rajta filmréteget.
– Gyorsan szárad.
– A termék tartós foltosodás ellen nyújt védelmet. A kezelés rendszeresen ismételhető.
– Kiváló UV-állósággal rendelkezik, és a felület többszöri lemosása után is megőrzi jó védőképességét.
– A szerrel kezelt felületek élelmiszerrel is érintkezhetnek.

Az utólagos fuga tisztításban, fuga felújításban a Mapei Fuga Fresca fugafelújító termékek is óriási segítséget nyújtanak!

Mapei Fuga Fresca színskála

Read previous post:
A teraszfelújítás buktatói

Itt a jóidő, mind a szabadba vágyunk. Napsütéses reggeleken egy finom kávét elkortyolgatva a szépen kialakított teraszon, jobban indul a...

Close