Burkolat Kültér, kert

A teraszfelújítás buktatói

Itt a jóidő, mind a szabadba vágyunk. Napsütéses reggeleken egy finom kávét elkortyolgatva a szépen kialakított teraszon, jobban indul a nap. Ám ahhoz, hogy időtálló teraszunk legyen, a felújítás során nem árt néhány kisebb-nagyobb dologra odafigyelni.

A teraszt erőteljes környezeti hatások érik. Miközben a tetőtér hőszigeteléséhez és a nyílászárócseréhez képest rutinmunkának tűnhet, de a gyakorlatban a teraszfelújítás során is számos akadályt kell leküzdenünk.

A víz az úr! A terasz lejtése és a vízszigetelés

A teraszon lejtésképzés szükséges, melynek mértéke minimum 2%, melyet már a szerkezetépítésnél ki kell alakítani.

A legnagyobb gondot azonban a megfelelő vízszigetelés hiánya és az alulról felszivárgó talajpára következtében elváló burkolólapok jelentik, de komoly probléma a fugák repedezése is, hiszen ez az első lépés a burkolat károsodásához vezető úton. A repedéseken keresztül a víz bejut a szerkezetbe, megfagy, és egész biztosan tönkreteszi a betonunkat. A jelenség ellen a MUREXIN és a MAPEI kenhető vízszigeteléseivel védekezhetünk, melyekkel hézag- és varratmentes vízzáró réteget alakíthatunk ki alapfelületünkön. Bármelyik gyártót is választjuk, a tökéletes vízszigetelés és a hosszú élettartam érdekében érdemes rendszerben gondolkodnunk!
Ne feledjük a hajlaterősítő szalagok használatát a tökéletes vízszigeteléshez. Ne a vízszigetelésen spóroljunk, hisz a százezres nagyságrendű teraszfelújítási költségnek csupán töredékét jelenti a megfelelő vízszigetelés kialakítása.

Az aljzatbeton

A korszerű alapozóknak és aljzatkiegyenlítőknek köszönhetően a kivitelezés ma már a lehető leggyorsabb ütemben halad, azonban minden alkalmazott technológiának megvan a maga időkorlátja, azaz kötési, szilárdulási várakozási idő, amit be kell tartani! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha túl korán, nem elég érlelt betonra fektetjük le a burkolatot, az később megrepedhet és leválhat. Az alapfelület akkor áll készen a munkára, amikor a beton kötési és szilárdulási folyamatai lezajlott. Az alapfelületnek (esztrich-nek, betonnak) 5 cm vastagságig centiméterenként 1 hét száradási időre van szüksége, ezt követően minden tovább centiméter esetén 2 hét száradási idővel kell kalkulálnunk. Vagyis
egy átlagos, 8 cm vastag aljzatbeton megkötésére ideális esetben 11 hetet kellene várnunk, míg burkolhatjuk!

Dilatáció – tágulási hézagok

Annak érdekében, hogy az aljzatbeton és a járólapok hőtágulása akadálytalanul lejátszódhasson, a ragasztott kültéri burkolatok dilatációjával is számolnunk kell, különben a burkolatunk előbb-utóbb befeszül és felpúposodik. Minden csatlakozó szerkezetnél – fal, korlát, oszlop, pillér stb. tövében – dilatációs hézagot kell kialakítanunk!

– A kültéri dilatációs mezők javasolt mérete aljzatok esetében 10-15 m², míg oldalfalakon valamivel kevesebb, 5-10 m².
– A legnagyobb oldalhossz 5 méter (kültérben), az oldalak aránya pedig lehetőleg 1:1, de maximum 1:2 legyen!
Értelemszerűen minden anyag- és síkváltásnál – például kerámiaburkolat és műkőszegély vagy padló és fal találkozásánál – dilatálnunk kell.

Burkolatragasztó kiválasztása

A burkolólapok mozgását természetesen a ragasztónknak is követnie kell, ezért mindenképpen rugalmas, alakváltozásra képes – flexibilis, fagyálló kültéri burkolatragasztó – kötőanyagot válasszunk!

A burkolatragasztó felhasználása

1) A burkolatok berepedeződésének, felpúposodásának, elmozdulásának számos oka lehet – és még csak nem is kell nagy dolgokra gondolnunk. Ilyen apró, mégis komoly következményekkel járó hiba, ha bebőrösödött ragasztóra kerülnek a burkolólapok. Ha a felkenés óta kicsit több idő telt el, bármilyen okból, mindig ellenőrizzük az ujjunkkal, hogy megfelelő-e még a ragasztó. Ha összekeni azonnal az ujjunkat, ahogy hozzáértünk, megfelelő lesz a tapadása.

2) Okozhatja lustaság, hozzá nem értés, de akár figyelmetlenésg is… Elég, ha a teljes felület bevonása helyett csak ragasztópogácsák kerülnek a burkolólap hátoldalára, esetleg elmarad az üregmentes ágyazat kialakítása, és a víz máris összegyűlik a burkolat alatt, aminek következéménye felpúposodás, repedezés, télen pedig a burkolat felfagyása. Javasolt a lapok és a burkolandó felületet is teljes egészében kenni a burkolat ragasztóval.

A terasz burkolata

Ma már hatalmas a kínálat a kültéri burkolat terén is. Választhatunk az új teraszunkra, erkélyünkre kőhatású, fahatású teraszburkolatot is, vagy akár márványmintás, vagy kőmintás design-al rendelkezőt. Egy dologra azonban nagyon figyeljünk! A választott padlólapunk alkalmas legyen kültéri burkolásra, azaz fagyálló legyen. A fagyálló kerámia padlólapok vízfelvétele minimális, így tudják megőrizni fagyállóságukat megfelelő brukolási segédanyagok felhasználása mellett.

Bármilyen ügyeskezűek is vagyunk, ajánlott a teresz felújítását megbízható szakemberre bízni, hogy hosszú évekig élvezhessük előnyeit, és gyönyörködhessünk benne.

Forrás: ujhazcentrum.hu

Read previous post:
Modern, letisztult otthonok, beton hatású felületek

Modern, minimalista otthon design szinte alapelemei a betonhatású felültek. A beton hatású csempék, és padlólapok fürdőszobában, konyhában, nappaliban és tulajdonképpen...

Close