Beltér Burkolat Fürdőkád, zuhanykabin Fürdőszoba Konyha Kültér, kert Otthon, lakás Padlólap Szigetelés

A vízszigetelés fontossága

A hőszigetelés és annak fontossága mindenki számára ismert. Igen ám, de otthonunk védelme és egészségünk érdekében a megfelelő vízszigetelésre épp olyan nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Az otthonunkba esetlegesen beszivárgó víz ugyanis penészedéshez is vezethet.

A víz, vagyis a nedvesség több irányból támadhatja otthonunkat. Egyrészt a csapadék, hó vagy eső formájában, valamint a talaj nedvessége, a talajpára is felszökhet, ezeken felül pedig az általunk használt víztől is meg kell védeni a falakat, padlózatot.

A talaj-, és az általunk használt víztől utólagosan is, vízszigeteléssel, vízhatlan szigeteléssel védhetjük meg otthonunkat, hisz a falakba, padlóba felszívódó víz a csempe, vakolat lepergéséhez, valamint gombásodáshoz, penészedéshez vezet, mely nem csak esztétikai, hanem egészségügyi probléma okozója is lehet.

Sajnos sokan – tévesen – azt gondolják, hogy a csempe, fuga, csemperagasztó vízhatlan, így szigetel az átszivárgó víz ellen. Ez nem így van! Szükség esetén vízszigetelő réteget kell alkalmazunk a burkolat alá!

De hol is szükséges a vízszigetelés otthonunkban?

Vízszigetelés, hajlaterősítő szalag

Egyfelől a talajpára ellen kell védekeznünk a padlón, ha a padló közvetlen kapcsolatban van a talajjal, esetleg pincével.

Másfelől védekeznünk kell a használati víz ellen is, főként fürdőszobák, konyhák esetében, falakon és padlón egyaránt. Ezen kívül szükséges a vízszigetelő réteg erkélyeken, teraszokon, pincék, medencék, szaunák és egyéb, vízterheléses helyiségek esetében is.

Megoldást nyújt építkezés, felújítás során is a falakon, padlón használt ún. utólagos vízszigetelés, kenhető szigetelés, hajlat, vagy sarokerősítő szalag használata.

Az egy, vagy kétkomponensű kenhető vízszigetelést, szigetelő “fóliát” a nedvszívó aljzatra, falra kell felvinni, a burkolást megelőző lépésben, általában hengerrel, ecsettel, vagy simítóval. Ez a réteg fogja elválasztani a talajpárától, vagy a használati víztől a felületet (padlót vagy falat), így megakadályozhatjuk például azt a kellemetlen helyzetet, hogy a szomszédot áztatjuk alul, vagy oldalt a szomszéd helyiséget, esetleg a csempe folytosodni kezd.

Hallgassunk mindig a szakember tanácsára a vízszigetelés szükségességének megítélésében, és ne ezen próbáljunk spórolni, hisz ha szükséges, de kispóroljuk a burkolat alól a vízszigetelést, borsos árat fizethetünk az utólagos munkák szükségessége miatt.

 

Read previous post:
Ernest Hemingway floridai otthona

A világhírű író Ernest Hemingway floridai otthona rendkívül hangulatos, valóságos időutazást élhet át, aki meglátogatja a múzeummá alakított floridai házat. A...

Close