Burkolat Csempe Kültér, kert Otthon, lakás Padlólap

Burkolás – dilatációs rés

A nyári időszak a felújítások, építkezések ideje. Hogy az eredménnyel elégedettek legyünk, elengedhetetlen, hogy körültekintően tervezzük meg a kivitelezés mikéntjét, beszéljük meg a kivitelező szakemberrel az elvárásainkat. Különösen fontos ez a padló burkolása esetén is, hisz hosszútávon nem csak műszaki, hanem esztétikai követelményeknek is meg kell, hogy feleljen a padlóburkolat.

A kiválasztott kerámia padlólap tetszik Önmagunknak és családunknak is, legyünk elégedettek a látvánnyal évekig.

Több szempontból nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy mekkora felületet burkolunk hidegburkolattal. Egyrészt fontos a megfelelő mennyiség megvásárlása miatt, valamint a burkolási munkálatok megtervezése miatt is.

dilatacio_elhagyasHa nagy felületet burkolunk, gondolni kell arra is, hogy az anyagok különböző környezeti tényezők hatására tágulnak-zsugorodnak (pl. hőtágulás). Ehhez helyet kell biztosítanunk a burkolatok esetében is. Sajnos, sok burkoló nem gondol erre, nem veszi ezt figyelembe.

terasz_dilatacio_elhagyasHőmérséklet változásra minden anyag méretváltozással reagál. Ezt különösen padlófűtés alkalmazása esetén, valamint külső tér burkolásánál vegyük figyelembe. A folyamatos térfogat változásnak helyet kell biztosítani ún. dilatációs résekkel, hogy az anyagnak legyen helye tágulni, és a zsugorodás se okozzon sérüléseket benne. Ha nem hagyunk megfelelően kialakított dilatációs rést, sajnos előfodrulhat, hogy az anyagtágulásból eredő feszültség esetében esetleg felpuklisodhat, esetleg “berobbanhat” a burkolatunk. Zsugorodás hatására pedig megrepedhet a padlólap.

Kültérben 10-15 négyzetméterenként ajánlott dilatációs rés kialakítása, beltérben pedig 15-20 négyzetméterenként kell kialakítanunk dilatációs hézagot, hogy elkerüljük a burkolat sérülését. Ajánlott 9-10 mm dilatációs hézag hagyása.

dilatacios_profilDilatációs rések kialakítására dilatációs profilt vásárolhatunk szakkereskedésekben, melyek különböző méretekben és színben állnak rendelkezésre, hogy esztétikailag is tökéletes eredményt kapjunk. A méret kiválasztásának tekintetében a burkolandó felület és a padlólap mérete a mérvadó, a vásárlás előtt kérjük ki burkoló szakember tanácsát, véleményét.

Read previous post:
2015-ös trendek a konyhai padlóburkolatoknál

A konyha padlójának rendkívül sok kritériumnak meg kell felelnie. Az esztétikai érvek mellet fontos a könnyű tisztíthatóság, a csúszásmentesség, a...

Close