Burkolat Fürdőszoba Konyha Otthon, lakás Padlólap

Burkoljunk nagyméretű padlólappal, vagy épp óriási méretűvel!

Napjaink modern lakberendezésében egyre népszerűbbek a nagyméretű – vagy épp óriási méretű – padlólapok. Ez nem véletlen, hisz nagyon jól érvényesülnek szinte bármilyen környezetben, modern enteriőrt varázsolva.

A piaci trendekhez a gyártók is alkalmazkodtak, egyre bővülő kínálatból válogathatunk igényünk szerint nagyméretű brukolólapokat, akár óriási padlólapokat, valamint speciális segédanyagokat (fugázó, csemperagasztó, burkolási eszközök) is.

Már nagyméretű padlólapnak számít egy pl. 30×60 cm-es padlólap is, ám a kínálatban ettől jelentősen nagyobb méretek is elérhetőek. Az olasz UNI 11493-1 szabvány a nagyméretű padlólapokat úgy határozza meg, hogy legalább egyik élük 120 cm, vagy annál is hosszabb. Bizony a kereskedések kínálatában számos különféle design-al találunk ilyen mérettel rendelkező padlólapokat, amit már leginkább óriási padlólapnak hívunk.

Az ilyen óriási méretű, pl. 3*1 m-es padlólapok burkolásához speciális segédanyagok (ragasztó, fuga), szaktudás, és különleges szerszámok is szükségesek, így erősen ajánlott szakemberre bízni a munkát, aki tisztában van a nagyméretű padlólapok burkolási módjával!

Az óriás lapok a 3×1 méter vagy e feletti méretű lapok, míg a nagyméretű padlólapnak általában azokat a hagyományos greslapokat nevezzük, amik 60-120 cm közöttiek.

Napjaink belsőépítészeti trendjét az egyszerű, természetes felületek határozzák meg. A nagyméretű padlólapok és óriási társaik tökéletesen illenek e trendekbe, otthonunk bármely területén, legyen szó konyháról, fürdőszobáról, nappaliról, vagy épp a teraszról.

Nagyméretű padlólapok, és mára már az óriási méretű padlólapok széles kínálatának köszönhetően tökéletesen beleillenek a romantikus, a vintage, a minimalista vagy épp a klasszikus stílusirányzatokba is.

Szeretnénk egy tévhitet szerte oszlatni. Mégpedig azt, hogy a nagyméretű padlólapok nem valók kisebb helyiségek, kisebb fürdőszobák burkolására, mert optikailag kisebbítik a teret… ez bizony tévhit!

A nagyméretű padlólapok kisebb helyiségekben is igazán jól érvényesülnek! Már csak azért is, mert ezek az óriási méretű padlólapok féként élvágottak (retifikáltak) így nagyon kicsi, 2 mm-es fugával ai burkolhatóak, így szinte egybefüggő felületet kapunk.

Igen ám, az óriási méretű padlólapok viszont sok esetben nemcsak hosszukban szokatlanok a szakemberek számára, hanem vastagásguk, azaz inkább vékonyságuk is idegen lehet, hisz némelyik csak 3-4 mm vastagságú, így nagy óvatosságot, különleges bánásmódot, szerszámokat igényel nem csak szállítás, burkolás során is!

Tehát, a burkoló szakembereknek meg kell(ett) tanulniuk e lapokkal bánni. Ezért (is) mindenképpen tájékoztassuk a választani kívánt szakembert a tervezett lap méreteiről, ne a burkolás kezdetének napján szembesüljön, és esetleg futamodjon meg a feladat elől. Bár, az igaz, hogy így járunk jobban, és a valódi szakember beismeri, hogy sajnos még nem megfelelő a szaktudása az óriási méretű padlólapok burkolásához.

Nem beszélve arról, hogy az óriás méretű padlólapok mozgatásán kívül a burkoláshoz is min. két ember szükséges, és speciális burkoló eszközök, melyek beszerzése akár 1-2 millió forint körül is lehet.

Ha óriási méretű padlólapot tervezünk otthonunkba, az sem mindegy, milyen segédanyagokat választunk, ugyanis csemperagasztót például a lapok mérete és a burkolatot majdan érő terhelés figyelembe vételével választja ki a szakember, valamint az óriási méretű padlólapokhoz olyan csemperagasztó szükséges, mely nagy alakváltozásra
képes, s így a burkolat mozgásaiból eredő feszültség levezetésére alkalmas. Ezt (is) bízzuk a szakemberre! Ajánljuk a Mapei termékeit, melyek közül megtalálhatóak a speciális, óriási padlólapokhoz is alkalmazható segédanyagok. A megfelelő kiválasztásában a Mapei ingyenes tanácsot ad.

A fugák szélességét a szakembernek még a tervezési fázisban kell meghatározni!

Általános érvényű, hogy nagy, összefüggő felületek esetében dilatációs hézagról vagy dilatációról gondoskodni kell a hőmozgások okozta tágulás/zsugorodás miatt, valamint olyan helyeken, ahol különböző anyagokból (például vasbetonból és téglából) álló két vagy több felület találkozik.

A megrendelők gyakran azért döntenek nagy formátumú burkolólapok lerakása mellett, mert nagy területen szeretnének hézagmentes padlót kialakítani. Ha Ön is így van ezzel, vágjon bele bátran, kisebb helyiségek esetén is, a megfelelő szakember segítségével.

Ha valami igazán exkluzív, különleges enteriőrre vágyik otthonában, az óriási méretű padlólapokat Önnek találták ki! Remekül mutatnak konyhában, nappaliban vagy fürdőszobában egyaránt. Bátran tervezzen velük, nem fog csalódni az eredményben.

 

Read previous post:
Progress padló tartókról – avagy az ideális álpadló rendszer technikai háttere

A Progress Prosupport System külső és belső sétáló felületek kialakítására alkalmas ragasztás nélküli távtartórendszer. A polipropilénből készült távtartó tappancsok előnye,...

Close