Burkolat Kültér, kert Padlólap

Gumiburkolat telepítése, karbantartása

A gumiburkolatok lerakása nagyon egyszerű, a megfelelő előkészítést követően. A burkolat lefektetése előtt mérjük fel a területet, hogy megfelelő mennyiséget vásároltunk-e, valamint tisztítsuk meg, hogy az burkolásra alkalmas legyen. A gumiburkolatoknak több típusuk létezik, így többféle felületre fektethetők a típusuk függvényében. Ebben próbálunk segíteni a kedves olvasónak.

Gumilapok és gumitéglák telepítése kavicságyra:

A lerakási helyen – a várható terhelés függvényében – készítsünk vízelvezető, teherhordó, illetve fagyvédő alapot. A szegélyt se felejtsük ki az előkészítés során. Az alap vastagsága kb 10 – 20 cm legyen, de természetesen vegyük figyelembe a várható terhelést (gumitégla vagy gumilapok vastagsága).

gumi2Ez az alap homokos kavics, zúzott követ, vagy ezek egyenlő arányú keverékét tartalmazza, és gondosan tömörítsünk le. (A legvékonyabb gumilapok burkolását csak szilárd burkolatra ragasztással javasoljuk) Vízelvezetésről gondoskodjunk!
A kialakított alapra 2/5 méretű zúzalékból, vagy homokból 2 – 4 cm vastag ágyat kell készíteni, amit léccel húzzunk, ne tömörítsünk! Ez tömörödni fog, így 1-2 cm-rel a kíván magasság fölé érdemes kialakítani. (A homokárgyra már ne lépjünk rá!)

A gumilapok egymástól való elmozdulása ellen használjunk műanyag összekötő csapokat.

muszaki

 

A gumiburkolatot a lerakás után fugázni vagy besöpörni nem kell, tömörítés szükséges csak. Ha a tömörítéssel is megvagyunk, azonnal használható, terhelhető a burkolat.

 

Gumiburkolat ragasztása szilárd burkolatra

A ragasztandó felületnek por-, szennyezés- és nedvesség mentesek legyenek. A gumiragasztót ecsettel vagy spaklival vihetjük fel a lapok négy sarkára. A teljes felületet ne ragasszuk, megakadályozzuk a vízelvezetést, így a burkolat felfagyhat.

A terhelhetőség teljes mértékben az alap felület terhelhetőségétől függ.

A munkálatok során a hőeltérésből adódó anyagméret változást vegyük figyelembe!

A gumiburkolat karbantartásagumilapok

Hetente egyszer elegendő a gumiburkolatokat átsöpörni, esetleg vízsugárral átmosni.
Általában havonta egyszer válik szükségessé a koromkiválás eltávolítása, erre a gyártók megfelelő anyagot biztosítanak. Évente egyszer lapvibrátoros tömörítő eszközzel ajánlott újratömöríteni. Az esetleges kopás víbázisú festékkel újrafesthető.

A gumitérburkolat víz, 5% -os ultra, 5% -os szalmiák, telített konyhasó oldatokkal szemben teljes mértékben; 5% -os hypó oldattal szemben mérsékelten ellenálló.
Az esetleges üzemanyag szennyeződést a felületről azonnal el kell távolítani, csak mérsékelten ellenálló vele szemben. A gumiburkolatot nyílt lángtól, illetve parázstól óvni kell.

A gumiburkolat ellenőrzési eljárása

Az alkalmazási területeken havonta szükséges a következőket ellenőrizni:
– a gumiburkolat elemek egymáshoz való pontos illeszkedését,
– a szándékos rongálás előfordulását,
– a vízelvezetés biztosítottságát.

Reméljük, segítséget és kedvet kaptak a gumiburkolatok használatához. Szükség esetén a gyártót felkeresve szakember is biztosítanak a telepítéshez.

 

Read previous post:
Gumialátét, gumilap – mosógépalátét

A 10 mm vastag gumialátét, gumiburkolat porózus felületének köszönhetően csúszásmentes. Elsősorban beltéri felhasználása, alkalmazása javasolt. Alkalmas például konditermekben a súlyzók...

Close